ایمپلنت یکی از روشهای بسیار پرطرفدار برای جایگزین کردن دندانهای ازدسترفته است. باتوجهبه اینکه در این روش از طریق جراحی، یک پیچ فلزی درون استخوان فک قرار میگیرد، باعث شده تا در ظاهر روش دردناکی بهنظر برسد. بسیاری از افراد به همین دلیل از انجام این روش ترس دارند. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که نیاز به جایگزین کردن دندان ازدسترفته خود دارید اما بهخاطر درد ایمپلنت، آن را از بین گزینههای خود حذف کردهاید، پیشنهاد میکنیم در ادامه این مقاله با ما همراه باشید. ما قصد داریم تا درمورد اینکه این روش چقدر درد دارد و این درد تا چند روز طبیعی است، صحبت کنیم.
آیا کاشت ایمپلنت دردناک است؟
در فرایند کاشت ایمپلنت، در محل موردنظر روی لثه برش ایجاد میشود تا استخوان فک دیده شود. سپس با استفاده از ابزارهای تخصصی، حفرهای درون استخوان ایجاد میشود و ایمپلنت بهعنوان جایگزین ریشه در آن قرار میگیرد. طبیعتا این برشها باعث ایجاد درد میشوند اما باتوجهبه اینکه به شما قبل از شروع ایمپلنت بیحسی تزریق میشود، در طول کاشت دردی را احساس نخواهید کرد.
میزان درد بعد از کاشت به عوامل مختلفی بستگی دارد. روش مورداستفاده برای جراحی، تعداد ایمپلنت، سلامت جسمی فرد و آستانه درد او و همچنین رعایت مراقبتهای بعد از عمل از مهمترین عواملی هستند که میتوانند در میزان درد تاثیرگذار باشند. اینکه این درد تا چند روز بعد از کاشت طبیعی است؛ سوالی است که در ادامه به آن پاسخ خواهیم داد.
درد روزهای ابتدایی بعد از کاشت ایمپلنت
دو الی سه روز بعد از جراحی ایمپلنت، وجود درد و ناراحتی در ناحیه دهان کاملا طبیعی است. هر فردی متناسب با ویژگیهای فردی خود، این مرحله را میگذراند. برخی افراد در این مدت درد زیادی را تحمل میکنند و برخی دیگر اصلا اسم درد را روی آن نمیگذارند و صرفا آن را با احساس ناراحتی در ناحیه دندان معرفی میکنند. علاوهبر درد، شما ممکن است علائمی مانند خونریزی در محل جراحی، تورم اطراف لثه و صورت، کبودی جزئی و درد فک را هم تجربه کنید.
یک هفته بعد از ایمپلنت
بعد از سه روز باید علائم بهمرور کاسته شده و تا یک هفته بعد از کاشت بهطور کامل از بین بروند. بعد از هفت روز حساسیتهای دهان به شکل قابلتوجهی کم شده و فرد باید بتواند بدون مشکل و خونریزی ناحیه ایمپلنت را مسواک بزند. در این بازه زمانی، تورم و التهاب به شکل قابلتوجهی کم شده و در برخی افراد بهطور کامل از بین خواهد رفت.
۲ هفته بعد جراحی ایمپلنت
یک الی دو هفته بعد از عمل کاشت ایمپلنت فرد باید بهطور کامل بهبود پیدا کند. در این بازه، ممکن است در صورت تحتفشار بودن، ایمپلنت باز هم علائم خفیفی از خود نشان دهد. اگر دو هفته بعد از جراحی همچنان علائم قابلتوجهی را تجربه میکنید، باید بدانید که اصلا طبیعی نیست و بهتر است در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. از دلایل بروز درد و حساسیت در این بازه زمانی میتوان به قرارگیری نامناسب ایمپلنت، حساسیت به فلز، بروز عفونت و مواردی از این دست اشاره کرد. با پیگیری سریع، از هرگونه مشکل جدی پیشگیری خواهید کرد.
