به گزارش بازار، سیدعباس عراقچی درباره مباحثی که درخصوص ایجاد کنسرسیوم هستهای مطرح میشود، اظهار کرد: نفس کنسرسیوم به معنی ایجاد یک مرکز تولید سوخت هستهای با مالکیت مشترک تعدادی از کشورها در یکی از کشورهای منطقه است. موضع ما در این خصوص روشن است. این ایده کنسرسیوم فینفسه ایده بدی نیست و اگر واقعاً کشورهای منطقه علاقهمند این کار مشترک با ایران باشند ما آمادگی مشارکت را حتی خارج از خاک ایران داریم ولی این امر جایگزین غنیسازی خود ما در داخل ایران نیست.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: از نظر ما غنیسازی در داخل خاک ایران یک اصل است. برنامه هستهای ایران قبل از انقلاب به توصیه و با کمک آمریکا شروع شد. مطالعات آمریکاییها قبل آمریکا منجر شد که به رژیم پیشین ایران توصیه کنند که ایران برای توسعه خود نیاز به ۲۰ هزار مگاوات انرژی هستهای دارد. این را ۵۰ سال قبل گفتند. الان که حتماً به بیشتر از این رقم احتیاج است.
عراقچی در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه ما از میز مذاکره نمیترسیم، توضیح داد: برخی میگویند در این شرایط مذاکره را قطع کنید. قرار نیست وقتی پشت میز مذاکره مینشینیم از مواضع خود کوتاه آئیم. قرار نیست اگر طرف مقابل شلیک کرد، سربازان برگردند. نبرد ارادهها پشت میز مذاکره است و ما این صحنه را ترک نمیکنیم.
وی در پاسخ به اینکه مگر موضوعات حل شده است که مذاکرات به دور بعدی ادامه یافته است؟، تصریح کرد: موضوعات حل نشده اما این امر دلیلی نیست که مذاکره ادامه پیدا نکند، طرفین تا وقتی احساس میکنند ممکن است راهحلی پیدا شود ادامه میدهند. دیپلماسی هیچوقت به طور کامل تعطیل نمیشود. طرف عمانی تلاش کرد، از دو طرف دعوت کرد و از ما خواست در دور بعدی شرکت کنیم تا شاید راهحلی پیدا شود. این خاصیت مذاکره است.
وزیر امور خارجه مجدداً یادآور شد: غنیسازی برای ما قابل کوتاه آمدن نیست. کما اینکه همگان به آمریکا میگویند ایران غنی سازی را کنار نمیگذارد. تا وقتی طرف مقابل این منطق را بپذیرد به مذاکره ادامه میدهیم. غنیسازی ما تعطیل شدنی نیست.
وی در خصوص اعلام موضع آمریکاییها در رسانهها مبنی بر درخواست کنار گذاشتن غنیسازی در ایران، گفت: طرف مقابل موضع خود را علنی در رسانهها اعلام کرد با این خیال که ما از موضع خود کوتاه میآییم. بلافاصله وقتی آقای ویتکاف مصاحبه کرد، من نیز مصاحبه کردم و توئیت زدم که چه بی توافق و چه با توافق غنیسازی ایران ادامه مییابد و ما ترسی نداریم که موضع خود را علنی کنیم. باید فردا ببینیم طرف مقابل حاضر است در مواضع خود تجدید نظر کند یا خیر.
عراقچی در پاسخ به سوالی درباره دیدار ویتکاف با رئیس موساد، توضیح داد: این دیدار غیرعادی نیست. ما آمریکا و رژیم صهیونیستی را جدا نمیدانیم و اینکه با هم مشورت کنند غیرطبیعی نیست.
وی همچنین افزود: من امروز هم با توجه به اخبار سی ان ان و سایر رسانههای خارجی مبنی بر اینکه رژیم صهیونیستی آماده میشود در صورت شکست مذاکرات ایران و آمریکا به تأسیسات هستهای ایران حمله کند؛ نامهای به دبیرکل سازمان ملل و به مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشتم. البته این حرف که خندهدار است. در نامه تاکید کردم ما آماده واکنش سریع و قاطع هستیم و از تأسیسات هستهای خود دفاع میکنیم.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: اگر تهدید ادامه یابد ناچار هستیم ترتیب ویژهای برای حفاظت از تأسیسات هستهای و مواد هستهای خود اتخاد کنیم. آنها که باید بفهمند “ترتیب ویژه” چیست، میفهمند. آنجا اشاره کردم که بر فرض رژیم صهیونیستی بخواهد تعرضی کند که حتماً پاسخ خواهد گرفت ولی ما آمریکا را شریک این تعرض میدانیم. چه نیروهای آمریکا دخالت داشته باشند و چه دخالت نداشته باشند چراکه هرگز باور نمیکنیم بدون آمریکا رژیم صهیونیستی غلط اضافه کند.
