بازار، گروه استانها؛ عارف اصفهانی: در حال حاضر حدود ۱۳ پلتفرم در زمینه خرید و فروش طلا فعالیت می کنند، اپلیکیشن هایی که از نظر اتحادیه طلا و جواهر اصفهان محلی از اعراب ندارد.
طلا و جواهر به دلیل ارزش افزوده بالا همیشه به عنوان یک کالای سرمایه ای برای مردم محسوب می شده است اما اینکه خرید و فروش این کالاها به دلیل ارزش افزوده بالا به شکل مجازی باشد به اعتقاد کارشناسان کار درستی نیست.
بررسی ها نشان میدهد در حال حاضر تعداد معدودی پلتفرم در حوزه خرید آنلاین طلای آب شده و برخی در حوزه فروش آنلاین طلای تزئینی فعالیت می کنند؛ همچنین چندین بانک و پلتفرم وام طلا به مشتریان می دهند و تعدادی صندوق بورسی نیز در حوزه طلا فعال هستند.
از سالیان دور، خرید طلا به نوعی سرمایه گذاری بلندمدت محسوب می شده است و به شیوه ای سنتی مردم با خرید طلا سعی داشته اند که سرمایه گذاری کنند؛ این در حالی است که خرید طلا به صورت مجازی هم چندسالی است که شیوع پیدا کرده و در این میان سودجویان از این بازار پرسود بها می برند.
گرچه صندوق های بورسی در لیست اول امنیت قرار دارند اما خرید آنلاین طلا باید به شکل با دقتی انجام شود و خریداران طلا باید از مراکزی این فلز گرانبها را بخرند که دارای مجوز از سوی وزارت صمت و اتحادیه طلا و جواهر، اقدام به خرید طلا و فلزات گرانبها کنند و در صورت خرید مجازی از سایتهای ناشناس نباید مبلغی به عنوان بیعانه بپردازند و یا قبل از تحویل کالای معتبر پولی پرداخت کنند.
در همین رابطه رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان در گفت و گو با بازار در پاسخ به این سوال که چرا مردم نباید طلای آنلاین بخرند، اظهار داشت: با توجه به رشد جهانی طلا خرید طلا برای مردم جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاری پیدا کرده است اما مردم به شکل مجازی طلا نخرند.
حمید رضا نیکخواه در شرح این قضیه با اشاره به مشکلات خرید و فروش اینترنتی طلا گفت: من هیچ عقیده ای به خرید اینترنتی طلا ندارم به این خاطر که قرار نیست ما یک دست لباس بخریم و اگر عیار طلایی که می خریم کمتر باشد ممکن است خسارات زیادی ببینیم و در مقابل، قرار است طلایی که می خریم سرمایه گذاری برای آینده باشد و ضرر نبینیم.
طلای مجازی نخرید!
بنا بر گفته های رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان با وجود اینکه هشدارهای زیادی در این زمینه داده شده اما برخی از مردم اقدام به خرید طلا به شکل مجازی می کنند در حالیکه هر کسی که می خواهد طلا بخرد باید به شکل فیزیکی آن را رویت کند و بعد اقدام به خرید کند.
وی ادامه داد: اتحادیهها و واحدهای صنفی باید در کنار فروش حضوری، پلتفرم های آنلاین خود را فقط به منظور تبلیغ مصنوعات طلا و جواهر نیز داشته باشند تا مشکلات خریداران کاهش یابد.
نیکخواه با اعلام اینکه این پلتفرم ها میتوانند مشکلاتی برای خریداران و فروشندگان ایجاد کنند، گفت: فقدان مکان مشخص برای خرید و فروش احتمال بروز مشکلات در طی فرایند خرید و فروش طلا را ایجاد می کند.
عبور از فیلترهای اتحادیه طلا و جواهر موضوعی است که نیکخواه بر آن صحه می گذارد، مساله ای که باعث می شود این فلز گرانبها با امنیت کامل به دست مشتری برسد.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان درباره صفحات مجازی که ادعا دارند از اتحادیه مجوز گرفته اند، نیز می گوید: این سایت ها مجوز نداشته و شاید تنها از درگاه ملی مجوز گرفته باشند اما هویت آنها در اتحادیه ثبت نشده است و این باعث می شود که بتوانند به شکل غیرمجاز فعالیت کنند.
در همین رابطه یک فعال بازار طلا در اصفهان هم با تاکید بر اینکه طلا فلز گرانبهایی محسوب می شود و به همین خاطر نباید بی گدار به آب زد به بازار گفت: خریداران طلا باید فقط در صورت دریافت طلای فیزیکی این کالا را خریداری کنند.
محمدخانی: یکی از بزرگترین مشکلات این موضوع خطر به اصطلاح «خالی فروشی» است که به این معنی است که فروشنده ای که به شکل مجازی اقدام کرده، پول مشتری را اینترنتی دریافت کرده اما در مقابل آن طلایی در اختیار مشتری قرار نداده است و این باعث ضرر و زیان هنگفت خریداران شده است
حسین محمد خانی افزود: مردم باید دقت داشته باشند در صورت عدم امکان خرید فیزیکی طلا و نیاز به خرید از طریق پلتفرم های آنلاین حتما و صرفا از پلتفرم هایی که دارای مجوز اتحادیه کسب و کارهای مجازی، مجوز اتحادیه طلا و جواهر، نماد اعتماد الکترونیک وزارت صمت و همچنین جواز نظام صنفی رایانه ای هستند، طلای مورد نیاز خود را خریداری کنند.
