Wp Header Logo 2066.png

سید محمد رضا صیدایی گل سفیدی کارشناس اقتصادی طی یادداشتی برای بازارنیوز نوشت: آتش بس به معنای توقف موقت جنگ بین دو یا چند طرف است این توقف ممکن است به صورت رسمی یا غیر رسمی و برای مدت زمان مشخص یا نامحدود باشد و لزوما به معنای پایان دائمی جنگ نیست.آتش‌بس حاکم بر تنش نظامی ایران با اسرائیل و آمریکا، تفاهمی ناپایدار و وضعیتی شکننده است که با در نظر داشتن این واقعیت که تضاد منافع ایران و غرب نه تضادی حقوقی و فنی بر سر جزئیات برنامه هسته‌ای، بلکه تضادی امنیتی و سیاسی بر سر ترتیبات نظم امنیتی منطقه‌ای خاورمیانه است.

پس از جنگ 12 روزه رژیم صهیونی با ایران در شرایط به شدت متزلزل و ناپایداری هستیم و هر لحظه امکان تغییر شرایط وجود دارد. این آتش بس پسا جنگ شرایط اقتصادی کشورمان را در برزخی قرار داده که بقا و موفقیت در آن نصیب کسانی می گردد که هم زمان چند آینده را با هم رصد میکنند. این مقاله پارادایم و نقشه راهی است برای بنگاه های اقتصادی و کسب و کارها تا در مه آلودترین فصل تاریخ ایران، نه منفعل باشند نه قربانی بلکه ضمن مدیریت ریسک ها و حفظ بقای خود، آماده سناریو های مختلف ممکن و استفاده از فرصت های پیش رو باشند:

در همین راستا مالکین و مدیران عامل موفق برای حداقل سه سناریو محتمل آینده ای اقتصادی و سیاسی ایران باید تدابیر لازم را در نظر بگیرند و چهار اصل کلیدی را در رهبری خود رعایت کنند، چهار پایه و زیر ساخت کلیدی بیزینس شان را دقیقا حفظ، برنامه ریزی و تقویت کنند و برای هشت اولویت اصلی و کلیدی در این دوره تمرکز کنند. در شطرنج وقتی رخ تنها میشود و دیگه هیچ مهره ای نیست که کمکش کند وقتی همه امیدش را برای پیروزی از دست می دهد و خسته شده، خودش را نابود میکند تا بازی مساوی گردد به این وضعیت رخ فداکار یا رخ دیوانه می گویند، در کسب و کارها رخ وقتی دیوانه می شود که از قوانین دست پا گیر خسته می شود، از تیمش هر ماه تعدادی مهاجرت میکنند، نقدینگیش بسیار تحت فشار قرار می گیرد، تقاضای بازار به شدت کم شده و فروش تقریباً کار ناممکنی است و…

1-رهبری کردن: در این شرایط کار بسیار دشوار است ابتدا باید روی اصول امیدوارانه اصرار ورزید، عبور از چنین شرایطی مستلزم استواری، شهامت، صراحت و درایت است امید در دل به همان اندازه که نشان امید مهم است و اهمیت دارد امید در این مواقع داروی عبور و مساله ای جمعی است.

2-انعطاف پذیر باشید: سرعت تصمیم‌گیری و نشان دادن واکنش، مهمتر از بررسی و تحلیل دقیق‌ است . درپی یافتن راه‌هایی برای نشان دادن واکنش باشید و اقدامات اقتضایی را تشویق و ترغیب کنید.

3- همفکری: تعامل و همفکری را در صدر امور قراردهید، روحیه تیمی مثبت در سایه امنیت دادن به افراد تیم کاری شما را با قدرت از این بحران عبور می دهد. تیم مرکزی کوچک، همدل و وفادار بنیاد اساسی بقای شماست به کار گروهی و خرد جمعی بیشتر از هر چیزی توجه کنید ارتباط شما با افراد از همیشه مهم تر است، لذا آمادگی خود را بالا ببرید.

ذهن مدیران ارشد باید ترکیبی از یک فرمانده نظامی، فیلسوف و معمار باشد مانند یک فرمانده نظامی شرایط را زیر نظر بگیرید و به هر تغییری سریعاً آنالیز و واکنش نشان دهید، تغییرات لازم را در کسب و کار خود اعمال کنید.

مانند یک فیلسوف آنچه را در آینده بازار و کسب و کارتان محتمل است را رصد کنید، دلایل تصمیمات و تغییرات در بیزنس را بطور شفاف برای تیم کاری تشریح کنید.

مانند یک معمار تغییرات لازم و ضروری در زیر ساخت ها را اعمال کنید تا زیر ساخت ها متناسب با این شرایط انعطاف پذیری و شناوری داشته باشند و دسترسی مناسب در هر مکان و زمان به اطلاعات را ایجاد نماید.

اصولی کلی که در این شرایط مد نظر قرار می گیرد:

_تفکر چند سناریوی همیشه شرایط آینده را در سه سناریو بدتر، وضع موجود و بهتر در نظر بگیرید.

_مدیریت آرامش تیم: در برابر اخبار نگران کننده واکنش نشان ندهید بلکه بر آن واکنش سازی کنید.

_یادگیری مستمر: دائم در حال یادگیری از داده های واقعی و بازنگری تصمیم ها متناسب با شرایط باشید.