وی درخصوص علنیکردن مواضع آمریکاهایی مبنی بر متوقف کردن غنیسازی هستهای در ایران تاکید کرد: اینکه کسی مواضع خود را علنی کند تا بگوید برای ما این مواضع قابل برگشت نیست؛ نوعی تاکتیک مذاکراتی هم محسوب میشود و ما بلافاصله علناً موضع خود را اعلام کردیم. به وزیر خارجه عمان که ممنون او هستیم به خاطر تلاشی که برای ایفای نقش مثبت میکند؛ گفتیم حال که آمریکاییها مواضع خود را در رسانه علنی میکنند آیا احتیاج است به رم بیاییم؟ او موضع خود را علنی کرده و ما نیز علنی کردیم. وزیر خارجه عمان دلایل آورد و اصرار کرد و ما مجموعاً به این نتیجه رسیدیم که در این دور مذاکرات هم شرکت کنیم تا ببینیم به کجا میرسد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به اینکه بعضاً از طرف غربیها مطرح میشود ایران دارای ذخایر نفت و گاز است و نباید غنیسازی و برنامه هستهای داشته باشد، توضیح داد: بارها درباره این حرف توضیح داده شده است. عربستان و امارات هم نفت و گاز دارند. چرا این امر را برای آنها مطرح نمیکنند؟ امارات نفت و گاز دارد چرا نیروگاه هستهای ساخته است؟ این حرف ناشی از ناآگاهی و جهل کامل است. این حرفها خریداری ندارد. انرژی هستهای مزایای مختلف دارد و خطراتی هم دارد که قابل کنترل است. در حال حاضر نیروگاه بوشهر ما به خوبی کار میکند و تهدیدی نیست. این بحثها قدیمی شده است.
عراقچی در پاسخ به اینکه اگر مذاکره با آمریکا نتیجه ندهد «پلن B» ایران چیست؟ خاطرنشان کرد: آنها باید دنبال پلن بی باشند. ما برنامه هستهای خود را ادامه میدهیم. ما روی ساخت راکتور و تولید آب سنگین کار میکنیم و صنعت هستهای ما به مسیر خود ادامه میدهد. هرچند تحریمها هزینه و فشار دارد اما بیش از ۴۰ سال است ما با تحریمها زندگی میکنیم. مقام معظم رهبری زمانی گفتند اگر بتوانیم تحریمها را رفع کنیم یک ساعت تأخیر نمیکنیم. این حرف درست است، بنابراین رفع تحریمها نباید به قیمت تحقیر ملت ایران باشد و اگر با حفظ دستاوردها ممکن شود ما آن را انجام میدهیم.
وزیر امور خارجه در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه برجام هنوز نمرده و سر جای خود هست اما قابلیت احیا ندارد، توضیح داد: اگر برجام احیا شود هم برایمان منفعت ندارد. هم قسمت رفع تحریمهای برجام به خاطر تحریمهایی که اضافه شده است، نیاز دارد به شکل اساسی متحول شود و هم اینکه برنامه هستهای ایران دیگر در شرایطی قرار دارد که نمیتواند به شرایط برجام برگردد. ما به مراتب پیشرفتهتر هستیم و برنامه هستهای ما نسبت به قبل برجام پیشرفتهتر شده است. صلاح کشور نیست به شرایط برجام برگردیم.
عراقچی در عین حال با تاکید بر اینکه منطق برجام هنوز پا برجا است، توضیح داد: منطق برجام این بود که ایران اقدام به اعتمادسازی برای صلحآمیز بودن انرژی هستهای خود میکند و در مقابل آنها تحریم خود را بر میدارند. آن موقع این منطق بود و ما قبول کردیم. تاکید کردیم ایران از حق خود نمیگذرد و به غنیسازی ادامه میدهد اما یک سری اقدامات اعتمادساز را میپذیرد. البته با محدودیت و زماندار و نه دائمی، این اقدامات اعتمادساز و نظارت بیشتر را پذیرفتیم تا اگر کسی نگرانی و تردید در صلحآمیز بودن برنامه هستهای ما دارد؛ تردیدش برطرف شود.
