Wp Header Logo 1115.png

رویترز به نقل از یک مقام ایرانی آگاه:

آیت الله خامنه‌ای به عراقچی برای مذاکره با آمریکا اختیار تام داده است/ ویتکاف به مسقط رسید

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

رویترز به نقل از یک مقام ایرانی آگاه که نخواست نامش فاش شود گزارش داد آیت الله علی خامنه‌ای به عباس عراقچی برای مذاکرات با آمریکا «اختیارات تام» داده است. این مقام ایرانی گفت: «مدت زمان این گفت‌وگوها که صرفا درباره موضوع هسته‌ای خواهد بود، به میزان جدیت و حسن‌نیت طرف آمریکایی بستگی دارد. »

وزیر خارجه جمهوری اسلامی و هیات همراه او برای دیدار با نمایندگان ترامپ و گفت‌وگو درباره مسئله هسته‌ای عازم عمان شدند. 

اکسیوس: مذاکرات غیرمستقیم آغاز می‌شود اما احتمالا در ادامه روز به دیدار مستقیم بینجامد

یک منبع مطلع به اکسیوس گفت که مذاکرات ابتدا به‌صورت غیرمستقیم آغاز خواهد شد و اگر جلسه نخست فضای مثبتی داشته باشد، احتمال دارد در ادامه روز، دو طرف وارد مذاکره مستقیم شوند.

ریاست هیئت آمریکایی در این مذاکرات برعهده استیو ویتکاف خواهد بود. او مستقیما از روسیه، جایی که با ولادیمیر پوتین دیدار کرده، عازم عمان می‌شود. 

ویتکاف را در این سفر اریک تراگر، مدیر ارشد شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه، و تعدادی از کارشناسان هسته‌ای وزارت خارجه آمریکا همراهی خواهند کرد.

به گفته یک مقام آمریکایی، ویتکاف در این مذاکرات قصد دارد پیام‌هایی را که در نامه دونالد ترامپ به آیت الله علی خامنه‌ای آمده، به طرف ایرانی منتقل کند.

 این پیام‌ها بر باور ترامپ به صلح و ترجیح او به توافقی دیپلماتیک تاکید دارد، اما در عین حال هشدار می‌دهد که آمریکا اجازه نخواهد داد جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای دست یابد یا از طریق نیروهای نیابتی خود، منطقه را بی‌ثبات کند.

منبع: ایندیپندنت فارسی

 

یک شب مذاکره ایران و آمریکا در عمان چند میلیارد تمام می‌شود؟

به گزارش هفت صبح؛ یکی از هتل‌های لاکچری مطرح در عمان، هتل شانگریلا بار آل‌جسا است که به عنوان یکی از بهترین هتل‌های عمان شناخته می‌شود. این هتل با طراحی‌های مدرن و کلاسیک، امکانات ویژه‌ای برای پذیرایی از مقامات دولتی و برگزاری جلسات رسمی دارد.

هزینه اقامت در این هتل برای هر نفر در هر شب معمولاً بین ۱۲۰ تا ۱۸۰ ریال عمان است که معادل ۳۱ ‌ تا ۴۶ میلیون تومان خواهد بود. این هتل علاوه بر اتاق‌های لوکس، دارای سالن‌های کنفرانس مجهز و رستوران‌های عالی است که می‌تواند نیازهای یک هیات دیپلماتیک را برآورده کند.

هتل قصرالسلطان نیز به عنوان یکی دیگر از گزینه‌های لاکچری برای اقامت هیات‌های دیپلماتیک در عمان مطرح است. این هتل به دلیل طراحی زیبا و امکانات ویژه‌ای که دارد، معمولاً برای اقامت مقامات رسمی و برگزاری نشست‌های مهم انتخاب می‌شود.

هزینه اقامت در این هتل برای هر نفر معمولاً بین ۱۰۰ تا ۱۷۰ ریال عمان است که معادل ۲۶ ‌ تا ۴۴ میلیون تومان خواهد بود.

