مهدی خورسند، کارشناس مسائل بینالملل و اوراسیا، در گفتوگو با بازارنیوز اعلام کرد: از اردیبهشت امسال، ایران وارد فضای اجرایی تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا خواهد شد. با توجه به قرابتهای منطقهای، این همکاری میتواند فرصتهایی را برای کشورمان ایجاد کند، اما نکاتی وجود دارد که باید به آنها توجه شود. نخست آنکه نباید فراتر از ظرفیت و توان این اتحادیه از آن انتظار داشت، زیرا اعضای آن از نظر سیاسی و اقتصادی وابستگی زیادی به روسیه دارند. همچنین، این اتحادیه توانایی چندانی برای تأمین نیازهای ایران در زمینه فناوریهای روز ندارد.
وی افزود: این نهاد میتواند فرصتهایی برای ایران فراهم کند، از جمله ایجاد بازار جذابی برای تولیدات داخلی تا در شرایط تحریمی، فروش محصولات افزایش یابد. از سوی دیگر، میتواند ظرفیت ترانزیتی ایران در کریدور شمال-جنوب را بیشازپیش فعال کند و دغدغههای امنیتی شمال کشور را نیز تا حد زیادی کاهش دهد.
خورسند ادامه داد: نباید از این اتحادیه انتظار معجزه داشت. بسیاری از کمکاریها، کمبودها و کاستیهای اقتصادی را نمیتوان صرفاً با همکاری با یک اتحادیه ۳۰۰ میلیوننفری برطرف کرد. علاوه بر این، دستگاههای اجرایی و متولیان ارتباط با تجار، آنگونه که باید، همت لازم برای ارائه اطلاعات و آموزشهای مورد نیاز به بازرگانان ایرانی جهت شناخت بازارهای هدف را ندارند. این ضعف، بهویژه متوجه سازمان توسعه تجارت و وزارت صمت است.
این کارشناس در خصوص راهکارهای استفاده بهینه از این فرصت تأکید کرد: برگزاری دورههای آموزشی آنلاین یا ارائه جزوات به تجار، بهتنهایی نمیتواند مشکلات را حل کند. متأسفانه شاهد هستیم که برخی بازرگانان فعال در حوزه اوراسیا به دلیل عدم شناخت بازار هدف، نیازمندیها و ظرفیتهای آن، حتی با ورشکستگی روبهرو شدهاند.
خورسند تحول مدیریتی در سازمان تجارت را ضروری دانست و گفت: باید انقلابی در سازمان توسعه تجارت رخ دهد. مدیران کل و ارشد این سازمان باید از حالت کارمندی خارج شوند و بهصورت میدانی و با انگیزهای بالا برای توسعه تجارت کشور، بهویژه در حوزه اوراسیا، وارد عمل شوند. با توجه به فراهمشدن بستر تجارت آزاد با اعضای این اتحادیه، این سازمان میتواند نقش مؤثری در رفع بخشی از مشکلات اقتصادی کشور ایفا کند.
پایان پیام//
لینک کوتاه:
https://bazarnews.ir/?p=235105
کپی شد
source