به گزارش همشهری آنلاین، زمانی که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در ماه ژانویه به قدرت رسید، او و «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در مورد چگونگی مواجهه با مهمترین مسائل در روابطشان، یعنی جنگ غزه و موضوع ایران، بسیار همسو بودند.
ترامپ مانعی را که دولت «جو بایدن» رئیس جمهور پیشین آمریکا برای ارسال بمبهای بزرگ به رژیم صهیوینستی ایجاد کرده بود، لغو کرد. او ادامه جنگ علیه غزه را برای «پایان دادن به کار حماس» تشویق کرد و با نتانیاهو در مورد مقابله با ایران و گروههای مورد حمایت آن در منطقه موافق بود.
اما به گفته دو مقام آمریکایی، دو دیپلمات از غرب آسیا و دو فرد دیگر که از تنشها میان آنها آگاه هستند، روابط بین ترامپ و نتانیاهو در هفتههای اخیر تیره شده است، چراکه این دو، در حال حاضر بهطور فزایندهای بر سر استراتژی مقابله با این چالشها اختلاف نظر دارند.
بنابر گزارش شبکه انبیسی، در شرایطی که نتانیاهو به دنبال فرصتی برای نابودی تأسیسات هستهای ایران است، ترامپ فرصتی برای دستیابی توافق هستهای با ایران از طریق مذاکره میبیند. در حالیکه اسرائیل با یک عملیات نظامی جدید به غزه حمله میکند، ترامپ در حال تلاش برای آتشبس و اجرای طرح پس از جنگ خود برای بازسازی این منطقه به عنوان «ریویرای خاورمیانه» است و پس از آنکه ترامپ عملیات نظامی ایالات متحده علیه گروه ارتش یمن تحت حمایت ایران را متوقف کرد، نتانیاهو که شوکه شده بود، گفت که اسرائیل از خود دفاع خواهد کرد.
اختلافات اخیر بین این دو درخصوص استراتژیها و مواضع کلیدی، رابطه ترامپ با یکی از نزدیکترین متحدان آمریکا را بر سر یک دوراهی قرار داده است؛ اینکه آنها چگونه اختلافات خود را در آینده مدیریت خواهند کرد، نتیجه برخی از اجزای اصلی دستور کار سیاست خارجی رئیسجمهور آمریکا را شکل خواهد داد.
منابع آگاه گفتند که تنها در همین هفته گذشته، ترامپ دو بار اظهارات عمومیای مطرح کرد که نتانیاهو را آزردهخاطر کرد.
دو مقام آمریکایی گفتند که نتانیاهو، بهویژه زمانی ناراحت شد که ترامپ روز چهارشنبه گفت هنوز تصمیم نگرفته است که آیا به ایران اجازه غنیسازی اورانیوم تحت توافق هستهای جدیدی که دولتش در حال مذاکره بر سر آن است، داده خواهد شد یا خیر. به گفته یکی از این مقامات آمریکایی، «ران درمر» مشاور ارشد نتانیاهو، این مساله را در جریان دیداری در کاخ سفید در روز پنجشنبه به «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ در امور غرب آسیا منتقل کرده است.
به گفته یکی از مقامات آمریکایی و یکی از افراد آشنا با تنشهای بین این دو نفر، ترامپ نیز به نوبه خود از تصمیم نتانیاهو برای آغاز یک حمله نظامی جدید به غزه ناامید شده است، چرا که رئیسجمهور آمریکا، آن را در تضاد با برنامه خود برای بازسازی آنجا میداند.
به گفته این دو منبع، ترامپ به طور خصوصی گفته است که حمله جدید اسرائیل به غزه یک تلاش بیهوده است، زیرا بازسازی را دشوارتر خواهد کرد.
به گفته دیپلماتهای غرب آسیا و یک مقام ارشد دولت ترامپ، ایالات متحده در حال حاضر در حال فشار آوردن به اسرائیل و حماس برای توافق با آتشبس در غزه است که درمر قرار بود در جریان سفر خود به کاخ سفید با ویتکاف در مورد آن گفتوگو کند.
انبیسی در ادامه تاکید کرد: اما رویکرد ترامپ در قبال ایران بزرگترین نقطه اختلاف برای نتانیاهو بوده است.
دو مقام آمریکایی، دو دیپلمات غرب آسیا و دو فرد دیگر که از تنشها آگاه هستند همچنین گفتند که نخستوزیر رژیم صهیونیستی هفتههاست که از امتناع ترامپ برای حمایت از اقدام نظامی علی ایران و تصمیم او برای تلاش در جهت دستیابی به توافقی با تهران ناامید شده است.
یکی از مقامات آمریکایی در مورد اسرائیلیها گفت: آنها نگران هرگونه توافقی (با ایران) هستند.
مقامات آمریکایی و دیپلماتهای غرب آسیا گفتند که اسرائیل به وضوح به ایالات متحده گفته است که نمیخواهد ترامپ توافق هستهای را که به ایران امکان غنیسازی اورانیوم میدهد، امضا کند. این در حالی است که ترامپ نسبت به حفظ برنامه هستهای غیرنظامی ایران ابراز تمایل کرده است.