دلایل درد دندان بعد از ایمپلنت
علت درد دندان بعد از کاشت ایمپلنت میتواند بسیار متفاوت باشد. عوامل متعددی میتوانند بر ادامهدار شدن درد و ناراحتی بعد از کاشت تاثیر بگذارند. در این بخش، مهمترین این عوامل را بررسی کرده و راهکارهای آنها را نیز به شما معرفی خواهیم کرد.
بروز عفونت در دندان ایمپلنت
عفونت یکی از عوارض رایج در تمام جراحیهاست. دندانپزشکان حرفهای و باتجربه بهخوبی به این مسئله آگاهی دارند و به همین خاطر، قبل از شروع درمان تدابیری برای آن اندیشیدند. با این حال، اگر به هر دلیلی دچار عفونت دندان ایمپلنت شدید، آرامش خود را حفظ کنید؛ زیرا جای نگرانی نیست. اگر عفونت شما بهموقع تشخیص داده شود و روند درمان انجام شود، فرایند کاشت شما بدون مشکل تکمیل خواهد شد. درصورتیکه بعد از گذشت ۱۰ روز از کاشت ایمپلنت هنوز احساس درد در این ناحیه دارید، ممکن است دچار عفونت شده باشید، بنابراین در اسرع وقت به دکتر دندانپزشک تهران مراجعه کنید.
عدم رعایت بهداشت دهان
ایمپلنت دندانی شباهت بسیار زیادی به دندان طبیعی دارد؛ اما تفاوتهایی نیز بین این دو وجود دارد. از مهمترین این تفاوتها میتوان به لزوم رعایت بهداشت حداکثری در دندان ایمپلنت اشاره کرد. دندانهای طبیعی درصورتیکه دو الی سه روز مسواک نشوند، شاید تنها مشکلی که برای آنها پیش بیاید ظاهر نامطلوب آنها باشد؛ اما یک دندان ایمپلنت شرایط متفاوتی دارد. عدم رعایت بهداشت این نوع دندانها حتی برای یک روز، ممکن است باعث بروز درد و التهاب شود. بنابراین میتوان یکی از دلایل وجود درد و حساسیت در ناحیه ایمپلنت را در عدم رعایت بهداشت جستوجو کرد.
دندان قروچه
بسیاری از افراد به دلایل مختلف که عمدتا به استرس مربوط میشود، به این عادت دچار هستند. ساییدن دندانها بر روی یکدیگر باعث میشود تا ایمپلنت دندانی بهشدت تحتفشار قرار بگیرد و مستعد مشکلات متعدد شود. درصورتیکه این عادت را دارید حتما با دندانپزشک معالج خود در میان بگذارید تا راهحلی برای آن پیدا کند. چراکه این عادت میتواند یکی از دلایل اصلی ادامهدار شدن درد بعد از ایمپلنت باشد.
پوکی یا تراکم پایین استخوان
یکی از عوامل مهم دیگری که ممکن است باعث ادامهدار شدن درد در ناحیه ایمپلنت شود، تراکم پایین استخوان است. برای جوش خوردن و یکپارچگی استخوان بعد از کاشت (osseointegration) لازم است که تراکم استخوان در حد مطلوبی باشد. گاهی اوقات دلیل درد در ناحیه ایمپلنت، تحلیل و کاهش تراکم استخوان است.
مصرف سیگار
استفاده از دخانیات، تاثیر منفی زیادی روی ایمپلنت خواهد داشت. درصورتیکه شما به شکل کنترلنشده از سیگار و سایر دخانیات استفاده کنید، به احتمال زیاد با مشکل روبهرو خواهید شد. سیگار کشیدن میتواند حتی بعد از یک سال هم باعث بروز درد و ناراحتی در این ناحیه شود.
