ایرنا: محققان دانشگاه علوم پزشکی تبریز به روشی نوین برای درمان هدفمند سرطان پستان دست یافتهاند که میتواند عوارض جانبی داروهای شیمیدرمانی را به طور چشمگیری کاهش دهد. این روش مبتنی بر استفاده از کوانتوم داتهای متصل به اگزوزوم است که برای ردیابی و انتقال داروی متوتروکسات به سلولهای سرطانی به کار میرود.
نتایج این تحقیقات که تحت حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام شده، در یکی از معتبرترین نشریات علمی جهان، Nature، منتشر گردیده است.
سرطان، بهویژه سرطان پستان، یکی از بزرگترین تهدیدهای بهداشتی در سطح جهانی است و درمان آن با استفاده از شیمیدرمانی ممکن است عوارض جانبی زیادی برای بیماران داشته باشد. فهیمه کاظمی نوا، پژوهشگر این طرح از دانشگاه علوم پزشکی تبریز، در اینباره توضیح داد که یکی از مشکلات اصلی درمان سرطان با شیمیدرمانی، عدم اختصاصی بودن داروها است. داروهای ضدسرطان علاوهبر تاثیر بر سلولهای سرطانی، به سلولهای سالم نیز آسیب میزنند.
کاظمی نوا با اشاره به کاربردهای نوین نانوذرات در دارورسانی هدفمند، افزود: «در این تحقیق، کوانتوم داتها که بهدلیل زیستسازگاری بالا، سمیت کم و قابلیت حل شدن در آب، در داروسازی و تصویربرداری زیستپزشکی استفاده میشوند، به عنوان جایگزین موثری برای نانوذرات پلیمری و معدنی به کار گرفته شدهاند. همچنین، اگزوزومها که نانوذرات طبیعی هستند، بهعنوان حامل دارو برای افزایش کارایی درمان و کاهش عوارض جانبی انتخاب شدهاند.»
نتایج مطالعات آزمایشگاهی (in vitro) نشان میدهند که این روش میتواند با کاهش تاثیرات مخرب داروها بر بافتهای سالم اطراف تومور، اثربخشی درمان سرطان را افزایش دهد و گامی بزرگ در کاهش عوارض جانبی داروهای شیمیدرمانی به شمار آید. این پژوهش میتواند آینده درمانهای هدفمند سرطان را بهویژه در درمان سرطان پستان متحول کند.
source