
مصرف زیاد گوشت قرمز میتواند خطر ابتلا به یک مشکل بالقوه مرگبار در رگهای خونی شکم را افزایش دهد.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ سطوح بالای خونی TMAO (تریمتیلآمین اکسید) ــ یک فرآوردهی جانبی حاصل از تجزیهی گوشت قرمز و سایر مواد غذایی حیوانی توسط باکتریهای روده ــ با افزایش خطر آنوریسم آئورت شکمی (AAA) مرتبط است. این گزارش در مجلهی کاردیولوژی انجمن پزشکی آمریکا (JAMA Cardiology) منتشر شد.
آنوریسم آئورت شکمی زمانی رخ میدهد که در آئورت ــ شریان اصلی بدن که از میان قفسهی سینه و شکم عبور میکند ــ برآمدگی ایجاد شود.
محققان توضیح دادند که اگر این برآمدگی پاره شود، در حدود ۸۰ درصد مواردی که خارج از بیمارستان اتفاق میافتد، مرگبار خواهد بود.
دکتر اسکات کامرون، سرپرست بخش پزشکی عروقی در کلینیک کلیولند و نویسندهی اصلی مطالعه، در بیانیهای خبری گفت:
«این نتایج نشان میدهد که هدف قرار دادن سطح TMAO میتواند به پیشگیری و درمان بیماری آنوریسمی فراتر از جراحی کمک کند.»
به گفتهی پژوهشگران، هر سال میلیونها نفر دچار AAA میشوند. در حالت طبیعی، دیوارهی آئورت آنقدر محکم است که فشار مداوم خون پمپاژشده از قلب را تحمل کند، اما زمانی که بخشی از این دیواره ضعیف شود، برآمدگی خطرناکی ایجاد میشود. هرچه این برآمدگی بزرگتر شود، خطر پارگی نیز بیشتر خواهد شد.
در حال حاضر تنها گزینههای درمانی موجود برای AAA، جراحی یا کارگذاری استنت هستند و هیچ آزمایش خونی برای پیشبینی افراد در معرض خطر وجود ندارد.
محققان یادآور شدند که بیماران مبتلا به AAA معمولاً تا زمان پارگی آئورت هیچ علامتی ندارند و پارگی باعث خونریزی شدید داخلی در شکم میشود.
جزئیات مطالعه
برای این تحقیق، دادههای ۲۳۷ فرد اروپایی و ۶۵۸ فرد آمریکایی ــ شامل افراد سالم و بیماران مبتلا به AAA ــ مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج نشان داد:
• سطح بالای TMAO با بیش از سه برابر افزایش خطر AAA مرتبط است.
• سطوح بالای TMAO همچنین با بیش از دو برابر افزایش خطر رشد سریع آنوریسم که بالقوه خطرناک است، ارتباط داشت.
این یافتهها میتواند زمینهساز توسعهی آزمایش خون مؤثر برای AAA شود و همچنین به افراد در معرض خطر کمک کند با کاهش مصرف گوشت قرمز از خود محافظت کنند. سن بالا، سیگار کشیدن و برخی بیماریها از جمله عواملی هستند که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
دکتر استنلی هازن، پژوهشگر ارشد و رئیس بخش علوم قلبیعروقی و متابولیک در کلینیک کلیولند، گفت:
«TMAO توسط میکروبهای روده ساخته میشود و سطح آن هنگام مصرف فرآوردههای حیوانی و گوشت قرمز بالاتر است. داروهایی که این مسیر را هدف قرار میدهند، در مدلهای پیشبالینی توانستهاند از ایجاد و پارگی آنوریسم جلوگیری کنند، اما هنوز برای انسان در دسترس نیستند.»
او افزود: «این نتایج بسیار مهماند، زیرا نشان میدهند که رژیم غذایی تا چه اندازه میتواند در پیشگیری یا درمان بیماران با گشادشدگی آئورت یا آنوریسم زودرس نقش داشته باشد؛ در حالی که در عمل بالینی کنونی، تنها کاری که میکنیم نظارت بر بیمار تا زمان نیاز به جراحی است.»
با این حال، محققان تأکید کردند که نیاز به پژوهشهای بیشتری وجود دارد تا ارتباط مستقیم بین رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و فرآوردههای حیوانی با AAA اثبات شود.
source