Wp Header Logo 487.png
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 این مقاله‌ای به بررسی چگونگی جلوگیری از سوءاستفاده افراد خودخواه از دیگران و راه‌های مقابله با آن‌ها می‌پردازد. این مقاله در ابتدا به این نکته اشاره می‌کند که افراد خودخواه ممکن است به دلیل نوعی خودشیفتگی افراطی و نبود حساسیت به احساسات دیگران، به راحتی رفتارهای خودخواهانه از خود نشان دهند. 

چگونه از سوءاستفاده یک فرد خودخواه جلوگیری کنیم؟

به گزارش انتخاب و به نقل از  psychologytoday؛ تحقیقات جدید نشان می‌دهند که نشان دادن احساسات واقعی‌مان ممکن است به ضررمان باشد، زیرا برخی افراد از این اطلاعات برای سوءاستفاده از دیگران استفاده می‌کنند.

افراد خودخواه ممکن است به‌نظر برسد که تحت تأثیر یک نوع افراطی از خودشیفتگی قرار دارند. یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که اگر این افراد احساس کنند می‌توانند از وضعیت خود سوءاستفاده کنند، به احتمال زیاد به بدترین شکل ممکن رفتار خواهند کرد. با مخفی کردن احساسات واقعی‌تان، حتی خودخواه‌ترین افراد ممکن است یاد بگیرند که بخشش داشته باشند و نه فقط در پی گرفتن باشند.

همه ما حداقل یک نفر را می‌شناسیم که خودخواه به‌نظر می‌آید. شاید چنین فردی در زندگی شما باشد، مثلا یک عضو خانواده که همیشه در تلاش است تا از تمایل شما به مهربانی سوءاستفاده کند. این فرد ممکن است برای هر مناسبت خانوادگی به خانه شما بیاید، هیچ چیزی برای تقسیم کردن با دیگران نیاورد و از شما انتظار داشته باشد که به او رسیدگی کنید. مهم نیست چقدر به این فرد هدیه داده‌اید، در موقعیت‌های نادر زمانی که آن‌ها میزبان بوده‌اند با غذا یا هدایای دیگر حضور پیدا کرده‌اید یا وقتی که بیمار شده‌اند به آن‌ها کمک کرده‌اید، هیچ‌گونه جبران یا بازپرداختی از سوی آن‌ها دریافت نمی‌کنید.

شاید به‌نظر برسد که شما دیگر نمی‌توانید این روند را ادامه دهید و این وضعیت بی‌پایان است. اما قطعاً نمی‌توانید به‌راحتی به خودتان اعلام کنید که دیگر نیکوکار نخواهید بود. این کار برخلاف طبیعت شما است و نمی‌توانید به اندازه آن‌ها خودخواه باشید. پس آیا شما برای همیشه در این مسیر به دام افتاده‌اید؟

خودخواهی و تعهد در روابط

از دلایل مختلفی که ممکن است منجر به این نوع روابط یک‌طرفه شود، برخی از آن‌ها بیشتر از بقیه به چشم می‌آیند، از جمله عدم آگاهی خود از رفتارهای خود تا نوعی خودشیفتگی خطرناک. طبق تحقیقات جدیدی که توسط رینی سایزمور و لوی بیکر از دانشگاه کارولینای شمالی در گریدزبورو انجام شده (2024)، تحقیقات در مورد خودخواهی بسیار کم است. آن‌ها این ویژگی را به‌عنوان “رفتارهایی که به نفع خود و به قیمت دیگران انجام می‌شود” تعریف کرده‌اند. خودخواهی که در روابط عاطفی ظاهر می‌شود، شکل جالبی از این ویژگی است. شما ممکن است انتظار داشته باشید که هیچ‌کسی با یک شریک زندگی خودخواه که رفتارهایی مانند عدم ارائه حمایت یا عدم پاسخگویی به نیازهای شما را نشان می‌دهد، مدت زیادی باقی نخواهد ماند. اما همانطور که احتمالاً در روابط اطراف خود شاهد بوده‌اید، این افراد خودخواه به‌نحوی قادر هستند که شریک‌های خود را نگه دارند. شما شاید بارها تعجب کرده‌اید که چرا در مثال خانواده‌تان، فردی که از انجام هیچ‌کاری سر باز می‌زند، همیشه از شریکش که کارهای خانه را انجام می‌دهد، سوءاستفاده می‌کند.

