مطالعهای جدید دریافته میلیونها و میلیاردها ذرات پلاستیک توسط چایهای کیسهای آزاد میشود که سپس جذب سلولهای بدن میشوند. وقتی چای کیسهای را داخل فنجان یا قوری آبجوش میگذارید، مقادیر بسیار بسیار زیادی ذرات در سایز نانو آزاد میشوند.
دانشمندان دریافتهاند چایهای کیسهای ذرات پلاستیک بسیار زیادی وارد آبجوش میکنند. چایهای کیسهای از سه نوع پلاستیک ساخته میشوند: پلیمرهایی به نام پلیپروپیلن، نایلون – ۶ و سلولز. نامی از برندهای چای کیسهای که مطالعات روی آنها صورتگرفته نبرده شده، اما دانشمندان میگویند این چایهای کیسهای بازار گستردهای دارند.
محققان دریافتند چایهای کیسهای حاوی پروپیلن بهازای هر میلیلیتر چای تقریباً یک میلیارد و دویست میلیون ذرات پلاستیک آزاد میکنند. چایهای کیسهای حاوی سلولز تقریباً ۱۳۵ میلیون ذره و چایهای کیسهای حاوی نایلون – ۶ نیز تقریباً ۸ میلیون ذره بهازای هر میلیلیتر چای آزاد مینمایند.
سپس دانشمندان این ذرات پلاستیکی را استخراج کرده و آنها را در معرض انواع سلولهای روده یک انسان قرار دادند تا ببینند این ذرات هنگام هضم چه تعاملاتی با بدن ایجاد میکنند.
بعد از ۲۴ ساعت، نوع خاصی از سلول گوارش که در رودهها موکوس تولید میکند، مقدار قابلتوجهی ذرات نانوپلاستیک جذب کرده بود.
این ذرات پلاستیک حتی وارد هستهٔ برخی از این سلولها شده بودند. هسته سلول جایی است که ماده ژنتیکی در آن نگهداری میشود. این نشان میدهد موکوس گوارش ممکن است در جذب ذرات میکرو و نانو پلاستیک نقش داشته باشد.
کارشناسان هنوز نمیدانند این مواد شیمیایی دقیقاً چه اثری بر بدن ما میگذارند؛ اما بههرحال نوشیدن ذرات پلاستیک اصلاً ایده خوبی به نظر نمیرسد!
این ذرات از موادی میآیند که تولیدکنندهها از آنها برای بستهبندی چای کیسهای استفاده میکنند. این میکروپلاستیکها در خیلی از غذاها و نوشیدنیها، مثل بطریهای آب، وجود دارند، اما این مطالعه نشان داد که ذرات پلاستیک ناشی از چای کیسهای هزاران بار بیشتر از این ذرات در دیگر محصولات است.
چرا این مطالعه مهم است؟
Ricardo Marcos Dauder یکی از سرپرستهای این مطالعه میگوید: نانوپلاستیکها میتوانند بهراحتی از سدهای بیولوژیکی عبور کرده و وارد جریان خون شده و سپس بر ارگانهای بدن اثر بگذارند. در داخل سلولها، این ذرات میتوانند در کار میتوکندریها اختلال ایجاد کنند که کارخانه انرژی سازی هر سلول هستند. نانوذرات با اثرگذاشتن بر روی DNAهای ما ریسک سرطان را افزایش میدهند.
ما همهجا در معرض نانوذرات پلاستیک هستیم و لازم نیست در موقعیت خاصی قرار بگیریم تا بیشتر در معرض این ذرات باشیم. موقعیتی بهسادگی یک فنجان چای کیسهای کافی است تا این ذرات را وارد بدن خود کنیم و اجازه ورود میلیونها نانوذرات پلاستیک را به بدن خود بدهیم، و این تنها یکی از این موقعیتهاست. ما از هزاران راه، ذرات نانو پلاستیک را وارد بدنمان میکنیم.
از کجا بدانیم کدام چای کیسهای بیخطر است؟
اول اینکه تا جایی که ممکن است از چایهای کیسهای استفاده نکنید. طبق چیزی که در این مطالعه ثابت شد، کیسهٔ چای کیسهای مواد شیمیایی بسیار مضری وارد چای شما میکند؛ اما حتی چایهای کیسهای کاغذی نیز دارای ذرات پلاستیک در بستهبندی خود هستند.
اگر اصرار به استفاده از چای کیسهای دارید سراغ انواعی بروید که بدون پلاستیک و ارگانیک بوده یا از مواد گیاهی ساخته شدهاند. روی بستهبندی محصول به دنبال عبارت «بدون اپیکلروهیدرین» باشید که یک ماده شیمیایی بوده و تولیدکنندهها برای استحکام و دوام بیشتر کیسه از آن استفاده میکنند.
source