وی با اشاره به اینکه خرید طلا به صورت اینترنتی ریسک بزرگی محسوب می شود، تصریح کرد: یکی از بزرگترین مشکلات این موضوع خطر به اصطلاح «خالی فروشی» است که به این معنی است که فروشنده ای که به شکل مجازی اقدام کرده، پول مشتری را اینترنتی دریافت کرده اما در مقابل آن طلایی در اختیار مشتری قرار نداده است و این باعث ضرر و زیان هنگفتی به خریدارانی که به این شکل طلا خریده اند می شود.
این در حالی است که طلای فروختهشده باید موجود باشد و در بانک ذخیره شود، اما برخی از این پلتفرم های مجازی نه طلایی در دست دارند و نه آن را ذخیره کرده اند.
هویتی که وجود ندارد
به گفته کارشناسان حوزه اقتصاد، فضای مجازی، فضایی است که نمیتوان از آن دور شد، اما همه باید با توجه به نیاز خود از این فضا استفاده کنند؛ اما در صنایعی مثل صنعت طلا و جواهر باید با زیرساخت و برنامه بهتری حرکت کرد؛ چراکه طلا در لیست فلزات گرانبها قرار دارد و مردم باید به پلتفرمی که از آن خرید میکنند اعتماد کافی داشته باشند.
به گفته فعالان اتحادیه طلا و جواهر اصفهان تا زمانیکه این اپلیکیشن ها مجوز خرید و فروش در فضای فیزیکی و پروانه کسب را نداشته باشند، طبیعتا نمی توانند اقدام به خرید و فروش کنند، چرا که باید یک واحد در جایی وجود داشته باشد که مردم میتوانند بهصورت حضوری طلای خود را تحویل بگیرند.
طلامینایی: بر نوع خرید و فروش های اینترنتی نظارتی نمی شود و ممکن است طلایی با عیاری کمتر به مشتری داده شود و باعث شود که خریدار متضرر شود اما اگر واحد صنفی زیر نظر اتحادیه باشد مراجعه کنندگان می توانند با خیال راحت طلا بخرند
مطابق با ماده ۵ قانون نظام نظام صنفی، پروانه کسب به مجوزی گفته میشود که برای راه اندازی و ادامه کسب و کار به کسبه و پیشه وران و صاحبان مشاغل آزاد داده میشود.
قانونگذار در ماده ۱۲ این قانون تمام کسبه و پیشهوران را مکلف کرده است که قبل از راه اندازی واحد صنفی یا اشتغال به حرفه، نسبت به اخذ پروانه کسب از مراجع قانونی اقدام کنند. بنابراین، طلا فروشان نیز برای راه اندازی و ادامه کسب و پیشه خودشان ملزم به اخذ پروانه کسب هستند. با توجه به ماده ۲۶ این قانون میتوان گفت که صدور پروانه کسب برای واحدهای صنفی طلا و جواهر در حوزه اختیارات و مسئولیتهای اتحادیه طلا و جواهر است. بنابراین، شخصی که متقاضی دریافت پروانه کسب برای راه اندازی طلا فروشی است باید به اتحادیه صنفی طلا و جواهر شهرستان ذیربط مراجعه کند.
عیار کم، وزنی که در طلای اینترنتی نیست
محسن طلا مینایی؛ رئیس انجمن تولید کنندگان،صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ های قیمتی استان اصفهان نیز در گفت و گو با بازار و اینکه تا چه حد به خرید و فروش طلای آنلاین اعتقاد دارید، گفت: بر این نوع خرید و فروش ها نظارتی نمی شود و ممکن است طلایی با عیاری کمتر به مشتری داده شود و باعث شود که خریدار متضرر شود اما اگر واحد صنفی زیر نظر اتحادیه باشد مراجعه کنندگان می توانند با خیال راحت طلا بخرند.
برحسب آنچه که فعالان این عرصه می گویند؛ وقتی به شکل فیزیکی طلا خرید و فروش شود قیمت طلا روی تابلوهای موجود در واحد صنفی مشخص است و بنابراین تقلبی در کار نیست؛ چرا که به اعتقاد آنها طلا ارزشمند بوده و مثل لباس و کفش نیست که بتوان به شکل اینترنتی هم خریداری کرد و به علت اینکه دارای نوسانات قیمتی است باید به شکل مشخص با عیار مشخص خرید و فروش شود اما افرادی که از سایت ها یا اپلیکیشن ها اقدام به خرید طلا می کنند هیچوقت متوجه نخواهند شد که عیار طلایی که خریداری کرده اند در چه محدوده ای است و شاید وزن و عیار آن کمتر از آنچه که باید باشد هست.
source