هزینه‌های امنیتی سفر هیات دیپلماتیک ایران به عمان نسبت به کشورهای غربی پایین‌تر است. تیم‌های امنیتی داخلی ایران که از نیروهای متخصص ایرانی تشکیل می‌شوند، مسئول تأمین امنیت مقامات هستند و هزینه کمتری نسبت به تیم‌های خارجی دارند.

علاوه بر این، دولت عمان نیز بخشی از خدمات امنیتی را به رایگان پوشش می‌دهد، به ویژه برای تأمین امنیت محل اقامت. با توجه به این شرایط، هزینه امنیتی هر شبانه‌روز در این سفر، بین ۳۰ تا ۵۰ هزار دلار تخمین زده می‌شود.

ورود هیات ایرانی به عمان

چه کسانی با عراقچی وارد عمان شدند؟

به گزارش خبرنگار‌ خبرگزاری صداوسیما؛ آقای سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان (صبح شنبه، ۲۳ فروردین) در راس هیئتی سیاسی وارد مسقط پایتخت عمان شد.

آقای مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، آقای کاظم غریب آبادی معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه؛ آقای اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه و تعدادی دیگری از دستیاران و کارشناسان وزارت امور خارجه در این هیئت حضور دارند.

بعد از ظهر شنبه هیئت ایرانی با واسطه طرف عمانی گفتگوهای غیرمستقیم را با هیئت آمریکایی حاضر در عمان آغاز می‌کند.

چه کسانی با عراقچی وارد عمان شدند؟

حسین جابری انصاری، مدیرعامل خبرگزاری ایرنا در توئیتی در شبکه ایکس نوشت: ‌هیئت مذاکراتی ایران به ریاست سید عباس عراقچی وزیر محترم امور خارجه و عضویت معاونان ایشان آقایان مجید روانچی، کاظم غریب آبادی و اسماعیل بقایی برای مذاکرات غیر مستقیم وارد مسقط شده‌اند. همه باید برای حفظ منافع و امنیت ملی ایران به موفقیت نمایندگان توانمندمان در این مذاکرات کمک کنیم.

وندی شرمن: عراقچی سرسخت و باهوش است!

وندی شرمن معاون سابق وزارت خارجه آمریکا و مذاکره کننده ارشد آمریکا: البته به نظر میاد ترامپ اعتماد بسیار زیادی به ویتکاف دارد. این گفت و گوها جنبه فنی بسیار پیچیده ای دارد و عباس عراقچی وزیرخارجه ایران که در زمان گفت و گوها در دوره اوباما طرف مذاکره من بود آدم بسیار سرسخت و باهوشی است او زبان انگلیسی را به طور کامل و مسلط صحبت می کند و از همه جزییات فنی باخبره، بنابراین ویتکاف با رقیب سرسختی رو به روست.

رسانه آمریکایی آکسیوس:

دور اول مذاکرات آمریکا و ایران روز شنبه به طور غیرمستقیم آغاز می شود

اریک تراگر، مقام ارشد شورای امنیت ملی آمریکا و کارشناسان هسته‌ای وزارت امور خارجه به ویتکاف در عمان خواهند پیوست.

قرار است دور اول مذاکرات آمریکا و ایران روز شنبه به طور غیرمستقیم آغاز شود.

اگر جلسه افتتاحیه مثبت بود احتمالا مذاکرات مستقیم انجام شود

ویتکاف محتوای نامه ترامپ را در جلسه تکرار خواهد کرد که او راه حل دیپلماتیک را ترجیح می‌دهد اما اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.

عزیمت تیم ایران به مسقط/ گفت‌وگوهای غیر مستقیم بین ایران و آمریکا در بعد از ظهرامروز

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

به گزارش رکنا پایگاه اطلاع‌رسانی دولت ،« اسماعیل بقائی » سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از سفر تیم مذاکره‌کننده ایران به عمان به‌منظور انجام مذاکره غیرمستقیم با آمریکا خبر داد.  

