رویداد۲۴| مجیدرضا خاکی سخنگو انجمن واردکنندگان برنج گفت: بنابر آمار از ابتدای امسال تا ۲۴ دی ماه، ۶۶۰ هزارتن برنج سفید وارد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۶ درصد کاهش یافته است، درحالیکه مدت سال ۱۴۰۱، یک میلیون و ۷۰۰ تا یک میلیون و ۷۵۰ هزارتن برنج وارد شد که ۳۸۰ هزارتن توسط بازرگانی دولتی با هدف تکمیل ذخایر راهبردی وارد شد.
او با بیان اینکه انجمن وارد کنندگان برنج به امنیت غذایی و تنظیم بازار کمک میکند، افزود: طی چندسال اخیر به نظر میرسد که مهمترین علتی که موجب شرایط فعلی در بازار شد، تصمیمگیری و برنامهریزی بر اساس دادههای نادرست و آدرسهای غلط بوده که متاسفانه عموما با بخشی نگری و رویکرد غیر کارشناسی همراه بوده است که بتوانیم درباره این موضوع گفت و گوی مناسبی داشته باشیم.
خاکی ادامه داد: فضای واردات با ارز ترجیحی راحت نیست و بدلیل آنکه تخصیص ارز از زمان انعقاد قرارداد ماهها طول میکشد، این امر با چالشهای فراوانی همراه است، درحالیکه اگر تجار خارجی بیش از ۲۰ روز زمان بگذرد، از واردکننده دیرکرد میگیرند که با حذف ارز ترجیحی رانت و امضاهای طلایی برداشته میشود.
سخنگو انجمن واردکنندگان برنج در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر حذف ارز ترجیحی بر بازار برنج خارجی و اینکه با افزایش قیمت و نزدیک شدن به قیمت برنج ایرانی دیگر مصرف کننده رغبتی به برنج خارجی ندارد، بیان کرد: با افزایش قیمت برنج خارجی، قیمت برنج ایرانی دستخوش نوسانات قرار خواهد گرفت که براین اساس بازدهم دهکهای ضعیف جامعه توان خرید را ندارند.
او در پاسخ به سوال دیگر گفت، بنابر آمار اعلامی وزارت جهاد مبنی بر تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برنج ایرانی نیاز به واردات چقدر است، گفت: با توجه به افزایش ۳۰ درصدی قیمت برنج ایرانی ظرف کمتر از یک ماه به نظر میرسد یا آمار تولید درست نیست یا در صورت صحت آمار تولید، سرانه مصرف بالاتر است یا ممکن است که بازار در اختیار دلالان باشد.
خاکی ادامه داد:بر اساس نیاز داخل سالانه باید حدود ۱.۲ میلیون تن برنج بدون احتساب واردات این محصول از سوی بخش دولتی وارد شود.
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج افزود: بر اساس آمار با وزارت جهاد کشاورزی مذاکره شد و قرار است ۶۰۰ هزار تن دیگر وارد شود که در واقع تصمیم دیرهنگامی است.
او با تاکید بر این موضوع که واردات در تعادل قیمت بازار اثر گذار است، بیان کرد: اگر ارز یارانهای به این محصول پرمصرف داخلی تخصیص داده شود، قطعاً برنج با قیمت مناسب به دست مصرفکنندگان میرسد.
خاکی افزود: با وجود اینکه بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار تا ۳۰ تیر هر بار برنجی وارد کشور شد باید ترخیص میشد اینگونه نشد و برنجها در گمرکات معطل ماندند و با آغاز ممنوعیت ۴ ماهه هزینه انبارداری هم به واردکننده تحمیل شد.
در ادامه حمد جابریان عضو انجمن وارد کنندگان برنج گفت: متولیان تامین امنیت غذایی کشور باید به فکر سفره مردم باشند که همزمان با حمایت از تولید داخلی و نیز تامین کسری بازار با واردات اتفاق میافتد.
او سرانه مصرف برنج کشور را حدود ۳۵ کیلوگرم اعلام کرد و افزود: با این احتساب نیاز بازار داخل حدود ۳.۲ میلیون تن بوده که در این بخش متأسفانه داده مرجع و قابل اتکایی هم در این زمینه وجود ندارد.
عضو انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به تعیین قیمت خرید تضمینی برنج در نیمه دوم مهر، بیان کرد: تعیین قیمت تضمینی در این مقطع منجر به التهاب بازار شد درحالیکه این افزایش قیمت به نفع کشاورز نبود.
جابریان ادامه داد: با توجه به سطح درآمد و حقوق آحاد جامعه گرانی برنج ایرانی در ماههای پایانی سال منجر به کاهش سهم آن در سفره خانوار میشود ودر سال آینده بازار را با رکود سنگین مواجه خواهیم کرد.
او پیش از این یک مسئول وزارت جهاد کشاورزی مدعی شده بود که تولید برنج امسال به ۲.۷ میلیون تن رسیده است، اما با وجود محدودیت منابع آبی بدیهی است که سطح زیر کشت برنج افزایش نیافته و از طرفی بهرهوری آنچنانی رخ نداده است که چنین تولیدی را شاهد باشیم.
عضو انجمن واردکنندگان برنج ادامه داد: کشور ما اقلیم خشکی دارد، به همین دلیل مسئله کم آبی و منابع محدود آب چیزی نیست که بخواهیم آن را انکار کنیم و در این شرایط باید توجه داشته باشیم که روشهای کشت و کشاورزی در کشور عمدتا شیوههای سنتی هستند.
او با تاکید بر اینکه به ذائقه مردم و توانایی خرید قشر کم درآمد توجهی نشده است گفت: امروز برنج در دست بازرگان نیست که عرضه کند چراکه اجازه واردات به موقع آن داده نشده و اگر داده شده آن مقدار انقدر کم بوده که جوابگوی نیاز نبوده است و این باعث شده که شاهد افزایش قیمت بیرویه هم برنج ایرانی هم برنج خارجی باشیم.
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه مدیریت اصولی بازار دومین محصول پرمصرف ایران باید به این گونه انجام شود، گفت: در این راستا لازم است کارگروهی تشکیل شود و نیازمندی خانوار ایرانی در این دو گروه مشخص شود.
source