بازار؛ گروه آب و انرژی: محمدرضا کاویانپور در حاشیه بیستمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب، تاسیسات آب و فاضلاب در نشستی خبری با بیان اینکه در سال ۲۰۲۴ کاهش سطح تراز دریای خزر بین ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر بوده که پیش بینی شده این روند همچنان ادامه داشته باشد، اظهار کرد: با تداوم روند فعلی تولید گازهای گلخانهای پیش بینی شده دریاهای جهان با افزایش سطح ناشی از گرم شدن هوا روبرو شوند و احتمال دارد تا سال ۲۱۰۰ میلادی سطح دریاهای جهان یک متر افزایش یابد.
وی با بیان اینکه کشور ما هم در جنوب به دلیل ارتباط با آب های جهان متاثر از این افزایش سطح خواهد شد که باید از هم اکنون تدابیر لازم برای حفظ شهرهای ساحلی اندیشید، گفت: علاوه بر این دریای خزر، روندی متفاوت از آب های آزاد در پیش گرفته و با کاهش سطح روبرو شده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب وزارت نیرو با بیان اینکه پایین ترین تراز سطح دریای خزر در سال ۱۳۵۶ بود، گفت: در سال ۱۳۷۴ روند کاهش خزر افزایشی شد و ۲ متر و نیم افزایش داشت اما مجدد از سال ۷۵ روند کاهش شروع شد؛ به گونه ای که در سال ۱۴۰۰ یک متر کاهش سطح تراز رخ داد.
وی افزود: بررسیهای ما نشان میدهد که افزایش گازهای گلخانهای از سال ۱۹۷۰ به بعد به تغییرات دمایی چشمگیری منجر شده است؛ در سال ۲۰۲۳، میانگین دمای جهانی به ۱.۴۸ درجه سانتیگراد بالاتر از پیش از انقلاب صنعتی رسید و در سال ۲۰۲۴ این عدد به ۱.۶۲ افزایش یافت که. این افزایش دما تبعات گستردهای، از جمله تبخیر منابع آبی و کاهش حجم دریاچهها، به همراه دارد
کاویانپور با بیان اینکه سامانههای جدیدی در موسسه تحقیقات آب راهاندازی شده که یکی از این سامانهها، سامانه سنجش ورودی آب به سدهای کشور است، اظهار کرد: این سامانه به ابزار هوش مصنوعی مجهز شده و این امکان را فراهم کرده که از میزان ورودی آب به سدها در ۶ ماه آینده برآوردی را بتوانیم به مدیران ارائه کنیم.
وی افزود: این برآورد هم در برنامهریزی برای تأمین آب شرب و هم در تأمین آب کشاورزی بسیار موثر است.
رئیس موسسه تحقیقات آب افزود: سامانه پایش کاربری اراضی کشور یکی دیگر از سامانه راه اندازی شده است که اطلاعات زمین های کشاورزی را برای تخصیص آب ارائه می دهد.
به گفته او، این سامانهها با استفاده از دادههای دقیق و مدلهای پیشرفته، قادرند تا هشدارهای دقیقی در خصوص وقوع سیلابها ارائه دهند. این اطلاعات بهویژه در مواقع حساس بهطور قابل توجهی در مدیریت بحران سیلابها مؤثر است.
وی ادامه داد: برای مثال، در سیلابهای اخیر، سامانه هشدار سیلاب ما بهطور دقیق اطلاعاتی درباره میزان بارشها و ورودی آب به سدها ارائه داد که به مدیران کمک کرد تا قبل از وقوع سیلاب، اقدامات لازم برای کاهش خسارات را انجام دهند. این سامانهها در حال تقویت هستند و ما در حال افزایش دقت پیشبینیها و گسترش پوشش آنها در سراسر کشور هستیم.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب وزارت نیرو با بیان اینکه سامانه تبخیر و تعرق، سامانه محاسبه ورودی آب به سدها نیز از دیگر سامانه های راه اندازی شده است، گفت: این سامانه میزان آب ورودی به سدها در شش ماه آینده را پیش بینی و در اختیار مدیران قرار می دهد تا براساس آن تصمیم گیری کنند.
به گفته وی سامانه داده های پایه پژوهش نیز راه اندازی شده است، همچنین سامانه دریای خزر نیز اطلاعات لحظه ای دریا را در اختیار قرار می دهد.
source