بقائی امروز( شنبه ) در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَی اللَّهِ. به اتفاق جمعی از مجرب‌ترین همکارانمان در معیت وزیر محترم امور خارجه عازم مسقط هستیم. 

او همچنین تاکید کرد: مصمم به استفاده از همه ظرفیت‌ها برای صیانت از اقتدار و منافع ملی ‎ایران هستیم. 

گفتنی است ، بر اساس آنچه که اعلام شده، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از شروع گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا با وزیر خارجه عمان دیدار و رایزنی می‌کند.  

گفت‌وگوهای غیر مستقیم بین ایران و آمریکا با حضور وزیر خارجه عمان در بعد از ظهر برگزار خواهد شد. ریاست هیئت ایرانی برعهده عراقچی و ریاست هیئت آمریکایی با«استیو ویتکاف» فرستاده ویژه ایالات متحده در امور غرب آسیاست.

طبق آنچه که منابع خبری اعلام کرده‌اند، مکان انجام این گفت‌وگوها در عمان هنوز از طرف مقامات عمانی اعلام نشده است ولی بر اساس آنچه که  این منابع اعلام کرده‌اند، گفت‌وگوها  در یک محل ولی در اتاق‌های جداگانه و به صورت غیرمستقیم و احتمالا مکتوب برگزار خواهد شد.

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا چندی پیش نامه‌ای به ایران ارسال کرد که بنا به گفته مقامات ایرانی، ترکیبی از دیپلماسی و تهدید بود و پیشنهاد مطرح شده در آن انجام مذاکرات مستقیم هسته‌ای بود. ایران اما در پاسخ به این نامه با انجام مذاکرات غیرمستقیم در مورد موضوع هسته‌ای موافقت کرد و و زمان و مکان انجام مذاکره توسط ایران مشخص شد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس در مورد گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا تصریح کرد: ما با حسن نیت و هوشیاری کامل به دیپلماسی یک فرصت واقعی می‌دهیم. آمریکا باید این تصمیم را که علی‌رغم هیاهوهای خصمانه آنها اتخاذ شده است قدر بداند.

وی با بیان اینکه «ما نه پیش‌داوری می‌کنیم و نه پیش‌گویی»، اظهار کرد: ما در نظر داریم روز شنبه نیت و جدیت طرف مقابل را ارزیابی نموده و متناسب با آن حرکت‌های بعدی را تنظیم کنیم.

به گزارش ایسنا، تصمیم برای انجام گفت‌وگوهای غیرمستقیم با آمریکا تصمیم نظام است و عزم ایران رسیدن به توافق است و در این موضوع جدی است.

ایران بارها تاکید کرده که در این گفت‌وگوها تهدید را نمی‌پذیرد و فقط در مورد موضوع هسته‌ای و بر مبنای مذاکرات برد-برد گفت‌وگو می‌کند.

ایران می‌گوید منطق مذاکراتی تهران در این گفت‌وگوها منطق مذاکراتی برجام یعنی اعتمادسازی در برابر رفع تحریم‌هاست.

 تعدادی از کارشناسان و تحلیلگران عرصه بین‌الملل معتقدند این گفت‌وگوها و مذاکرات به دلایل مختلف از جمله تحولات منطقه بسیار سخت‌تر از زمان مذاکرات برجام است و به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها به دنبال توافقی بهتر از برجام هستند چراکه ترامپ بارها برجام را توافق‌نامه‌ای وحشتناک و یک‌طرفه خوانده و در همین راستا در دور اول ریاست جمهوری خود در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ اعلام کرد که آمریکا رسما از برجام خارج شده است.

علی اکبر صالحی:

آمریکا بداند همیشه مذاکره از جنگ بهتر است؛ علی‌الخصوص امروز!

مذاکره راهی مؤثر برای حل‌وفصل اختلافات است و همواره بر جنگ ترجیح دارد. در شرایط حساس کنونی، اهمیت گفت‌وگو و تعامل به‌ویژه برای آمریکا بیش از پیش احساس می‌شود و می‌تواند از تنش‌ها بکاهد و به ثبات جهانی کمک کند.