_ایجاد زیر ساخت های منعطف:ساختارها را تبدیل به سنگ نکنید، خاک رس باشد و قابلیت تغییر شکل و هماهنگ سازی را ایجاد کنید.

سناریوهای محتمل پیش رو:

1-آتش بس ادامه دار و مستمر: نخستین و محتمل‌ترین سناریو، تداوم وضع موجود، یعنی آتش‌بس شکننده است. در این حالت، دو طرف به دلایل راهبردی و هزینه‌های بالای جنگ، فعلاً ترجیح می‌دهند وارد تکرار تقابل علنی نشوند احتمال اینکه این سناریو صورت پذیرد حدود 50 درصد برآورد می گردد و حدود زمانی آن بین 1 تا 12 ماه می باشد تاثیرات آن در کسب وکارها و بازار ایجاد رکود و تردید مشتری است در مقابل این سناریو باید حفظ نقدینگی نمود، وفاداری سازمان را افزایش داد و تا جای ممکن هزینه ها را کاهش دهیم.

2-شروع مجدد جنگ: شکستن آتش‌بس از سوی رژیم صهیونی با حمله محدود و غافلگیرانه.

این رفتار برای رژیم صهیونی تازگی ندارد تل‌آویو در گذشته نیز بدون هشدار قبلی دست به عملیات‌هایی چون ترور یا خرابکاری زده است. احتمال وقوع این سناریو حدود 30 درصد برآورد می گردد و افق زمانی آن حدود 3 ماه آینده است، تاثیرات آن بر بازار ایجاد نوسانات شدید، ایجاد جو ترس در بازار و عدم گردش وجوه می باشد، استراتژی برخورد تهیه برنامه اضطراری عملیات در زمان جنگ، تامین جایگزین، حفظ و صیانت از وضع موجود می باشد.

3- سناریو سوم صلح پایدار و توافق با آمریکا: رسیدن به یک توافق پایدار غیررسمی با میانجی‌گری قدرت‌های منطقه‌ای یا جهانی است.

این سناریو، هرچند دور از ذهن به نظر می‌رسد، اما محتمل است اگر فشار قدرت‌های بزرگ برای ثبات در بازار انرژی افزایش یابد طبق برخی گزارش‌ها،‌ چین و عمان در این میان، نقش‌های مؤثری را در ماه‌های اخیر ایفا کرده‌اند و ممکن است بار دیگر برای کاهش تنش وارد میدان شوند.درصد تحقق این سناریو حدود 20 درصد می باشد زمان محتمل وقوع بین هر ماه تا 12 ماه آینده است تاثیرات آن بر بازار، رشد، افزایش فرصت و سرمایه گذاری است آمادگی لازم در این سناریو باید شامل نقشه رشد، شریک یابی و بازسازی و ارتقاء برند باشد.

مدیریت نقدینگی در این شرایط از اهم موارد می باشد:

1- اولویت بندی پرداخت ها براساس شدت تاثیر و نیاز

2- ایجاد صندوق نقدینگی اضطراری معادل 2 تا 4 ماه هزینه های عملیاتی

3- مذاکره و تعامل بسیار قوی تر از گذشته با تامین کنندگان و زنجیره تامین

4- توقف سرمایه گذاری های بلندمدت غیر ضروری

5- فروش دارایی های بی بازده یا کم بازده برای تبدیل به نقدینگی

6 – بک آپ گیری و پشتیبانی:

در شرایط جنگی سه منبع اساسی هر بیزنسی می تواند هدف حملات فیزیکی و سایبری قرار گیرد و باید بک آپ و پشتیبان لازم تهیه گردد:

در زمان ابهام و فضای خاکستری تصمیم گیری بهنگام و راهبردی بسیار دشوار ولی سازنده است برندهای قوی سکوت نمی کنند بلکه اعتمادسازی می کنند، سهم بازار و مشتریان برای کسانی است که هنوز سر پا ایستاده اند، صادق هستند و همچنان می داند چرا و برای چه باید فعالیت کنند. در برزخ آتش بس ترس طبیعی است اما سکون و فلج شدن مرگ تدریجی، کسب و کارهای که ادامه می دهند و به تعهدات خود پایبند هستند جای خودشان در ذهنها تثبیت می کنند(با ثبات در پیام، رفتار انسانی و سازمانی و  حضور معنادار)

(خاموش ننشینید و مرداب نباشید برخروشید و زنجیر بگسلید عیان گردد که آتش هستید و آب نیستید)

برای دیده شدن و ادامه دادن از برندتان محافظت کنید:

1-حضور در فضای دیجیتال را حفظ کنید

2- ارتباط با مشتریان را حفظ کنید حتی در حد ارسال پیام

3- شفافیت را حفظ کنید و شرایط را توصیف کنید

4- تیم کاری را برای شرایط پرتنش و فرصت ساختن آماده کنید

همه توان دویدن ندارند اما هنوز در حال راه رفتن هستند، با حضور آگاهانه، می توانید کسب و کارتان را تبدیل کنید به نقطه ی امن نگاه ها و این یعنی ادامه دادن و برند بودن

 

 

لینک کوتاه:
https://bazarnews.ir/?p=236758
کپی شد

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *