Wp Header Logo 1107.png

«شاید ما هم در این بی‌انصافی سهیم بودیم، برخی در جامعه جوّی ساختند که گویی اسلام به خطر افتاده، درحالی‌که دکتر دبیری، هیچ‌خلافی نکرده است.» رئیس‌جمهور این جملات را در مراسم تودیع و معارفه، شهرام دبیری مطرح کرد، اظهارات عجیبی که تناقضی آشکار با پیام تندی داشت که رئیس‌جمهور برای عزل دبیری منتشر کرد. 

به گزارش فرهیختگان، درحالی‌که مسعود پزشکیان، در بخشی از پیامی که خطاب به دبیری منتشر کرد، صراحتاً به این موضوع اشاره کرده بود که اقدام دبیری «در دولتی که مفتخر به اقتدای به مولای متقیان است» توجیه‌پذیر نبوده و سفر پرهزینه تفریحی او را حتی با «هزینه شخصی، قابل‌دفاع و توجیه‌پذیر» ندانستند، حالا اما از بی‌انصافی در حق دبیری و جوسازی در رسانه‌ها علیه او گفته است.

سؤالی که در این میان ایجاد می‌شود این است که رئیس‌جمهور از مواضع قبلی که در مورد دبیری گرفته، پشیمان شده و عقب‌نشینی کرده است؟ 

خوش‌بینانه‌ترین حالت این است که رئیس‌جمهور خواسته، خداحافظی خوبی با دوست دیرینه خود داشته باشد و در این جلسه، دفاعی هم از او کرده باشد. اما برداشتی که به‌احتمال زیاد افکار عمومی از اظهارات رئیس‌جمهور دارند، این است که متن پیام رئیس‌جمهور برای عزل دبیری، اقدامی نمایشی است که آن‌هم به‌خاطر فشار و اعتراض افکار عمومی انجام شده و خواست قلبی رئیس‌جمهور نبوده است. 

چرخش ۱۸۰ درجه‌ای عجیب رئیس‌جمهور

سفر پرحاشیه دبیری، موضع طلبکارانه او در واکنش به انتقادها به سفرش، واکنش‌های منفی‌ای را نسبت به دولت و رئیس‌جمهور ایجاد کرد. در ادامه همین واکنش‌ها بود که رئیس‌جمهور هرچند با تأخیر اما در اقدامی که در دولت‌های گذشته، کمتر مشابه آن اتفاق افتاده بود، دبیری را نه دعوت به استعفا، بلکه عزل کردند. موضع رئیس‌جمهور در عزل معاونش که دوست قدیمی او هم بود، واکنش‌های مثبتی در میان چهره‌های سیاسی با سلایق مختلف ایجاد کرد، حتی چهره‌های نزدیک به دولت و مقامات دولتی، اقدام رئیس‌جمهور را کم‌سابقه دانستند و به‌قول‌معروف با آن دور افتخار زدند. 

در گزارشی که در مورد پیام رئیس‌جمهور منتشر کردیم به این موضوع اشاره کردیم که موضع رئیس‌جمهور، می‌تواند به بازسازی سرمایه اجتماعی دولت، کمک کند و اگر بتواند این سرمایه اجتماعی را حفظ و تثبیت کند و نگاه تبعیض‌آمیزی که جامعه نسبت به مسئولان و دولت دارند را کمرنگ کند، به تقویت دولت منجر می‌شود. اما روز چهارشنبه در مراسمی که برای تودیع و معارفه معاون پارلمانی برگزار شد، رئیس‌جمهور اظهاراتی را مطرح کرد که ۱۸۰ درجه با آنچه در پیام عزل آمده بود، تفاوت داشت. 

رئیس‌جمهور در جریان این جلسه در دفاع از دبیری گفت: «دکتر دبیری فرد توانمندی است که می‌توانست، در بیرون از ایران، زندگی خوبی داشته باشد، ولی زندگی در ایران را انتخاب کرد و برای خدمت به مردم تلاش کرد. او به این سمت‌ها و حقوقی که ریاست‌جمهوری به او می‌دهد، نیازی ندارد، باید قدردان چنین روحیه‌ای باشیم.» 

پزشکیان در ادامه آنچه در مورد معاون پارلمانی مطرح شد را هجمه رسانه‌ای خواند و گفت: «شاید ما هم در این بی‌انصافی، سهیم بودیم. برخی در جامعه جوّی ساختند که گویی اسلام به خطر افتاده، درحالی‌که دبیری، هیچ خلافی نکرده است. افرادی هستند که کار نادرست می‌کنند و کسی هم معترض آن‌ها نمی‌شود، اما کسی که سالم و درست کار می‌کند، آماج حمله‌ها قرار می‌گیرد.» 

پیام منفی یک تناقض‌گویی

چرخش نظر و تناقض‌گویی‌هایی که رئیس‌جمهور در مورد معاون پارلمانی سابق مطرح کردند، این شائبه را تقویت می‌کند که یا رئیس‌جمهور در تصمیم‌گیری‌ها در موضوعات مختلف، قاطعیت لازم را ندارند و در مواردی حتی از آن عقب‌نشینی می‌کنند یا تحت‌تأثیر افراد و اظهارنظرهای آن‌ها تصمیمات خود را تغییر می‌دهند. 

مطرح کردن این اظهارات به هر دلیلی که صورت گرفته باشد، حتی برای دلجویی از دوست دیرین، آسیب مستقیم را متوجه سرمایه اجتماعی دولت می‌کند، دولت را دوباره به نقطه صفر یا حتی بدتر از آن برمی‌گرداند و این احساس را ایجاد می‌کند که آنچه توسط رئیس‌جمهور در پیام عزل دبیری مطرح شده، خواست خود ایشان نبوده و این اقدام اجباراً، برای کم‌کردن فشار افکار عمومی صورت گرفته و صرفاً اقدامی نمایش‌گونه برای کاهش فشار افکار عمومی انجام شده است. 

صحبت‌های رئیس‌جمهور، می‌تواند تقریباً تمام اثرات مثبتی را که اقدام او به همراه داشت، بی‌معنی کند؛ چراکه لحنی که رئیس‌جمهور در مورد عزل دبیری مطرح می‌کند به‌واقع پس‌گرفتن تمامی انتقادهایی است که در پیام خود مطرح کرده است.

اشاره پزشکیان به اینکه شاید آن‌ها هم در حق دبیری بی‌انصافی کردند، این گمانه را تقویت می‌کند که تصمیم‌گیری رئیس‌جمهور نه تصمیم‌گیری آگاهانه و عاقلانه که صرفاً تحت‌تأثیر هجمه رسانه‌ای مطرح شده است. این جنس اظهارات باعث می‌شود حتی در مواردی که دولت بخواهد برخورد این‌چنینی با وقایع داشته باشد، افکار عمومی با این نگاه که این اقدامات نمایش‌گونه انجام می‌شود، آن را نپذیرد و عملاً در فضای اجتماعی جامعه بی‌اثر باشد.

photo_2025-05-10_08-26-35

 

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *