Wp Header Logo 1905.png

محمدرصا رنجبر فلاح اقتصاددان در گفتگو با بازارنیوز اظهار کرد: واقعیت این است که چه دولت، چه بانک‌ها، چه بازار سرمایه و چه بنگاه‌های اقتصادی، همگی به نوعی در حال بهره‌برداری از تورم هستند. این اتفاق ناشی از همان چیزی است که جان مینارد کینز از آن به عنوان “توهم پولی” یاد می‌کرد. یعنی ما دیگر به بازده واقعی توجه نداریم، بلکه صرفاً دنبال بازده اسمی هستیم.

این اقتصاددان توضیح داد: تصور کنید فردی می‌رود در شمال تهران یا شمال کشور، ۵۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری می‌کند و یک ویلای لوکس می‌خرد. نه تنها از آن استفاده‌ای نمی‌کند، بلکه نهایتاً در سال یک یا دو ماه آن را مورد استفاده قرار می‌دهد. بازده واقعی این سرمایه‌گذاری تقریباً صفر است. اما چرا این کار را انجام داده؟ چون امید دارد که با افزایش قیمت ناشی از تورم، این دارایی برایش سودآور شود. این همان بازده اسمی است.

وی تصریح کرد: دولت و بانک‌ها هم از همین فرآیند منتفع می‌شوند. مثلاً بانک‌ها از محل تسعیر نرخ ارز سود شناسایی می‌کنند. این سود واقعاً از فعالیت اقتصادی حاصل نشده، بلکه ناشی از افزایش نرخ ارز است. یا وقتی دولت تجدید ارزیابی دارایی انجام می‌دهد، در واقع فقط از تورم سود می‌برد، نه از بهره‌وری یا رشد واقعی.

رنجبر فلاح گفت: ما سود اسمی را واقعی فرض می‌کنیم و حتی بدتر از آن، دولت از این سودهای واهی مالیات هم می‌گیرد. مثلاً فردی خانه‌ای را سال‌ها پیش با قیمت پایین‌تری خریده و حالا ارزش اسمی خانه بالا رفته. در حالی که هیچ تغییری در وضعیت فیزیکی یا کیفی خانه اتفاق نیفتاده، آن فرد باید به خاطر افزایش اسمی ارزش خانه، مالیات بدهد.

 

پایان پیام//

 

لینک کوتاه:
https://bazarnews.ir/?p=236736
کپی شد

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *