همشهری آنلاین: آیین سنتی گلابگیری در بسیاری از استانهای کشورمان با رسم و رسوم محلی برگزار میشود.
نام مقصد: قمصر کاشان
نشانی: ۲۷ کیلومتری جنوب کاشان
معرفی: شهرت گلاب قمصر تا آن سوی مرزها هم رفته است و بسیاری از مردم، قمصر را با عنوان شهر گلاب میشناسند. در قمصر یک موزه گلاب هم وجود دارد که گفته میشود نخستین و تنها موزه گلاب کشور است. در موزه گلاب قمصر، وسایل و اسناد مربوط به گلابگیری وجود دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید.
قمصر مرکز پرورش بهترین گلمحمدی جهان و پایتخت این گل در ایران است. هر سال بهار، رنگ صورتی گلمحمدی وارد گلستانها میشود. مردم قمصر از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد مراسم سنتی گلابگیری را با حضور گردشگران در شهر برگزار میکنند.
نام مقصد: میمند فارس
نشانی: ۹۵ کیلومتری شیراز، فیروزآباد، میمند
معرفی: رویش گلمحمدی، به آبوهوا و خاک مخصوصی نیاز دارد تا فرایند رشد، بهخوبی صورت بگیرد. استان فارس بهدلیل آبوهوای مطلوب از قدیم بهعنوان یکی از اصلیترین نقاط گلابگیری ایران شناخته شده است. در میمند، یکی از بخشهای شهرستان فیروزآباد، ۱۴۰ کارگاه گل و گلاب وجود دارد. میمند بعد از کاشان دومین تولیدکننده گلاب در ایران شناخته میشود. گلستانهای گلمحمدی بهصورت گسترده در این شهر وجود دارند. آنقدر که در فصل بهار و بهویژه اردیبهشتماه بوی گلها جادهها را پر میکند. گلاب و عرقیجات از سوغاتیهایی هستند که در سفر به میمند میتوانید خریداری کنید.
نام مقصد: لالهزار کرمان
نشانی: ۱۲۰ کیلومتری کرمان، شهر بردسیر
معرفی: اگرچه سابقه تولید انبوه گلاب در این منطقه خیلی زیاد نیست، اما بعد از شناخت ظرفیتهای منطقه لالهزار برای تهیه گلاب، حجم تولید در آن افزایش یافته است. جشنوارههای گلابگیری هم در این منطقه برگزار میشود. گلابگیری در این شهر به ثبت ملی رسیده است. اقلیم سرد و خشک این منطقه، بر غلظت و کیفیت گلابها تأثیر مثبت گذاشته و در نهایت به تولید محصول باکیفیتی منجر شده که رضایت مخاطبان را بهدنبال داشته است. بهترین زمان سفر به لالهزار، اردیبهشت و خرداد است که دشتهای این محدوده با گلمحمدی فرش میشوند.
نام مقصد: داراب فارس
نشانی: ۲۴۵ کیلومتری شیراز
معرفی: داراب یکی دیگر از نقاطی است که گلابهای باکیفیتی دارد. هر سال در روزهای برداشت گل در روستای لایزنگان در داراب، جشنواره گل و گلاب برگزار میشود. داراب بزرگترین دشت گل دیم در جهان را دارد که گلاب ارگانیک از آن بهدست میآید. برداشت گلمحمدی از اوایل اردیبهشت آغاز میشود و تا اواخر خرداد ادامه دارد. شهرستان داراب از نظر سطح زیرکشت و میزان تولید گلمحمدی مقام اول کشور را به خود اختصاص داده است. ۷۰ درصد گلمحمدی این شهرستان بهصورت غنچه و گلبرگ خشک به فروش میرسد.
نام مقصد: گرهبان کرمانشاه
نشانی: ۶۴ کیلومتری کرمانشاه، شهرستان هرسین
معرفی: عرقیات گیاهی گرهبان شهرت جهانی دارند و گلاب و عرق نعنای این منطقه به سراسر دنیا صادر میشود. در این روستا، باغهای بزرگ گلمحمدی وجود دارند که در گذشته در آنها گلابگیری به شیوه سنتی انجام میشد؛ اما حالا با راهاندازی کارگاه گلابگیری در این منطقه، علاوهبر گلاب و عرق نعنا، عرقیات دیگری هم تولید میشوند که کیفیت بالایی دارند. روستای گرهبان علاوهبر مراسم سنتی گلابگیری، جاذبههای معماری و مذهبی متنوعی دارد و هر سال بهار مورد توجه بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی قرار میگیرد.
نام مقصد: نطنز اصفهان
نشانی: نطنز، گلابگیری تاجآباد
معرفی: در بیشتر بخشهای نطنز در فصل بهار گلابگیری انجام میشود. در ۱۵ کیلومتری نطنز بنایی تاریخی و بهجای مانده از دوران صفوی قرار دارد که نام آن با گل و گلاب گره خورده است. این بنا گلابگیری تاجآباد نام دارد و روایتهای تاریخی میگویند در زمان صفویه گلاب ناب دربار شاهعباس صفوی در این مکان تولید و عرضه میشده است. این جاذبه گردشگری که ثبت ملی هم شده، یکی از پرطرفدارترین اماکن گلابگیری در نطنز بهخصوص در بهار است. البته گلابگیری سنتی هر روز در این محوطه تاریخی انجام میشود. در سالهای اخیر بیش از ۸ هکتار از زمینهای این محدوده به کاشت گلمحمدی اختصاص یافته است.
source