Wp Header Logo 2650.png

صدمین روز از دومین دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، به‌جای نمایش عظمت وعده‌داده‌شده، تصویری از آشوب، ناکامی و خسارات گسترده برای آمریکا ترسیم کرده است. تا جایی که نشریه اکونومیست، در توصیف عملکرد صدروزه ترامپ با جلدی نمادین از عقابی با بال‌های شکسته، این دوره را به‌عنوان نشانه‌ای از افول هژمونی آمریکا به تصویر کشیده است. در ادامه با توجه به منابع خبری آمریکا و اظهارنظرهای مردم ایالات‌متحده در فضای مجازی به وعده‌های عملی‌نشده ترامپ در این صد روز اشاره می‌کنیم.این را هم باید گفت که ترامپ در کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ با شعارهایی جسورانه نظیر «بازگرداندن عظمت به آمریکا»، «ایجاد میلیون‌ها شغل»، «کاهش مالیات برای همه»، «توقف مهاجرت غیرقانونی»، «پایان جنگ اوکراین در یک روز»، و «بازسازی زیرساخت‌های آمریکا» وارد صحنه شد. اما در صد روز نخست، اکثر این وعده‌ها یا به‌طور کامل ناکام مانده‌اند یا به نتایجی معکوس منجر شده‌اند.
 اقتصاد و اشتغال؛ رشد شکننده، تورم فزاینده
وعده ایجاد «میلیون‌ها شغل» و «رونق اقتصادی بی‌سابقه» یکی از ستون‌های کارزار انتخاباتی ترامپ بود. او ادعا کرد که با کاهش مالیات و حذف مقررات دست‌وپاگیر، اقتصاد آمریکا را احیا خواهد کرد. اما گزارش اکونومیست نشان می‌دهد که اقتصاد آمریکا در این صد روز با چالش‌های جدی مواجه شده است. طرح کاهش مالیات، که عمدتاً به نفع شرکت‌های بزرگ و ثروتمندان بود، نه‌تنها به افزایش اشتغال منجر نشد، بلکه شکاف طبقاتی را عمیق‌تر کرد. نیویورک‌تایمز هم گزارش داد که تورم، به‌ویژه در بخش مواد غذایی و انرژی، به ۵/۲ درصد رسیده که بالاترین سطح در سه سال گذشته است.این مسئله تا جایی بیخ پیدا کرد که کاربران آمریکایی فضای مجازی با هشتگ‌هایی مانند #TrumpEconomyFail از افزایش هزینه‌های زندگی شکایت کردند. یکی از کاربران نوشته دراین‌باره نوشته بود:«ترامپ قول شغل داد، اما حالا فقط قبض‌های سنگین‌تر داریم.» داده‌های وزارت کار آمریکا نشان می‌دهد که تنها ۲۰۰,۰۰۰ شغل جدید ایجاد شده، که بسیار کمتر از وعده یک‌میلیون شغل در صد روز است. همچنین، افزایش بدهی ملی به دلیل سیاست‌های مالی غیرمسئولانه، نگرانی‌هایی درباره پایداری اقتصادی آمریکا ایجاد کرده است.
سیاست‌های مالی غیرمسئولانه، ازجمله کاهش مالیات بدون پشتوانه و افزایش هزینه‌های نظامی، به رشد بدهی ملی منجر شده است. اکونومیست هشدار می‌دهد که این روند، اقتصاد آمریکا را در برابر شوک‌های خارجی، مانند افزایش قیمت نفت یا رکود جهانی، آسیب‌پذیر کرده است. تورم فزاینده، قدرت خرید طبقه متوسط را کاهش داده و به گفته سی‌ان‌ان، شاخص رضایت اقتصادی به پایین‌ترین سطح در پنج سال گذشته رسیده است.از طرفی هم سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ موجی از آشفتگی اقتصادی را در سطح جهانی به راه انداخته است. بر اساس گزارش CNN تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات آلومینیوم، فولاد و خودرو از تمامی کشورها، از جمله کره جنوبی، منجر به کاهش ۵/۲ درصدی صادرات این کشور در ۲۰ روز نخست آوریل شد. همچنین، گزارش Penn Wharton Budget Model پیش‌بینی کرده که این تعرفه‌ها می‌توانند تولید ناخالص داخلی آمریکا را تا ۸ درصد و دستمزدها را تا  ۷ درصد کاهش دهند و برای هر خانوار آمریکایی به‌طور متوسط ضرری ۵۸ هزار دلاری در طول عمرشان به همراه داشته باشند. علاوه بر این، تعرفه‌ بر چین و بر کانادا و مکزیک، که با استناد به قانون اضطراری اقتصاد بین‌المللی اعمال شد، واکنش‌های تلافی‌جویانه‌ای را از سوی این کشورها به دنبال داشته و زنجیره تأمین جهانی را مختل کرد. اکونومیست این سیاست‌ها را «خطای اقتصادی عمیق» خوانده و هشدار داده که ممکن است بزرگ‌ترین گسست در سیاست تجاری آمریکا در یک قرن گذشته شکل بگیرد.
 مهاجرت؛ دیوار ناتمام و هرج‌ومرج مرزی
توقف مهاجرت غیرقانونی و تکمیل دیوار مرزی با مکزیک، از وعده‌های کلیدی ترامپ بود. او در سخنرانی‌هایش ادعا کرد که «دیوار را تمام می‌کند» و مهاجران غیرقانونی را اخراج خواهد کرد. اما واشنگتن‌پست گزارش می‌دهد که پروژه دیوار مرزی به دلیل کمبود بودجه و مقاومت‌های قانونی متوقف شده است. سیاست اخراج گسترده مهاجران نیز با چالش‌های قضایی و اعتراضات گسترده مواجه شده است.
