فارس: رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی با بیان اینکه تعداد افرادی که به سرطان دستگاه گوارش مبتلا میشوند نسبت به سالهای گذشته رو به افزایش است، گفت: به دلیل تغذیه نادرست، خوردن غذاهای ناسالم و مانده، کنسروی و فستفودها، آمار مبتلایان و موارد تشخیص بیماران بیشتر شده است.
سرطان دستگاه گوارش اشاره به شرایط بدخیم دستگاه گوارش (دستگاه گوارش) و ارگانهای جانبی هضم، از جمله مری، معده، سیستم صفراوی، پانکراس، روده کوچک، روده بزرگ، راست روده و انسداد است.
علائم مربوط به ارگان آسیب دیده است و میتواند شامل انسداد (که منجر به بلعیدن یا دفع ادرار شود)، خونریزی غیرطبیعی یا سایر مشکلات مرتبط با آن است.
تشخیص اغلب نیاز به آندوسکوپی دارد و درمان بستگی به محل تومور، و همچنین نوع سلول سرطانی و اینکه آیا آن را به دیگر بافتها حمله کرده یا در جای دیگر گسترش یافته است.
به طور کلی، دستگاه گوارش و ارگانهای جانبی هضم (پانکراس، کبد، کیسه صفرا) مسئول سرطانهای بیشتر و مرگ و میر بیشتر از سرطان نسبت به سایر سیستمهای بدن هستند.
ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: طبق کوریکولوم آموزشی، مصوبه معاونین وزارت بهداشت و اعضا شورای عالی انقلاب فرهنگی، انجام آندوسکوپی و رکتوسیگموئیدوسکوپی، جزء وظایف علمی و تشخیصی متخصصان داخلی و فوق تخصص های گوارش است.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با بیان اینکه سرطان روده (کولون) شیوع بالایی در کشور دارد و این عارضه اغلب در نواحی سیگموئید روده مشاهده میشود، گفت: پزشک متخصص داخلی با انجام «رکتوسیگموئیدوسکوپی» مطابق با کوریکولوم آموزشی مجاز به اقدام تشخیصی به موقع است و همچنین در صورت لزوم انجام گاستروسکوپی (اندوسکوپی معده) مجاز است.
خسرونیا گفت: دستیاران تخصص داخلی در دوران رزیدنتی آموزشهای لازم را در این موارد میبینند تا در مواقع لزوم به نفع بیماران اقدام تشخیصی انجام دهند.
وی افزود: تعداد افرادی که به سرطان دستگاه گوارش مبتلا میشوند نسبت به سالهای گذشته روبه افزایش است؛ با توجه به شرایط اقتصادی و به دلیل تغذیه نادرست، خوردن غذاهای ناسالم و مانده، کنسروی، فست فودها، همچنین استفاده از موادی مانند «ناس»، آمار مبتلایان و موارد تشخیص بیماران بیشتر شده ولی همکاران در سراسر کشور به خصوص شهرستانها با انجام اقدامات تشخیصی قادر به شناسایی به موقع موارد ابتلا هستند.
رئیس انجمن متخصصان داخلی ابراز کرد: پزشکان متخصص داخلی مطابق کوریکولوم آموزشی مصوب حق انجام آزمایشات آندوسکوپی و رکتوسیگموئیدوسکوپی دارند ولی متاسفانه صدور گواهینامه و تاییدیه مربوطه بر عهده انجمن گوارش گذاشته شده است که این عزیزان نه تنها گواهی صادر نمیکنند، حتی برای افراد دارای گواهینامه علمی نیز «سنگ اندازی» کردند.
خسرونیا گفت: متاسفانه یکی از چالشهای اخیر، نامه درخواست ریاست انجمن گوارش مبنی بر «اعلام اسامی متخصصان داخلی که اقدام به آندوسکوپی میکنند» بوده است! جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در پاسخ به این رویکرد اعلام میدارد، رسیدگی به این موضوع و تعیین حدود و نحوه خدمات پزشکان متخصص داخلی بر حسب کوریکولوم آموزشی با نظارت وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی خواهد بود و انجمن گوارش برای تحت پیگرد قرار داد همکاران متخصص داخلی، فاقد صلاحیت قانونی است.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با بیان اینکه چنین موردی در دوران وزراء بهداشت قبلی نیز مطرح شده بود، گفت: به منظور جلوگیری از ارائه خدمت به مردم و همچنین پیشگیری از تجمعات اعتراضی همکاران به ویژه در شهرستانها نسبت به این اقدام اخیر، جامعه پزشکان متخصص داخلی ضمن دعوت به آرامش اقدام به تنظیم و تقدیم نامهای اعتراضی برای معاونان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کرده است.
وی گفت: تعداد، توزیع و پراکندگی همکاران فوق تخصص گوارش آنقدر نیست که به طور گسترده در سراسر کشور وجود داشته باشند؛ به همین خاطر تلاش همکاران متخصص داخلی و تشخیصهای به موقع آنان نقش مهم و کلیدی برای بیماران خواهند داشت.
وی با بیان اینکه همه پزشکان مشغول خدمت در مراکز درمانی سازمان تامین اجتماعی که اقدامات آندوسکوپی انجام میدهند، فوق تخصص گوارش نیستند افزود: در این مراکز اغلب از پزشکان متخصص داخلی بهره میگیرند.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران بابت برگزاری دورههای آموزشی آندوسکوپی چندین مرتبه از متخصصان داخلی پول هنگفت دریافت کرده و به آنان گواهینامه داده است.
خسرونیا اضافه کرد: البته جامعه پزشکان متخصص داخلی با همکاری پانزده نفر از استادان فوق تخصص گوارش دانشگاههای مختلف کشور هر سال در کنگره سالیانه خود دورهها و کارگاههای عملی آموزشی برای پزشکان متخصص داخلی برگزار کرده است.
وی گفت: اگر چه اعطای گواهینامه آموزشی بر عهده انجمن گوارش قرار گرفته است، ولی متاسفانه طی چند سال اخیر از دادن این گواهینامه به همکاران متخصص داخلی خودداری کردند! اینگونه ممانعتها از طبابت و سنگ اندازی های همکاران برای یکدیگر باعث شده تا میزان آمار مهاجرت در میان متخصصان داخلی، بیش از سایر رشته ها باشد.
وی با اشاره به برپایی سی و پنجمین کنگره سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران در آخرین هفته اردیبهشت سال آتی در مرکز همایشهای رازی تهران، افزود: حدود یکصد نفر از اعضا هیات علمی دانشگاههای سراسر ایران در این گردهمایی مشارکت علمی، آموزشی و همکاری خواهند داشت؛ طی چهار روز برگزاری تعداد چهار سخنرانی جامع اصلی، ده سمپوزیوم متنوع و جلسات متعدد پرسش و پاسخ خواهیم داشت که علاوه بر طرح موضوعات جدید پزشکی ایران و جهان، مشکلات درمانی و طبی سالمندان نیز مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
source