رادیوتراپی
قرار گرفتن در معرض امواج رادیوتراپی قبل و بعد از انجام کاشت ایمپلنت ممنوع است. تا چند هفته قبل از انجام کاشت ایمپلنت، نباید هیچ یک از نواحی سر و گردن در معرض این امواج باشند. اگر قبل از جراحی، در معرض این امواج بودهاید؛ حتما این موضوع را با دندانپزشک معالج خود در میان بگذارید تا او با یک فاصله ایمن درمان شما را آغاز کند.
جابهجایی ایمپلنت
معمولا ادامهدار شدن درد بعد از انجام ایمپلنت تا حد زیادی به جابهجا شدن آن درون استخوان فک مربوط میشود. باتوجهبه اینکه در فرایند کاشت ایمپلنت، استخوان فک سوراخ میشود و یک جسم خارجی درون آن قرار میگیرد، برای جوش خوردن و یکپارچه شدن آنها نیاز است که برای مدتی ایمپلنت بدون حرکت باشد. مثل هر استخوان آسیبدیدهای در هر نقطهای از بدن، تکان خوردن ایمپلنت هم میتواند از جوش خوردن استخوان جلوگیری کند و هم باعث ایجاد درد در این ناحیه شود.
عدم توجه به توصیههای پزشک
حتما باید تمامی دستورات پزشک بعد از کاشت ایمپلنت را بهطور کامل انجام دهید. هرگونه بیتوجهی به این توصیهها میتواند شما را در معرض عفونت یا سایر مشکلات قرار دهد. پزشک با تخصص و تجربهای که دارد، بایدها و نبایدهای بعد از عمل کاشت ایمپلنت را با شما در میان میگذارد. عمل نکردن به این توصیهها، پیامدهای خوبی را برای شما به دنبال نخواهد داشت.
شل شدن هیلینگ کپ
هیلینگ کپ قطعهای است که بعد از کاشت پایه روی آن قرار میگیرد و دندان روی این قطعه سوار میشود. کاربرد این قطعه محافظت از ایمپلنت در طول دوره بهبودی و ایجاد یک فضای ایمن برای رشد لثه است. درصورتیکه به هر دلیلی این قطعه شل شود، باعث بروز درد در ناحیه ایمپلنت خواهد شد.
شکستن استخوان فک
پایه ایمپلنتی که در استخوان فک کاشته میشود، در معرض فشار قرار ندارد؛ اما درصورتیکه فشار کنترلنشدهای به شکلی مخرب به دندان ایمپلنت وارد شود، میتواند این فشار را به پایه منتقل کرده و به استخوان فک آسیب برساند. این موضوع معمولا با التهاب در ناحیه ایمپلنت و سایر بیماریهای لثه همراه است و طبیعتا فرد درد زیادی را تجربه خواهد کرد.
آسیب دیدن رشتههای عصبی
یکی دیگر از عوامل بسیار مهمی که باعث ادامهدار شدن درد در ناحیه ایمپلنت میشود، آسیب به رشتههای عصبی دندانهاست. درصورتیکه محل قرارگیری این رشتهها بهدرستی تشخیص داده نشود و ایمپلنت در جای نامناسبی قرار گیرد، فرد با دردهای ادامهدار روبهرو خواهد بود. از سایر نشانههای آسیب دیدن رشتههای عصبی میتوان به بیحسی لب پایین، بخشی از زبان و حتی چانه اشاره کرد. در برخی موارد خارش نیز جزو علائم آن است. در بسیاری از موارد با بهبود آسیب رشته، درد نیز از بین خواهد رفت اما درصورتیکه آسیب به حدی باشد که با وجود ایمپلنت امکان درمان وجود نداشته باشد، متاسفانه کاشت دندان با شکست مواجه شده و باید پایه از استخوان فک خارج شود.