تصاویر تکان‌دهنده از بازداشتگاه‌های پرازدحام در مرزهای جنوبی خشم فعالان حقوق بشر و حتی مردم عادی را برانگیخته تا جایی که دراین‌باره هشتگ #BorderChaos در آمریکا ترند شد و یکی از کاربران نوشت: «ترامپ گفت مرزها را امن می‌کند، اما حالا فقط هرج‌ومرج و درد است.» این ناکامی به گفته تحلیلگران آمریکایی، نه‌تنها وعده‌های مهاجرتی او را زیر سؤال برده، بلکه به وجهه آمریکا که شعار «انسان‌دوست»! را با خود یدک می‌کشد آسیب‌زده است.
 جنگ اوکراین؛ صلح خیالی و پایان توهمی
یکی از جنجالی‌ترین وعده‌های ترامپ، پایان دادن به جنگ اوکراین در «یک روز» بود. او ادعا کرد که با مذاکره با ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی، صلح را برقرار خواهد کرد. اما نشریه‌ها و رسانه‌های آمریکایی گزارش می‌دهند که این وعده نه‌تنها عملی نشده، بلکه به تنش بی‌سابقه‌ای با اوکراین منجر شده است. دیدار پرتنش زلنسکی با ترامپ در فوریه ۲۰۲۵، که به مشاجره لفظی و تهدید به قطع کمک‌های نظامی آمریکا انجامید، نشان‌دهنده شکست دیپلماتیک بود.این در حالی بود که ترامپ در تروث سوشال، زلنسکی را «کمدین ناموفق» و «مانع صلح» خواند و خواستار پذیرش شروط روسیه، ازجمله واگذاری کریمه، شد. این رویکرد، نه‌تنها اوکراین را در برابر روسیه تضعیف کرد، بلکه متحدان ناتو را نیز نگران کرد. در این موضوع هم مردم با هشتگ #UkraineBetrayed از «خیانت ترامپ به اوکراین» سخن گفته‌اند. 
دست‌های خالی ترامپ و دست برتر ایران
یکی از جنجالی‌ترین وعده‌های ترامپ، مذاکره مستقیم با ایران برای دستیابی به یک «توافق صلح هسته‌ای تأییدشده» بود. او در ۴ فوریه ۲۰۲۵، هنگام امضای یادداشت فشار حداکثری، گفت: «شاید همه بتوانیم با هم زندگی کنیم» و بر تمایل به مذاکره تأکید کرد. او نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب ارسال کرد و خواستار مذاکرات مستقیم شد، با تعیین ضرب‌الاجل دوماهه برای توافق. اما این وعده نیز به بن‌بست برخورد. ایران پیشنهاد مذاکره مستقیم را رد کرد و ترجیح داد مذاکرات غیرمستقیم در عمان برگزار شود.از طرفی هم ترامپ وعده داد که نفوذ ایران در منطقه، به‌ویژه حمایت از گروه‌هایی مانند حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها، را مهار کند. او در این راستا، حوثی‌ها را دوباره به فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی اضافه کرد و حملات نظامی علیه مواضع آن‌ها در یمن را تشدید کرد. اما این اقدامات، نه‌تنها نفوذ و محبوبیت ایران را کاهش نداده، بلکه قدرت محور مقاومت را در منطقه افزایش داده است. حوثی‌ها به حملات خود به کشتی‌ها در دریای سرخ ادامه داده‌اند، و ایران با تقویت روابط با روسیه و چین، از فشارهای آمریکا کاسته است.اکونومیست دراین‌باره گزارش می‌دهد که حمایت آمریکا از رژیم صهیونی در جنگ غزه، به تشدید تنش‌ها در منطقه و افزایش نفوذ ایران در میان گروه‌های مقاومت منجر شده است. کاربران هم با هشتگ #TrumpIranFailure نوشته‌اند: «ترامپ فکر می‌کرد با چند بمب و تحریم، ایران تسلیم می‌شود، اما حالا منطقه متحدتر علیه اوست.»
 اتحاد ملی یا تشدید دوقطبی‌سازی
ترامپ وعده داده بود که آمریکا را متحد کند و از شکاف‌های سیاسی و اجتماعی بکاهد. اما آمریکا در صد روز نخست، شاهد افزایش تنش‌های نژادی، سیاسی و اجتماعی بوده است. سخنرانی‌های تحریک‌آمیز او، ازجمله حملات لفظی به دموکرات‌ها و رسانه‌ها، به اعتراضات خیابانی و درگیری‌های پراکنده منجر شده است. تا جایی که نیویورک‌تایمز گزارش می‌دهد که حملات نژادپرستانه در برخی ایالت‌ها افزایش یافته و فضای سیاسی آمریکا بیش‌ازپیش مسموم شده است. فضای دوقطبی شده آمریکا، به افزایش خشونت‌های سیاسی و اعتراضات منجر شده است. گزارش واشنگتن‌پست از افزایش حملات به اقلیت‌ها و درگیری‌های خیابانی حکایت دارد. تصمیمات جنجالی مانند انتصاب چهره‌های تندرو به پست‌های کلیدی، ازجمله در وزارت دادگستری، به تشدید بی‌اعتمادی عمومی منجر شده است. تا جایی که فضای مجازی پر از پست‌هایی است که با هشتگ #DividedAmerica از «فروپاشی اجتماعی» سخن می‌گویند.

نوشته کاخ سفید در بن‌بست اولین بار در روزنامه رسالت. پدیدار شد.

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *