همشهری- پریسا نوری: این شبها در دل پایتخت و در میدان آزادی حالوهوای عاشورایی برپاست. ارادتمندان اهلبیت گرد هم میآیند تا با شرکت در سوگواره آیینی «محرمشهر» یاد سیدالشهدا(ع) را گرامی بدارند. این برنامه که تا ۱۴ مردادماه ادامه دارد از بخشهای مختلفی تشکیل شده و افراد زیادی را گرد برج سپید آزادی جمع میکند.
میزبانی از مهمانان دور و نزدیک
پرچمهای قرمز و سیاه دورتادور میدان و محوطه اطراف را در بر گرفتهاند. فانوسها و چراغها با نورپردازی قرمز حالوهوای خاصی به میدان دادهاند. ماکت بزرگی به یاد بینالحرمین در محوطه طراحی شده و جلوی آن استیج فرهنگی و هنری برپاست. شهروندان و زائران حسینی از دورونزدیک خودشان را به میدان آزادی رساندهاند و روی ردیف صندلیها به تماشای برنامههای آیینی نشستهاند.
برای تماشای تعزیه آمدهام
با اعلام مجری گروه نمایش آیینی برای اجرای تعزیه روی استیج میروند. سکوت سنگینی بر فضا حاکم میشود و زن و مرد، پیر و جوان، کوچک و بزرگ مشتاقانه مشغول تماشا میشوند. مرد جوانی که همراه همسر و فرزند نوجوانش به تماشا نشسته است، میگوید: «آخرین باری که تعزیه تماشا کردم چند سال پیش بود. دیشب از تلویزیون متوجه شدم که در میدان آزادی مراسم تعزیه اجرا میشود و تصمیم گرفتیم با بچهها برای تماشا بیاییم.»
از نمایشگاه لوازم سفر اربعین می خرم
محوطه اطراف کشتی سفینهالنجاه شلوغتر از سایر بخشهاست. خیلیها به این قسمت که میرسند مشغول عکاسی میشوند. اعظم توکل، زن میانسالی است که همراه دختر و ۲ نوهاش کنار سفینهالنجاه عکس یادگاری میگیرد. او میگوید: «امسال نخستینبار است که در این مراسم شرکت میکنم. دکور و صحنهآرایی و نورپردازی فضا حالوهوای معنوی دارد و آدم بیاختیار اشکش سرازیر میشود.» توکل به ساک دستی کوچکش اشاره میکند و درحالیکه چشمانش برق میزند، ادامه میدهد: «اگر سیدالشهدا بطلبد، اربعین با دختر و دامادم عازم کربلا هستیم و آمدهایم که علاوه بر بهرهمندی از مراسم از نمایشگاهی که وسایل مورد نیاز برای سفر اربعین عرضه میکند، خرید کنیم.»
خدا به مادران داغدیده صبر بدهد
در گوشهای از میدان نگاهمان به غرفهای گره میخورد که به یاد کودکان شهید جنگ تحمیلی اخیر برپا شده است؛ اتاقهایی با چیدمان کودکانه که درودیوار آغشته به خون است و هر گوشه عروسک و اسباببازی خاکی و شکسته دیده میشود. پیداست که طراحی غرفه با توجه به اتفاقات جنگ ۱۲ روزه اخیر رقم خورده است. زن جوانی که کودک نوزادی را در آغوش گرفته، با دیدن عروسکها و توپ بازی جامانده در خانههای ویرانشده اشک از گونهاش جاری میشود و میگوید: «سال گذشته هم در محرمشهر شرکت کردم؛ ولی امسال بهخاطر جنگی که هنوز زخمهایش بر پیکرمان است، سوزوگداز این مراسم بیشتر است.» اشکش را با دستمال پاک میکند و ادامه میدهد: «آرزو میکنم خدا به مادرهایی که در این جنگ داغدار شدند، صبر بدهد.»
حضور در این مراسم غنیمت است
کمی دورتر از محوطه، روی چمنهای اطراف میدان چند خانواده زیرانداز پهن کردهاند و ازدور مراسم را تماشا میکنند. مریم مردانی، مادر یکی از خانوادهها میگوید: «روی صندلیها جا نبود و ما آمدیم اینجا نشستیم تا صدای نوحهخوانی و سرود و برنامهها را بشنویم.» استکانی چای تعارفمان میکند و ادامه میدهد: «برای ما که شرایطش را نداریم در اربعین به کربلا برویم، حضور در این مراسم غنیمت است، چون دلهایمان را با خودش به کربلا میبرد.»
محرم شهر سوم متفاوت
با دوره های قبل است
مصطفی زیبایینژاد، مدیر کل فرهنگی شهرداری تهران: تفاوت محرم شهر امسال با ۲ سال پیش متعدد است و برنامه ها در فضای عزاداری و موضوعات محرم و سفر محدود نشده است. یعنی کارهای تعاملی فرهنگی را با دعوت از مردم و مشارکت آنها انجام میدهیم. یکی از ویژگی های امسال اجرای برنامههای تعاملی است که دراین راستا ۱۴ سازه کاشیکاری طراحی شده که پس از نصب، تبدیل به ۷ سازه بزرگ با تصاویر شهدای مقاومت میشوند. این سازهها با مشارکت مردم نصب شده و پشت آنها به صورت یادبود توسط خود مردم امضا میشود. پس از پایان ایام محرم، این سازهها با همکاری سازمان زیباسازی، به صورت دائمی در ۷ اتوبان تهران نصب خواهند شد. یکی از این سازهها ویژه کودکان شهید با محوریت شهید رایان و دیگری ویژه زنان شهید است و سایر سازهها نیز به شهدای علمی، نظامی و شهروندان تعلق دارد. توجه به محور حماسی و مقاومت تفاوت دیگری است که در این راستا دور تا دور میدان آزادی تصاویری از شهدا نصب شدهاست. در اتاق کودک کشی هم مصادیقی از جنایت صهیونیست ها را برای کودکان ترسیم کرده ایم. «خیمه هنرمندان» با نگارش ۱۰ کتیبه در ابعاد ۲۰ در ۵ متر، با حضور استادان خوشنویسی و مشارکت مردمی برپا شده است. این کتیبهها با مضامین ملی و مذهبی برای ایام اربعین آماده و در مرزها و شهرهای زیارتی عراق نصب خواهند شد.
source