وی گفت: این فرمول برجام هنوز معتبر است و ما فرمول دیگری را اصلاً نمیتوانیم تصور کنیم. الان بنا همان است که از حقوق خود نمیگذریم و برنامه هستهای ما به شمول غنیسازی ادامه مییابد اما بنا داریم اقدامات اعتمادساز را اتخاد کنیم. مشکل اصولی با نظارت بیشتر نداریم مگر خلاق عرف چیزی را تحمیل کنند. مذاکرات برای این است که در مقابل اقدامات اعتمادساز ما، تحریمها رفع شود.
وزیر امور خارجه با اشاره به تجاربی که در برجام برای کشورمان ایجاد شد، یادآور بدعهدی و خروج آمریکا در برجام شد و عنوان کرد که تجارب مذکور در مذاکرات فعلی به کار گرفته خواهد شد و اقدامات به شکلی انجام خواهد شد که نسبت به انجام عمل طرف مقابل اطمینان حاصل شود.
عراقچی تصریح کرد: هنوز اختلافات بنیانی بین ما وجود دارد و طرف آمریکایی همانطور که خود گفت به غنیسازی در ایران اصولاً اعتماد ندارد و معتقد است غنیسازی ایران باید متوقف شود. اگر این هدف آنها است؛ توافقی در کار نیست. اگر بخواهند حق مردم برای استفاده صلحآمیز هستهای را بگیرند توافقی به هیچ وجه نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: اگر هدف این است که ایران به سمت سلاح هستهای نرود؛ این امر قابل تحقق است چون اصولاً دنبال سلاح هستهای نیستیم. زمانی که با آقای اوباما هم مذاکره میکردیم با این وضعیت مواجه بودیم و تا ماهها طرف آمریکایی در برابر غنیسازی مقاومت کرد تا پذیرفتند. حتی وقتی پذیرفتند؛ “دکوری” آن را پذیرفتند و در حد نمایش و سمبلیک بود. ما با آن هم مخالفت کردیم و ماهها درباره این بحث کردیم که ما دنبال غنیسازی دکوری نیستیم بلکه دنبال غنیسازی صنعتی هستیم تا اینکه بعد از ماهها قبول کردند.
وزیر امور خارجه یادآور شد: درباره اینکه در ابتدای مذاکره طرف مقابل ادعا زیاده خواهی داشته باشد؛ باید بگویم آمریکاییها معروف به زیادهخواهی هستند و ما در مقابل زیادهخواهی ایستادگی کردیم و خواهیم کرد. الان این ادعا را دارند که اگر ایران غنیسازی را ولو برای مصارف صلحآمیز داشته باشد؛ ممکن است روزی به سمت سلاح هستهای برود اما این منطق از اساس غلط است. به کارگاه چاقوسازی نباید اجازه فعالیت دهید چون ممکن است استفاده خلاف از آن شود.
عراقچی تاکید کرد که ایران اگر میخواست سراغ سلاح هستهای برود تاکنون رفته بود چراکه این توانایی را دارد اما ارادهای برای آن ندارد.
وی افزود: فتوای رهبر انقلاب به حرمت سلاح هستهای است و دکترین امنیتی و هستهای ما جایگاهی برای سلاح هستهای قائل نیست. در عمل ثابت کردیم دنبال سلاح هستهای نیستیم و حتی زمانی که به خاطر غنیسازی ما را تحریم کردند، ما تحمل کردیم اما به سمت سلاح هستهای نرفتیم. ما را به شورای امینت کشاندند و تحت فصل هفتم قطع نامه صادر کردند اما ما به سمت سلاح هستهای نرفتیم. دانشمندان ما را ترور کردند اما ما به سمت سلاح هستهای نرفتیم. مذاکره کردیم و به توافق رسیدیم، آنها خارج شدند و تحریم تحمیل کردند اما ما باز هم به سراغ سلاح هستهای نرفتیم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایران سابقه روشنی در خصوص عدم اراده برای استفاده از سلاح هستهای داشته است، تصریح کرد: سیاست ما مبتنی بر اصول و مبانی کاملاً پذیرفته شدهای است که طبق آن سلاح هستهای در دکترین امنیتی ما جایگاهی ندارد. اگر میخواستیم به سمت سلاح هستهای رویم تا الان رفته بودیم.
