در واقع بسیاری از مردم بهدلیل رشد نرخ تورم در طول سالهای گذشته بهدنبال داراییهایی هستند که از پساندازهایشان در مقابل تورم محافظت کند. به بیان بهتر تورم بهمعنای کاهش ارزش پول ملی است و رشد نرخ تورم بهمعنای کاهش قدرت خرید پول مردم است. یکی از راههای جلوگیری از کاهش ارزش و قدرت خرید پول خرید داراییهایی است که متناسب با نرخ تورم رشد میکند و یکی از مهمترین داراییهایی که در ادبیات مالی دنیا همواره مورد توجه سرمایهگذاران بوده، سهام است. با این حال در ایران در طول ۵سال گذشته بازده خرید سهام بسیار کمتر از سایر بازارها بوده و بازار سهام دچار یک عقبماندگی تاریخی شده است.
عقبماندگی بورس از تورم
آنطور که آمارها نشان میدهد از ۲۰مرداد سال ۱۳۹۹که بورس تهران وارد دوره رکود شده است تاکنون، یعنی تقریبا در یک دوره ۵ساله صرفا ۴۸درصد رشد کرده است، اما در همین دوره میزان رشد شاخص تورم بیش از ۴۲۶درصد بوده است. به بیان بهتر بازار سهام در این دوره هرگز نتوانسته است بازدهای متناسب با تورم داشته باشد. این خود بهخوبی گویای یک عقبماندگی تاریخی در بازار سهام است که پتانسیل رشد آن را نسبت به گذشته افزایش داده است.
شکاف ۷۰۰درصدی با سایر بازارها
مقایسه میزان بازده بورس با سایر بازارها، اما نشاندهنده یک شکاف ۷۰۰درصدی بین بورس با سایر بازارهاست.
طبق آمارهای موجود از مرداد ۱۳۹۹که بورس وارد یک دوره رکود شده، قیمت نیم سکه ۷۶۷درصد و ربع سکه ۷۴۰درصد رشد کرده است. در همین دوره قیمت سکه گرمی نیز با ۷۱۸درصد رشد بیشترین رشد را بعد از نیم سکه و ربع سکه داشته است.
هر سکه طرح قدیم نیز در همین مدت دستکم ۵۸۵درصد و سکه طرح جدید ۵۷۷درصد رشد کرده است و مقایسه این میزان رشد با بازده ۴۸درصدی بورس نشان میدهد که میزان عقبماندگی بازار سهام نسبت به سایر بازارها تا چه حد است.
در همین دوره حتی قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار ۵۲۲درصد و قیمت مسکن ۳۳۲درصد افزایش یافته است. قیمت هر دلار نیز با ۲۷۱درصد افزایش مواجه شده است.
آیا بورس عقبماندگیاش را جبران میکند؟
به لحاظ تاریخی عقبماندگی بورس از سایر بازارها نمیتواند در یک دوره بلندمدت ادامه داشته باشد، مگر اینکه اتفاق مهمی در فضای اقتصادی و سیاسی بنیاد بورس را با چالش مواجه کند.
طبق ادبیات مالی داراییها عمدتا با هم همگرایی دارند و در تناسب با یکدیگر قیمتگذاری میشوند. در چنین شرایطی نمیتوان انتظار داشت که عقبماندگی بورس با سایر بازارها همچنان ادامه داشته باشد و احتمالا این عقبماندگی باید در نقطهای جبران و منجر به صعود شاخصهای بورس شود. در واقع عقبماندگی بورس خود یک امتیاز در شرایط فعلی برای بازار سهام تلقی میشود و بسیاری از کارشناسان بر این باورند که امسال سال بورس است، بهویژه آنکه درصورت موفقیتآمیز بودن مذاکرات هستهای زمینههای رشد شاخص بیشتر از گذشته فراهم خواهد شد.
source