2522009_892

تصویری فراگیر در شبکه های اجتماعی با عنوان “مرد دیپلماسی ایران”، در آستانه مذاکرات مسقط

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه

آکسیوس: مذاکرات عمان غیرمستقیم آغاز خواهد شد

برخلاف ادعاهای اخیرِ مقامات آمریکایی مبنی بر مستقیم‌بودنِ مذاکرات ایران و آمریکا ، یک مقامِ آمریکایی به آکسیوس گفت گفت‌وگوی دو طرف به‌صورتِ غیرمستقیم آغاز می‌شود.

به‌ادعای این منبع، در صورتِ پیشرفت جلسات اولیه، مذاکرات ممکن است به‌سمتِ تعاملاتِ مستقیم‌تر پیش برود. البته او جزئیات بیشتری دربارۀ این اصطلاح ارائه نکرده است.

دست برتر ایران، بعنوان تیتر اصلی سایت رسمی آیت الله خامنه‌ای

دست برتر ایران، بعنوان تیتر اصلی سایت رسمی آیت الله خامنه‌ای

قرار گرفتن تصویر دکتر عراقچی با تیتر «دست برتر ایران»، بعنوان تیتر اصلی سایت رسمی آیت الله خامنه‌ای، نشانه حمایت کامل رهبر انقلاب از دکتر عراقچی در مذاکرات امروز است

 

شمخانی و جواد لاریجانی و مجری های تلویزیون، چرا می‌خواهند مذاکره را نابود کنند؟

 اسرائیل، چین، روسیه، ترکیه و تندروهای داخلی،دشمنان گفتکوی عمان هستند

محمدمهاجری و فیاض زاهد در یادداشتی مشترک در روزنامه اعتماد نوشتند:

مذاکرات پیش رو و احتمال توافق میان ایران و امریکا دشمنان زیادی دارد. برخی کشورهای عربی، ترکیه، روسیه، چین، تندروهای داخلی و از همه مهم‌تر اسراییل و لابیرنت قدرتمند آن در امریکا، همه تلاش خود را به کار خواهند بست که این روند شکست بخورد.

به نظر توافقی جامع درون ساختار وجود دارد که عدم توافق ضریب برخورد نظامی و امنیتی با ایران را به ‌شدت افزایش خواهد داد. لذا مراقبت از ستون پنجم دشمن که درصدد تخریب ملت ایران است، ضرورت دارد. در کنار آنها کاسبان تحریم نیز در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند.

ویتکاف می‌گوید: احتمالا ایران می‌تواند انرژی هسته‌ای، موشک‌های دوربرد، هایپرسونیک داشته باشد

استیو ویتکاف نماینده ارشدآمریکا درمذاکره با ایران

رکنا سیاسی : جان هادسن خبرنگار دیپلماسی واشنگتن پست در واکنش به مصاحبه ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ درباره مذاکرات ایران و آمریکا گفت که به نظر می‌رسد که دولت ترامپ احتمالا آماده ی توافقی با ایران است که اجازه‌ی مقداری غنی سازی اورانیوم بدهد.

اکانت اسرائیلی «ترور آلارم» نیز در واکنش به این مصاحبه نوشت: بنابراین ویتکاف می‌گوید ایران می‌تواند انرژی هسته‌ای، موشک‌های دوربرد، پهپادها، تکنولوژی هایپرسونیک، هوش مصنوعی و سلاح‌های لیزری داشته باشد، می‌تواند از نیابتی‌ها برای هدف قرار دادن اروپا حمایت کند، اما بمب هسته‌ای خط قرمز است!!!

فلیشا شوارتز خبرنگار پولیتیکو نیز بیان کرد: اظهارات مهمی از سوی ویتکاف پیش از مذاکرات هسته‌ای با ایران بیان شده است.