عراقچی سخنان مطرح شده از سوی طرف آمریکایی درباره برچیده شدن تأسیسات هستهای ایران را غیرممکن عنوان کرد و ادامه داد: تأسیسات هستهای ما فرق دارد. چهار دستگاه نیست که از خارج وارد شده باشد. این تکنولوژی و فناوری بومی است که ما به آن رسیدیم. مراحل مقدماتی و میانی و نهایی آن همگی طراحی شده است و دانش خود را دارد و گسترده است. خواسته آنها غیر معقول و غیر قانونی و غیر منطقی است و قابل عملیاتی شدن نیست.
وزیر امور خارجه درباره دیدارها و رایزنیهای آمریکاییها با رژیم صهیونیستی توضیح داد: ممکن است هدف از این امر فشار مذاکراتی باشد، ممکن است برای همفکری باشد و یا طبق ادعا خود آنها برای توجیه رژیم صهیونیستی و کنترل او باشد تا رژیم صهیونیستی این مذاکرات را خراب نکند. با اخلاق و رفتار و رویکردی که از رژیم صهیونیستی میشناسیم آنها مخالف مذاکرات ما با آمریکا هستند و تمام تلاش خود را کردند تا آمریکا را به جنگ با ایران بکشانند و منطقه را به جنگ تمام عیار بکشند. آمریکاییها از آنها عاقلتر بودند در این تله گرفتار نشدند.
وی ادامه داد: اینکه ملاقات آمریکا با رژیم صهیونیستی در چارچوب این است که با آنها هم فکری کنند یا نه، به ما ارتباطی ندارد. برای ما مسجل است که آنها با هم هماهنگ هستند. ما اهداف خود را داریم و تا جایی که همراهی کند ما به دیپلماسی ادامه میدهیم.
وزیر امور خارجه درباره نقش اروپا در مذاکرات ایران و آمریکا خاطرنشان کرد: اروپاییها به طور کامل در مذاکرات بین ما و آمریکا بیرون گود هستند و نقشی ندارند. این ما هستیم که گاهی با آنها قرار میگذاریم که آنها را توجیه کنیم. آمریکاییها این کار را در ارتباط با اروپا نمیکنند. اروپاییان نقش خاصی در این مذاکرات ندارند اما ما مذاکرات با اروپا را ادامه دادیم.
وی درباره تلاش اروپا برای فعال کردن مکانیزم اسنپ بک، اظهار کرد: اینکه اروپا تا اکتبر امسال میتوانند مکانیزم اسنپ بک را به عنوان مکانیزم حل و فصل اختلاف در برجام طوری فعال کند که قطع نامههای گذشته سازمان ملل برگردد؛ درست است. فکر کردند ابزاری دارند که با آن میتوانند خود را داخل بازی کنند اما ما اعتقاد داریم این ابزاری در دست اروپا نیست. هرچه بیشتر اروپا تهدید به استفاده از اسنپ بک کند خودش را منزویتر از موضوع هستهای ایران کرده است. اینطور نیست ما از حق خود به خاطر اسنپ بک برگردیم.
در صورت فعالشدن اسنپ بک نظام عدم اشاعه وارد بحران میشود
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: از لحظه فعال شدن اسنپ بک، اروپا نقش خود را از روابط با ایران از دست خواهد داد. آنها میدانند اگر اسنپ بک را فعال کنند واکنش ایران چه خواهد بود. این را در زمان رئیسجمهور روحانی و رئیسجمهور رئیسی اعلام کردیم و الان هم گفتیم که در صورت فعال شدن اسنپ بک، نظام عدم اشاعه را وارد بحران خواهند کرد. جزئیات آن را نمیگویم فقط این را میگویم که نظام عدم اشاعه وارد بحران میشود و بحران جدیدی شکل میگیرد که خیلی چیزها را متأثر میکند.
وی خاطرنشان کرد: اگر اروپا میخواهد در این بازی مذاکراتی نقش داشته باشد باید رویکرد تقابلی خود نسبت به ایران را کنار بگذارد. اروپا مدتها است وارد تقابل شده است. در سیاست خارجه ما هم اولویتی ندارد. در برنامه خود که به مجلس ارائه دادم، گفتم که اولویت اول ما همسایگان، سپس کشورهایی که در سختی کنار ما بودند و مشخصاً روسیه و چین، سپس آفریقا و آمریکای لاتین است و اروپا جایگاهی در سیاست خارجه ما ندارد مگر اینکه سیاست خود را تصحیح کنند که نه تنها تصحیح نشد بلکه تشدید شد.