«جیمز هیویت» سخنگوی شورای امنیت ملی در بیانیهای در اینباره گفت: اسرائیل در تاریخ خود دوست بهتری از رئیسجمهور ترامپ نداشته است. ما همچنان با متحد خود اسرائیل همکاری نزدیکی داریم تا اطمینان حاصل کنیم که زندانیان باقیمانده در غزه آزاد میشوند، ایران هرگز به سلاح هستهای دست نمییابد و امنیت منطقهای در خاورمیانه تقویت میشود. همانطور که او بارها در دوره اول و دوم ریاست جمهوری خود اعلام کرده، رئیس جمهور متعهد است که اطمینان حاصل کند ایران هرگز به سلاح هستهای دست نمییابد.
یک مقام آمریکایی دیگر گفت که «تیم رئیسجمهور بهطور مرتب با مقامات اسرائیلی در مورد وضعیت مذاکرات با ایران در ارتباط بوده و در مورد عناصر یک توافق احتمالی، اطلاعات بهروز ارائه داده و هماهنگیهایی را انجام داده است».
به گفته یکی از مقامات آمریکایی و دو دیپلمات غرب آسیا، نتانیاهو هفته گذشته از اعلام ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده پس از موافقت ارتش یمن برای توقف شلیک به کشتیهای آمریکایی در دریای سرخ، عملیات نظامی خود علیه آنها را متوقف میکند، غافلگیر و خشمگین شد.
ارتش یمن به تازگی با حمله موشکی سرزمینهای اشغالی را هدف قرار دادهاند که به نزدیکی بن گوریون، فرودگاه اصلی رژیم صهیونیستی برخورد کرد.
به گفته این دو دیپلمات منطقهای، وقتی نتانیاهو ماه گذشته برای دومین بار از زمان روی کار آمدن ترامپ به کاخ سفید سفر کرد، امیدوار بود که رئیسجمهور آمریکا حمایت هوایی ایالات متحده را برای عملیات احتمالی اسرائیل علیه تأسیسات هستهای ایران تضمین کند. این دیپلماتها گفتند که نخستوزیر رژیم صهیونیستی وقتی ترامپ عوض اعلام کرد که با تهران مذاکره خواهد کرد، به شدت غافلگیر شد.
همچنین به گفته این دو مقام آمریکایی، نتانیاهو بهطور خصوصی گفته است که فکر میکند مذاکرات ترامپ با ایران اتلاف وقت است، زیرا تهران هرگز به تعهدات خود در هیچ توافقی پایبند نخواهد بود. مقامات گفتند که اسرائیل استدلال کرده است که اکنون زمان ایدهآلی برای از بین بردن تأسیسات هستهای ایران است و نگران است که در حین مذاکره ایالات متحده با تهران، فرصت انجام این کار در حال بسته شدن باشد.
به گزارش انبیسی، «تام کاتن» و «لیندسی گراهام» سناتورهای جمهوریخواه به تازگی گفتهاند که تنها توافق قابل قبول با ایران، توافقی است که تهران را بهطور کامل از هرگونه غنیسازی اورانیوم بازدارد. آنها همچنین از ترامپ خواستند که هرگونه توافق هستهای با ایران را برای تصویب به سنا ارائه دهد، که نیاز به رأی اکثریت دو -سوم دارد.
چهارمین مقام آمریکایی نیز در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات کاتن و گراهام گفت که ویتکاف در تماس مداوم با گراهام در مورد مذاکرات ایران است و هفته گذشته کاتن را در جریان آنها قرار داده است.
توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با ایران که توسط رئیس جمهور «باراک اوباما» حاصل شد، توسط سنا تصویب نشد و این، به ترامپ اجازه داد تا به سادگی ایالات متحده را در دوره اول ریاست جمهوری خود از این توافق خارج کند.
«فرانک لوونشتاین» فرستاده سابق امور غرب آسیا در دولت اوباما در یک جلسه توجیهی مجازی که توسط «جی استریت» سازمان طرفدار اسرائیل و به اصطلاح حامی صلح برگزار شد، گفت: فکر میکنم چیزی که شاهد هستیم، این است که اسرائیلیها اذعان میکنند که هر چقدر هم که از انتخاب رئیس جمهور ترامپ استقبال کردند و فکر میکردند که این انتخاب به آنها چک سفید برای دنبال کردن هر برنامهای که میخواهند را میدهد، ترامپ برنامه خودش را دارد.
همچنین «ایلان گلدنبرگ» که در دولتهای بایدن و اوباما به عنوان یک مقام ارشد در سیاست غرب آسیا کار میکرد، اظهار داشت: اگرچه دیپلماسی ترامپ با ایران و توافق ایالات متحده با حوثیها (انصارالله) برای نتانیاهو «منفور» است، او در واشنگتن یا تلآویو اهرم سیاسی برای ورود به رویارویی مستقیم با ترامپ ندارد.
گلدنبرگ تصریح کرد: کل استراتژی سیاسی و استراتژی بقای نتانیاهو مبتنی بر حفظ ائتلاف و حفظ پایگاه سیاسیاش است و این افراد (در پایگاه سیاسی او) عاشق ترامپ هستند، بنابراین اینکه او آشکارا علیه ترامپ موضع بگیرد، کاری است که واقعاً نمیتواند، انجام دهد.
تنش در روابط بین ترامپ و نتانیاهو در حالی شدت گرفته است که رئیسجمهور آمریکا قرار است طی روزهای آینده به غرب آسیا سفر کند و در عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی توقف داشته باشد. ترامپ در حال حاضر قرار نیست در این سفر به سرزمینهای اشغالی برود، هرچند که در دوره اول ریاست جمهوری خود این کار را انجام داد.
source