در حالی که ایالات متحده خواستار برچیدن کامل برنامه هسته‌ای تهران خواهد بود، خط قرمز آن‌ها، تولید سلاح هسته‌ای است. این به‌طور ضمنی به معنای پذیرفتن توانایی غنی سازی ایران است.

 ویتکاف گفته “جایی که خط قرمز ما خواهد بود، این است که نمی‌توان از قابلیت هسته‌ای شما برای تولید سلاح استفاده کرد”.

«ترور آلارم» نیز در واکنش به این مصاحبه نوشت: بنابراین ویتکاف می‌گوید ایران می‌تواند انرژی هسته‌ای، موشک‌های دوربرد، پهپادها، تکنولوژی هایپرسونیک، هوش مصنوعی و سلاح‌های لیزری داشته باشد، می‌تواند از نیابتی‌ها برای هدف قرار دادن اروپا حمایت کند، اما بمب هسته‌ای خط قرمز است!!!

 گفتنی است که ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در آستانه مذاکرات تهران و واشنگتن در عمان به وال استریت ژورنال گفت که به نظر من موضع ما با برچیدن برنامه‌ هسته ای ایران آغاز می‌شود. این موضع امروز ماست.  

  وی افزود: البته این به آن معنا نیست… که تا حدی راه‌های دیگری برای یافتن مصالحه نخواهیم یافت.

 او در ادامه بیان کرد:  خط قرمز دولت ترامپ در رابطه با ایران، جلوگیری از تولید سلاح هسته‌ای توسط آن است.

منبع : انتخاب

ویتکاف: ممکن است در ازای توافق امتیازدهی به ایران لازم شود

رکنا سیاسی : نشریه «وال استریت ژورنال» به نقل از استیون ویتکاف، فرستاده ترامپ به خاورمیانه: ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران برای دولت ترامپ خطر قرمز است. خواسته آمریکا این است که برنامه هسته‌ای ایران برچیده شود. ممکن است در ازای توافق امتیازدهی به ایران لازم شود. اصرار ترامپ بر برچیده شدن برنامه هسته‌ای ایران به معنی عدم ایجاد راه حل میانه نیست. اگر ایران برچیده شدن برنامه هسته‌ای آن را نپذیرد، اتخاذ تصمیم بعدی با ترامپ خواهد بود.

وی افزود :  مذاکرات روز شنبه در مسقط با ایران شرط‌های دقیق توافق بررسی نخواهد شد. اولین نشست مذاکراتی آمریکا با ایران در عمان با محوریت اعتمادسازی برگزار خواهد شد. هر گونه توافق مستلزم ایجاد تضمین‌هایی برای عدم دست‌یابی ایران به تسلیحات هسته‌ای است.

ویتکاف: ممکن است در ازای توافق امتیازدهی به ایران لازم شود

استیو ویتکاف نماینده ارشدآمریکا درمذاکره با ایران

پیام سخنگوی وزارت امور خارجه در شبکه ایکس

فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ

به اتفاق جمعی از مجرب‌ترین همکاران‌مان در معیت وزیر محترم امور خارجه عازم مسقط هستیم.

مصمم به استفاده از همه ظرفیت‌ها برای صیانت از اقتدار و منافع ملی ایران هستیم.

پیام سخنگوی وزارت خارجه

 

1744432668-45

رکنا سیاسی:تحلیل رابرت مالی از شرایط جدید توافق تهران و واشنگتن نشان می‌دهد که سبک تصمیم‌گیری ترامپ، برخلاف رویکرد محتاطانه بایدن، شانس بیشتری برای دستیابی به تفاهم با ایران ایجاد کرده است. آیا مسیر تازه‌ای در روابط ایران و آمریکا شکل گرفته است؟ دیوید سنگر در نیویورک‌تایمز نوشت: رابرت مالی ، که در توافق برجام نقش داشت و سپس نماینده اصلی بایدن در مذاکرات با ایران بود، پرسیدم ایرانی‌ها چگونه به دو رئیس‌جمهور اخیر نگاه می‌کنند.