عراقچی مجدداً تاکید کرد: اگر اروپاییان میخواهند نقشی داشته باشند باید سیاست خصمانه و مقابلهای خود با ایران را کنار بگذارند. در انگلیس بازی غلطی شروع کردند با ادعاهایی که برای دستگیری برخی ایرانیان صورت دادند و فرانسه و آلمان نیز آن را انجام دادند. اروپا جایگاهی الان نزد ما ندارد.
وی در پاسخ به اینکه آیا با اروپا مذاکره خواهیم کرد، گفت: اگر آنها با رویکرد مبتنی بر حسن نیت مذاکره کنند، گفتوگو میکنیم اما اینکه اسنپ بک را شمشیری بالای سر ما بدانند و با این شمشیر بخواهند ما را وادار به کاری کنند؛ خیر. اگر هم از اسنپ بک میخواهند استفاده کنند؛ بکنند و تبعات آن را ببینند.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر ادعای طرف آمریکایی درباره اینکه اگر توافقی حاصل شود شامل رفع تحریمهای غیر هستهای ایران نخواهد بود، اظهار کرد: بار گذشته در برجام مذاکره کردیم و موضوع مذاکره فقط مسائل هستهای ایران بود و رفع تحریمها فقط به تحریم مرتبط با هستهای محدود میشد. این نکته وجود داشت که اگر قرار است تحریمهای موشکی برداشته بشود؛ مذاکرات درباره مسائل موشکی انجام شود. خواست ما نبود و محدود شد. البته غالب تحریمهای مهم اقتصادی ما همگی مرتبط با مسائل هستهای هستند.
وی ادامه داد: اما درخصوص مذاکرات فعلی هنوز وارد این حوزه نشدیم. در یک پیچ خیلی مهم گرفتار هستیم و اگر این پیچ را به نحوی که مطلوب ایران است رد کنیم، بقیه مسائل سخت نیست. اگر پیچ را رد کنیم و موضوع غنیسازی را آنطور که میخواهیم انجام شود؛ بعد وارد این موضوع میشویم که چه تحریمهایی حل شود. در این خصوص دستورات و راهبردهای مصوب شورای عالی امینت ملی ملاک ما خواهد بود. همچنین قانون راهبردی مجلس و نحوه تأمین منافع ما ملاک خواهد بود اما هنوز به آن نقطه نرسیدیم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به اینکه آیا در مذاکرات پیشرفتی صورت گرفته است، عنوان کرد: الان زود است قضاوت کنیم. فردا روشنتر میشود که آیا توانستیم پیشرفتی داشته باشیم یا خیر. در مقطعی بحثها طوری پیش رفت که احساس شد بحثهای کارشناسی کمک میکند. از این رو کارشناسان به مذاکرات غیرمستقیم اضافه شدند. بحثها غیرمستقیم رد و بدل شد و مکتوب پاسخ میگرفتیم. بحث روشنتر شد ولی نه آن موقع به مرحله نوشتن متن رسیده بودیم و نه الان رسیدیم.
عراقچی همچنین در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به وضعیت غزه، مساله فلسطین را یک زخم عمیق دانست و توضیح داد: برای بسیاری در دنیا کشتارها و جنایات رژیم به امر روزمره تبدیل و عادی شده است. این خیلی امر عجیب و خطرناکی است. نسلکشی در حال رخ دادن است. بیش از ۶۰ هزار نفر کشته شدند و روزانه بالای ۱۰۰ نفر کشته میشوند. امروز ۱۰۵ نفر کشته شدند. این نسلکشی جلوی چشم دوربینها و تلویزیون است و برخی آن را زنده نشان میدهند.
وی ادامه داد: شورای امینت و جامعه بینالمللی و برخی کشورهای منطقه و بسیاری از کشورهای جهان به غزه بیتوجه هستند. مردم فلسطین با مقاومت خود بحث عادیسازی را کنار زده و بحث فلسطین را زنده کردند. خیلی از کشورها چشم بر این امر میبندند اما فلسطین زندهتر از گذشته است بدون احقاق حقوق آنها این موضوع خاتمه پیدا نمیکند.
وزیر امور خارجه همچنین در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به حضور ۵۳ کشور در مجمع گفتوگوهای تهران تاکید کرد که وزارت خارجه پول بلیط هیچیک از مهمانان خارجی را پرداخت نکرده است و همه آنها با هزینه خود برای حضور در این مجمع شرکت کردند.
