فردای اقتصاد-صنعت فولاد به عنوان یکی از مهمترین صنایع پایه، نقش حیاتی در اقتصاد هر کشور دارد. با پیشرفت تکنولوژی بومی و نیاز به بهبود کیفیت و کاهش هزینهها، بومیسازی تکنولوژیهای جدید و استفاده از نوآوریهای بومی در این صنعت اهمیت فراوانی پیدا کرده است.
بومی سازی رسالت چشم انداز صنعت فولاد در جهت نیل به افقهای طراحی و ساخت قطب فولادی کشور است. با این دیدگاه (رویکرد) فرایند بومیسازی در دوران تحریم، به عنوان مرهمی بر آلام این ظلم ناشی تلقی نمیشود، چون برای خود چشم اندازی فراتر از تامین ملزومات صنعت ترسیم نموده است. با آغاز بهره برداری از این صنعت سترگ، فولادمردانی که دل در گرو پیشرفت ایران اسلامی داشتند، از فرصت آموزشهای خارج از کشور استفاده کرده و با جمع آوری الزامها، اطلاعات و دستورالعملهای ساخت قطعات و تجهیزات توان این صنعتگران مرزو بوم را به خدمت گرفته و سنگ بنای نهضت بومیسازی در این واحد عظیم سازی را بنا نهادند.
با بلوغ تولید در این فرایند صنعتی، دانش پشتیبانی و تامین نیز به سمت کمال حرکت کرد و در دهههای مختلف با طراحی و ایجاد پیادهسازی ساختارهای مختلف، فرآیند بومیسازی نیز کاملتر شد؛ به نحوی که خرید داخل از نزدیک به صفر درصد در اوایل دهه ۷۰ ه. ش به ۳۰ درصد در اوایل دهه ۸۰ ه. ش، ۶۰ درصد در اوایل دهه ۹۰ ه. ش و ۹۰ درصد در سال جاری رسیده است. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ هزار مواد قطعه و تجهیز در این واحد صنعتی از داخل کشور تامین میشود و صنعت فولاد پیشران در کشور، پیشران بومیسازی در بین صنایع مختلف کشور است. باور به این فرآیند در میان کارشناسان فولاد مبارکه در حدی است که علاوه بر کارکرد مشابه خارجی از کالای بومیسازی، انتظار بهینهسازی و نوآوری در محصول را دارند.
یکی از مهم ترین دلایل بلوغ این فرآیند، مشارکت کارشناسان تعمیرات و تولید با اشتراک دانش و تجربههای خود با شرکتهای سازنده در جهت بازطراحی و بهینهسازی کالاهای خارجی است. در بسیاری از شاخههای تخصصی که سازندگان از طریق فرآیند بومیسازی و با کار گروهی کارشناسان صاحب نظر و صاحب ایده فولاد مبارکه اقدام به ساخت و تولید محصول خود کردهاند، سبد محصول خود را در این حوزه کامل کردهاند. سایر صنایع نیز رویکرد خود را از شیوه خرید خارج به خرید داخل این محصولها تغییر داده و نشانهای تجاری ایرانی یا برندها جایگزین محصولهای مشابه خارجی کردهاند. شرکتهای سازنده این قبیل محصولها جهت حفظ مزیت رقابتی خود همواره عواملی مانند قیمت کیفیت پایداری تامین و نوآوری را سرلوحه تولید خود قرار دادهاند و با اتخاذ رویکردهای لازم، تثبیت تامین کیفی آن را تضمین مینماید. چشم انداز نهایی فولاد مبارکه در امر بومیسازی، مشارکت با همه شرکتهای فولادی و معدنی کشور جهت تحقق ایجاد نشانهای تجاری ایرانی متناسب با نیازهای صنعت از طریق تجمیع نیازهای مشترک و تدوین و اجرای نقشه، راه جهت این امر و مقدس است. در صورت تحقق این امر، زیرساخت لازم جهت طراحی و ساخت تولید خطوط فولاد کاملا بومی مهیا شده است و کشور در زمره طراحان کارخانههای فولاد با اتکا به توان داخل برخواهد آمد.
source