سایزمور و بیکر به تحلیل این معضل در روابط پرداختند، به‌ویژه با توجه به نقش تعهد در روابط. معمولاً وقتی شرکای زندگی به یکدیگر متعهد هستند، همه چیز به‌خوبی پیش می‌رود. این احساسات باید به عشق و خودخواهی در روابط کمک کنند. اما اگر فردی مثل “همسر B” فکر کند که به‌هرحال به‌دلیل تعهدی که شریکش به او دارد، حتی اگر رفتار بدی از خود نشان دهد، ممکن است هیچ خطری از دست دادن علاقه شریکش نداشته باشد، به‌راحتی دست به سوءاستفاده خواهد زد.

نقش شخصیت

همه افرادی که شریک زندگی دارند، خودخواهانه رفتار نمی‌کنند. نویسندگان این تحقیق معتقدند که تنها افرادی با نوع خاصی از شخصیت هستند که به‌طور مداوم از رفتارهای خودخواهانه در روابط متعهدانه استفاده می‌کنند. ویژگی شخصیتی که این تیم تحقیقاتی بر آن تأکید دارد، نه خودشیفتگی، بلکه کمبود توافق‌پذیری است. این افراد معمولاً بدبین، حریص، متخاصم و به‌دنبال منافع شخصی حتی به‌قیمت دیگران هستند. یک فرد معمولی و توافق‌پذیر زمانی که شریک زندگی او رفتارهای خودخواهانه نشان دهد، می‌داند که باید به‌طور متقابل رفتار کند. این افراد نه‌تنها احساس می‌کنند که باید این کار را بکنند، بلکه از نظر عاطفی هم خواهان این نوع رفتار هستند.

برای آزمایش این تئوری که افراد با توافق‌پذیری پایین تمایل دارند که در روابط متعهدانه بیشتر خودخواهانه عمل کنند، سایزمور و بیکر سه مطالعه مختلف انجام دادند. این مطالعه‌ها از حالت‌های همبستگی تا آزمایشی شامل چندین پیش‌بینی در مورد رفتارهای خودخواهانه و ارتباط آن‌ها با توافق‌پذیری و تعهد بود. در تمامی این مطالعات، نتایج مشابهی به دست آمد که نشان می‌دهند افراد با توافق‌پذیری پایین بیشتر تمایل دارند که خودخواهانه رفتار کنند.

هنگامی که با افراد غیرتوافق‌پذیر روبه‌رو هستید، احساسات خود را پنهان کنید

اگرچه این مطالعه بیشتر در زمینه روابط عاطفی انجام شده، اما نتایج آن می‌تواند برای روابط غیرعاطفی نیز مفید باشد. فرد خودخواه که به شما پاسخ نمی‌دهد احتمالاً توانسته است سطح توافق‌پذیری شما را شناسایی کند و متوجه شود که شما تمایل دارید روابط خانوادگی را به‌طور مسالمت‌آمیز نگه دارید. شما ممکن است به‌طور عاطفی به این فرد علاقه داشته باشید، اما برای بازگرداندن تعادل به این روابط، ممکن است لازم باشد که کمی از تعهد خود را پنهان کنید و کمتر در دسترس باشید.

در پایان، ممکن است احساس کنید که این نوع رفتار و پنهان کردن احساساتتان بی‌صداقتی است، اما برای جلوگیری از سوءاستفاده فردی که بدبین و استثمارگر است، ممکن است لازم باشد که دقیقاً همین رفتار را در پیش بگیرید. ممکن است با گذشت زمان، این عدم خودخواهی شما به نتایج بهتری برای همه منجر شود.

این مقاله می‌خواهد به‌طور کلی به ما یادآوری کند که در روابط مختلف، چه عاطفی و چه خانوادگی، باید حد و مرزهای خود را مشخص کنیم و گاهی برای جلوگیری از سوءاستفاده، لازم است که رفتارهای خود را تعدیل کنیم تا تعادل برقرار شود.

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *