یک فعال اقتصادی با انتقاد از نظام چند نرخی ارز، گفت: تعریف چند قیمت متفاوت و ایجاد فاصله میان ارزها عملاً باعث ایجاد یک دایره رانتی بزرگ برای سوداگران میشود. متاسفانه این کار به منزله بازکردن یک باب فساد است.
گروه بانک و بورس بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «حمیدرضا صالحی» عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با بازارنیوز پیرامون امکانپذیر بودن اجرای سیاست تک نرخی شدن قیمت ارز در دولت چهاردهم اظهار کرد: این موضوع در طول سالهای اخیر مضراتی با خود به همراه داشته که دولت جدید میتواند آنها را کمتر و یا کنترل کند. البته اجرای این سیاست محاسنی زیادی هم همراه خود دارد.
این عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: اگر مبنای امور اقتصادی کشور بر اساس یکسری اعداد غیر واقعی استوار شود، ما شاهد افزایش انحرافات در همه بخشهای اقتصادی به ویژه حوزه ارزی خواهیم بود؛ اما در سوی دیگر اگر سیاستهای واقعی و صحیح مانند تک نرخی کردن قیمت ارز اجرا شود، ما شاهد حرکت بی نقص اقتصاد ایران در مسیر درست خود خواهیم بود.
وی تصریح کرد: حذف نظام چند نرخی ارز که جلوی فساد و یا امضاهای طلایی را میگیرد، تبعات منفی دارد، اما این موضوع قابل کنترل است. به عنوان مثال، برای ثبات قیمت برخی محصولات مهم مانند کالاهای اساسی و یا دارو، به جای دادن رانت ارزی میتوان در قالب یارانه به دهکهای پایین جامعه کمک ریالی کرد.
این فعال اقتصادی متذکر شد: برخی افراد که از محل چند نرخی بودن ارز منافعی دارند، تک نرخی شدن آن را زیر سوال برده و مانع میشوند. اگر دولت فکری برای این موضوع نکند، نمیتواند در ادامه کار میزان دخل و خرج خود را مدیریت کند.
وی درباره شرایط اجرای تک نرخ کردن قیمت ارز گفت: در همه حال، زمینه برای انجام این کار مهیاست؛ لذا نباید منتظر فرا رسیدن فرصتی برای عملیاتی کردن آن باشیم. البته باید این نکته را هم یادآور شد که دولت جدید نباید به صورت یکباره و با شوکدرمانی تک نرخی کردن قیمت ارز را انجام دهد؛ بلکه باید آن را آهسته و به صورت مرحلهای پیادهسازی کند.
صالحی متذکر شد: تعریف چند نرخ متفاوت برای ارز و ایجاد فاصله میان آنها عملاً باعث ایجاد یک دایره رانتی بزرگ برای سوداگران میشود. این کار به منزله بازکردن یک باب فساد است.
این فعال اقتصادی همچنین در پاسخ به این سوال که تک نرخی شدن ارز نمیتواند روند صادرات کالا را با اخلال مواجه کند، گفت: خیر؛ بلکه اجرای این سیاست باعث افزایش قیمت صادرات و همچنین بازگشت ارز حاصل از صادرات خواهد شد. دولت باید به ارز گرانتر به دید یک ارزش نگاه کند. قیمت ارز زمانی کاهش مییابد که تولید و صادرات افزایش و نرخ تورم کاهش پیدا کند.
وی در پایان گفت: تولید، زمانی رشد پیدا میکند که ما شاهد ارز چند نرخی نباشیم و یا اینکه شرایط رقابتی در فضای اقتصادی کشور حکمفرما شود. فقط در صورت تحقق این موارد است که تولید جانی دوباره میگیرد.
پایان پیام//
source