به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: مالی گفت: «بایدن نسبت به یک توافق بی تفاوت بود؛ ترامپ مشتاق است. بایدن روی سیاست داخلی تمرکز داشت؛ ترامپ اصلاً به آن اهمیتی نمی‌دهد. بایدن حسابگر بود؛ ترامپ بدون فکر و بی برنامه ریزی حرکت می‌کند.»

مالی اضافه کرد: «ترامپ احتیاط، دقت و منطق را کنار می‌گذارد. به همین دلیل احتمالاً اکنون شانس بیشتری برای رسیدن به یک نوع تفاهم وجود دارد نسبت به زمانی که دولت قبلی در قدرت بود.»

چشم انداز مذاکرات آمریکا و ایران؛

دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا و استیو ویتکاف نماینده ترامپ در مذاکرات ایران و آمریکا

آیا ترامپ به دنبال توافق تاریخی با ایران است؟ گزارش‌ها حاکی از آن است که رئیس‌جمهور سابق آمریکا با استفاده از راهبردی مبتنی بر تهدید نظامی، تلاش دارد مذاکرات مستقیم با تهران را برای مهار برنامه هسته‌ای ایران به نتیجه برساند.

به گزارش فرارو به نقل از نشریه ریسپانسیبل استیت کرفت، براساس گزارش‌های اخیر، مقامات ارشد دولت ترامپ از جمله استیو ویتکاف ، نماینده ویژه رئیس‌جمهور قرار است تا پایان هفته جاری در عمان با همتایان ایرانی خود از جمله عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران دیدار کنند.

چرا تهران مذاکره با ترامپ را جدی‌تر از بایدن می‌داند؟

اهمیت این خبر در آن است که دولت بایدن، در طول چهار سال حضور خود در کاخ سفید، هرگز به مرحله‌ای از تعامل مستقیم با ایران در این سطح نرسیده بود. این تحول می‌تواند در واشنگتن چنین برداشت شود که دونالد ترامپ موفق شده است زمینه گفت‌و‌گو‌هایی را با هدف مهار برنامه هسته‌ای ایران فراهم کند؛ آن هم از طریق راهبردی که بر تهدید نظامی صریح و علنی استوار بوده و به‌زعم طرفداران او، توانسته طرف ایرانی را به میز مذاکره بکشاند.

عامل کلیدی‌تر در این معادله، در سوی دیگر آن قرار دارد: به‌نظر می‌رسد تهران اکنون این باور را پیدا کرده است که دونالد ترامپ واقعاً خواهان دستیابی به یک توافق با ایران است و در صورت تحقق این هدف، آمادگی دارد تا تحریم‌ها را به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهد. چنین چشم‌اندازی در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن وجود نداشت.

برای جو بایدن، کاهش تحریم‌ها نه‌تنها فرآیندی دشوار و پرهزینه در عرصه سیاست داخلی محسوب می‌شد، بلکه حتی تلاش‌های محدود برای تخفیف فشار‌های اقتصادی نیز در عمل با موانع اجرایی و سیاسی جدی مواجه بود و ثبات لازم را نداشت. در مقابل، ترامپ رویکردی کاملاً متفاوت اتخاذ کرده است. او دیپلماسی با دولت‌های مخالف ایالات متحده را نه به‌مثابه یک ریسک پرهزینه، بلکه به‌عنوان فرصتی راهبردی برای ارتقای جایگاه جهانی آمریکا تلقی می‌کند. برخلاف دولت بایدن، ترامپ تمایلی به حفظ تحریم‌هایی ندارد که به شرکت‌ها و منافع اقتصادی ایالات متحده آسیب مستقیم وارد می‌کند.