آسیب دیدن حفرههای سینوسی
احتمال آسیب دیدن حفرههای سینوسی در ایمپلنت فک بالا وجود دارد. در این شرایط، سینوسها التهاب پیدا کرده و باعث بروز علائمی مثل تورم و درد در ناحیه گونهها و پیشانی خواهند شد. اگر بعد از ایمپلنت با این علائم روبهرو شدید، حتما در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
برای درمان درد بعد از ایمپلنت چه کار کنیم؟
همانطورکه اشاره کردیم، درد بعد از کاشت ایمپلنت تا حدود یک الی دو هفته طبیعی است. اگر بعد از این مدت همچنان درد ادامه داشت، باید این موضوع را با پزشک معالجه خود در میان بگذارید و به دنبال پیدا کردن ریشه درد و رفع آن باشید. برای کاهش درد طبیعی در یک هفته ابتدایی روشهایی وجود دارد که با انجام آنها میتوانید تا حد زیادی به کاهش یا از بین رفتن درد کمک کنید. این روشها عبارتاند از:
مصرف مسکن
در سه روز ابتدایی میتوانید از مسکنهای بدون نسخه مثل ایبوپروفن، استامینوفن و… استفاده کنید. معمولا دندانپزشک معالج شما این مسکنها را برای شما تجویز خواهد کرد. بنابراین مطابق با دستور پزشک آنها را مصرف کنید. دقت داشته باشید که مصرف مسکن صرفا احساس درد را کاهش میدهد و آن را به شکل ریشهای درمان نمیکند. بنابراین استفاده از مسکن برای دردهای ادامهدار بهویژه بعد از دو هفته، صرفا یک راهحل موقتی است و حتی ممکن است زمان طلایی برای درمان ریشه درد را نیز از بین ببرد.
کمپرس سرد
یکی دیگر از راهحلهای کاربردی برای التیام درد روزهای ابتدایی، استفاده از کمپرس یخ است. این کار تا حد زیادی به کاهش درد و تورم این ناحیه کمک میکند. برای این کار کیسه حاوی یخ را به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه روی صورت قرار دهید.
رژیم غذایی مناسب
پرهیز از خوردن غذاهای سفت و داشتن رژیم غذایی مناسب و نرم، میتواند تا حد زیادی از فشار بیشازحد روی ایمپلنت جلوگیری کرده و مانع از بروز درد شود. این مورد جزو توصیههای مهم پزشک است که باید حتما جدی گرفته شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان تا حد زیادی در جلوگیری از بروز عفونت و التهاب در ناحیه ایمپلنت جلوگیری میکند و یکی از ضروریات است. حتما این موضوع را جدی بگیرید و مطابق دستور پزشک از دهانشویه و سایر مراقبتها استفاده کنید. رعایت بهداشت از پایههای مهم برای کامل شدن فرایند کاشت ایمپلنت، بدون هرگونه مشکلی است.
استراحت کافی
بهتر است در دو روز ابتدایی از انجام فعالیتهای سنگین پرهیز کنید. استراحت کافی در روزهای ابتدایی به بهبود زخم و افزایش سرعت فرایند درمان کمک زیادی خواهد کرد. البته بعد از یک الی دو روز شما میتوانید بهطور کامل به زندگی روزمره خود برگردید؛ اما بهتر است فعالیتهای خود را کنترلشده انجام دهید.
ایمپلنت بدون درد، با مراقبتهای اصولی
کاشت ایمپلنت یکی از روشهای پرطرفدار و کاربردی برای جایگزین کردن دندان ازدسترفته است. حدود یک هفته ابتدایی وجود درد و ناراحتی طبیعی است اما بعد از یک الی دو هفته بعد از عمل کاشت، این درد باید بهطور کامل از بین برود. درصورتیکه چیزی خلاف این باشد، باید به دنبال ریشه درد و درمان آن بود. عوامل مختلفی بر بروز درد بعد از ایمپلنت موثر هستند. تا حد زیادی این عوامل بر قیمت ایمپلنت نیز اثرگذارند. بنابراین، اگر تمایل دارید تا درمورد قیمت و جزئیات بیشتر اطلاعات به دست بیاورید، پیشنهاد میکنیم به مراکز درمانی و وبسایتهای مربوطه مراجعه کنید.
source