وی خاطرنشان کرد: مذاکرات با آمریکا یکی از دهها کار وزارت خارجه است. ما دیپلماسی استانی را اجرا میکنیم و مجمع گفتوگوهای تهران را برگزار کردیم. در مساله هند و پاکستان ما فعال بودیم. به کار خود ادامه میدهیم و در کنارش مذاکرات را انجام میدهیم.
عراقچی که برای حضور در اولین همایش منطقهای دیپلماسی استانی به شیراز رفته بود درباره اهداف برگزاری این همایش اظهار کرد: یکی از برنامههایی که به مجلس در روز رأی اعتماد ارائه دادم “دیپلماسی استانی” بود.
وی منظور از دیپلماسی استانی را اینطور توصیف کرد: استانهای کشور به ویژه استانهای همجوار مرز میتوانند با استان همجوار و متناظر خود در آن طرف مرز در ارتباط باشند و از ظرفیت آنها استفاده کنند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه بسیاری از موضوعات موجود در روابط خارجی به ویژه در رابطه با کشورهای همسایه از طریق روابط استانی راحتتر حل و فصل میشود، در عین حال تاکید کرد: سیاست خارجه متمرکز است و تمرکززدایی از سیاست خارجه مورد پذیرش نیست. هدف ما این است که استانها و مقامات هر استان بازوان سیاست خارجه در استان خود باشند و در امر روابط خارجه مشارکت کنند.
دیپلماسی استانی شروع شده است
عراقچی با ذکر مثالی در این باره ادامه داد: خیلی از مسائل مرزی ما از قبیل قاچاق کالا، قاچاق انسان و تردد مرزی و بازارچههای مرزی در تعامل بین مقامات استانها در دو طرف مرز راحت حل میشود و تبدیل به معضل در روابط دو کشور نمیشود. بسیاری از ظرفیتهای اقتصادی در استانها میتواند خیلی راحت در اختیار استان هم جوار قرار گیرد. برخی استانها ظرفیتی فراتر از همسایگان دارند و میتوان آن را بهکار گرفت.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد که این وزارتخانه بر روی دیپلماسی استانی برنامهریزی کرده است و در این راستا قرار است چهار همایش استانی برگزار شود که اولین آن از شیراز آغاز شده است.
وی ادامه داد: در این همایش ما سفرا، سرکنسولها در منطقه همجوار منطقه خلیج فارس و عراق که شش سفیر هستند و سه سرکنسول را دعوت کردیم. از پنج استان همجوار این منطقه هم استانداران را دعوت کردیم. استانداری فارس میزبانی این همایش را بر عهده داشت. مسئول اتاق بازرگانی آمدند. از تهران هم از وزارتخانههای مختلف بعضاً مدیران و معاونین آمدند. رئیس کل بانک مرکزی نیز حضور داشت.
عراقچی با بیان اینکه روابط بین این استانها و کشورهای همجوار را در همایش شیراز و در پنلهای مختلف مورد بررسی قرار دادیم، تاکید کرد: این همایش صرفاً برای برگزاری همایش نیست. بلکه یک همایش و کار جدی برای رسیدن به دستورالعمل عملیاتی است تا سفرای ما آن طرف مرز با دستورالعمل این طرف مرز آشنا و استانها ظرفیت خود را ارائه دهند. این امر در راستای سیاست حسن همسایگی ایران انجام میشود که مدتی است شروع شده است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه سیاست حسن همسایگی همیشه در دستورکار این وزارتخانه بوده است، خاطرنشان کرد: در دولت شهیدرئیسی نیز این امر در دستور کار بود. جا دارد از شهید رئیسی و وزیر شهید امیرعبداللهیان یاد کنیم که این سیاست را با قوت بیشتر جلو بردند و در دولت چهاردهم نیز انرژی زیادی روی این سیاست گذاشتیم. اکنون روابط همسایگی ما در وضعیت خوبی نسبت به گذشته است.
وی با ذکر مثالی در این باره گفت: فقط در منطقه خلیج فارس آنچنان رفت و آمد زیادی داشتیم و تقریباً با همه وزرای منطقه هفتهای یک بار تلفنی صحبت کردیم. آنقدر این اتفاق زیاد بود که برخی را خبری نمیکنیم. درباره مذاکرات بین ایران و آمریکا با منطقه مشورت میکنیم و اعتماد بیشتر ایجاد شده است.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: دیپلماسی استانی محدود به همکاری اقتصادی نیست، البته همکاری اقتصادی وجه قوی آن است اما شامل همکاری فرهنگی، مرزی و کنسولی و... میشود.
source