چرا نتانیاهو همچنان بر مدل لیبی پافشاری می‌کند؟

بر این اساس، چشم‌انداز ایران در دوران دونالد ترامپ به‌طور محسوسی مثبت‌تر از دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن ارزیابی می‌شود. به‌نظر می‌رسد تهران برای بهره‌برداری از این فرصت و پیشبرد مذاکرات، آمادگی دارد امتیازاتی را واگذار کند. هرچند این تنها عامل تعیین‌کننده نیست، اما بدون تردید نقشی محوری در سرعت تحولات جاری ایفا می‌کند. در همین چارچوب و هم‌زمان با شکل‌گیری این روند، بنیامین نتانیاهو در جریان سفر خود به واشنگتن این هفته تلاش کرد تا بار دیگر مدل موسوم به «مدل لیبی» را به‌عنوان چارچوب مطلوب اسرائیل برای توافق با ایران مطرح کند؛ مدلی که بر پایه آن، ایران باید به‌طور کامل و غیرقابل بازگشت از برنامه هسته‌ای خود صرف‌نظر کند.

با این حال، اگر دونالد ترامپ قصد داشته باشد از راهبردی مبتنی بر «مدل لیبی» پیروی کند؛ یعنی خواهان برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران، توقف کامل برنامه موشکی و قطع روابط تهران با شرکای منطقه‌ای‌اش باشد، احتمال موفقیت چنین رویکردی از همان ابتدا بسیار اندک خواهد بود.

این نوع استراتژی عمدتاً مورد حمایت کسانی است که خواستار رویارویی نظامی با ایران هستند، چرا که به‌خوبی می‌دانند تحقق چنین شروطی از سوی تهران بعید است و در نهایت، این سیاست به شکست خواهد انجامید. اما در صورتی که هدف ترامپ، دستیابی به توافقی قابل راستی‌آزمایی باشد؛ توافقی که تمرکز آن صرفاً بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متمرکز شود، در آن صورت زمینه‌هایی برای خوش‌بینی محتاطانه نسبت به مسیر مذاکرات آینده وجود خواهد داشت.

آیا سیاست خارجی آمریکا به‌دست کسانی افتاده که دنبال جنگ هستند؟

فراتر از محتوای پیشنهادی مطرح‌شده از سوی بنیامین نتانیاهو، انتخاب مشاوران رئیس‌جمهور ترامپ برای هدایت روند دیپلماسی با ایران نیز با چالش‌هایی اساسی روبه‌روست. به‌ویژه نقش نتانیاهو در این میان، با توجه به سابقه‌اش در تلاش‌های مستمر برای تضعیف و ناکام‌گذاشتن مسیر‌های دیپلماتیک طی بیش از دو دهه گذشته، محل تردید جدی است. به‌نظر می‌رسد فراتر از دستیابی به یک راه‌حل دیپلماتیک، نتانیاهو اهداف راهبردی بلندمدت‌تری را دنبال می‌کند؛ اهدافی که می‌توانند ایالات متحده را به‌سمت یک رویارویی نظامی گسترده و شاید بی‌پایان با ایران سوق دهند.

در چنین شرایطی، دونالد ترامپ می‌بایست به هشدار‌هایی که از سوی برخی از چهره‌های برجسته در میان حامیان خود مطرح می‌شود، توجه بیشتری نشان دهد از جمله تاکر کارلسون، شخصیت رسانه‌ای محافظه‌کار، که بار‌ها نسبت به تبعات درگیری نظامی با ایران هشدار داده است. این گروه از منتقدان به‌خوبی دریافته‌اند که یک جنگ تمام‌عیار میان ایالات متحده و ایران می‌تواند پیامد‌های ویرانگر و بلندمدتی برای منافع راهبردی آمریکا در پی داشته باشد. ادامه مسیر همراهی با نتانیاهو و دیگر افرادی که خواهان تشدید تنش و حرکت به‌سمت رویارویی نظامی هستند، خطر آن را در پی دارد که سیاست خارجی ایالات متحده به‌طور فزاینده‌ای از اولویت‌های واقعی شهروندان آمریکایی فاصله بگیرد و در نهایت، منافع ملی ایالات متحده در رده‌های پایین‌تر قرار گیرد.

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *