
رژیم غذایی مادر در دوران بارداری میتواند خطر ابتلای فرزند او به بیشفعالی (ADHD) و اوتیسم را افزایش دهد.رژیمهای غذایی سرشار از قند، چربی و محصولات تصفیهشده و فقیر از ماهی، سبزیجات و میوهها، این خطر را افزایش میدهند. حتی تغییرات جزئی به سمت یک رژیم غذایی غربی، خطر بیشفعالی را ۶۶٪ و خطر اوتیسم را ۱۲۲٪ افزایش داد.
به گزارش انتخاب و به نقل از هلث دی؛ مطالعهای جدید نشان میدهد که رژیم غذایی مادر در دوران بارداری میتواند بر خطر ابتلای فرزند او به بیشفعالی (ADHD) و اوتیسم تأثیر بگذارد.
بهطور خاص، ویژگیهای ناسالم رژیم غذایی غربی با افزایش خطر اختلالات رشدی در کودکان ارتباط دارد. این یافتهها در مجله Nature Metabolism منتشر شده است.
دکتر دیوید هورنر، محقق ارشد این پژوهش از دانشگاه کپنهاگ دانمارک، در یک بیانیه مطبوعاتی گفت:
«هرچه میزان پیروی یک زن از رژیم غذایی غربی در دوران بارداری بیشتر باشد – یعنی رژیمی که سرشار از چربی، قند و محصولات تصفیهشده است و مصرف ماهی، سبزیجات و میوهها در آن کم است – خطر ابتلای فرزند او به بیشفعالی یا اوتیسم نیز بیشتر خواهد بود.»
تأثیر رژیم غذایی غربی بر اختلالات رشدی
محققان دریافتند که حتی تغییرات جزئی در رژیم غذایی مادر به سمت الگوی غذایی غربی، با افزایش ۶۶ درصدی خطر ابتلا به بیشفعالی و افزایش ۱۲۲ درصدی خطر اوتیسم در کودک مرتبط است.
با این حال، این یافتهها همچنین نشان میدهد که حتی تنظیمات کوچک در رژیم غذایی مادر، در جهت دور شدن از الگوی غذایی غربی، میتواند به کاهش خطر ابتلا به این اختلالات در کودک کمک کند.
بررسی دادههای مادران و کودکان
در این پژوهش، محققان بیش از ۵۰۰ کودک نروژی ۱۰ ساله که به اختلالات رشدی مبتلا بودند، مورد بررسی قرار دادند و رژیم غذایی مادران آنها در دوران بارداری را تجزیه و تحلیل کردند.
نتایج نشان داد که بین رژیم غذایی مادر در دوران بارداری و تشخیص بیشفعالی و اوتیسم در کودکان، ارتباط معناداری وجود دارد.
الگوی غذایی غربی با افزایش ۵۳ درصدی خطر ابتلا به هر نوع اختلال رشدی در کودکان مرتبط بود.
برای تأیید این یافتهها، محققان این ارتباط را در گروههای بزرگتری از مادران و فرزندان آنها بررسی کردند و در نهایت، دادههای بیش از ۶۰ هزار مادر نروژی و فرزندان آنها را تحلیل کردند.
نتایج نشان داد که ارتباط بین رژیم غذایی در دوران بارداری و خطر بروز اختلالات رشدی در کودکان همچنان برقرار است.
دوران حساس بارداری و تأثیر رژیم غذایی
دکتر مورتن آرنت راسموسن، نویسنده ارشد این پژوهش و استاد میکروبیولوژی غذایی، سلامت روده و تخمیر در دانشگاه کپنهاگ، در بیانیهای مطبوعاتی گفت:
«ما قویترین ارتباطات را در سهماهه اول و دوم بارداری مشاهده کردیم، که نشان میدهد رشد مغزی در این دوره بهطور ویژهای تحت تأثیر تغذیه مادر قرار دارد.»
تأثیر متابولیتهای خونی بر رشد عصبی
محققان ۴۳ متابولیت خاص در خون مادران را شناسایی کردند که به رژیم غذایی غربی مرتبط بودند و میتوانند توضیحی برای ارتباط بین رژیم غذایی و اختلالات رشد عصبی باشند.
دکتر هورنر در این زمینه افزود:
«ما دریافتیم که ۱۵ مورد از این ۴۳ متابولیت بهطور خاص با افزایش خطر بیشفعالی (ADHD) مرتبط هستند. بسیاری از این متابولیتها مستقیماً از رژیم غذایی مادران ناشی میشوند و نقش کلیدی در تنظیم التهاب و استرس اکسیداتیو دارند – عواملی که تصور میشود در رشد اولیه مغز نقش حیاتی داشته باشند.»
نیاز به بازنگری در توصیههای تغذیهای دوران بارداری
این یافتهها این پرسش را مطرح میکند که آیا توصیههای تغذیهای فعلی برای زنان باردار، بهاندازه کافی دقیق و کارآمد هستند؟
هورنر در این زمینه تأکید کرد:
«ما میدانیم که نیازهای تغذیهای در دوران بارداری افزایش مییابد و مطالعه ما نشان میدهد که ترکیب رژیم غذایی در این دوران تا چه حد برای رشد جنین مهم است.»
وی افزود:
«اگرچه رژیم غذایی نوردیک (رایج در کشورهای اسکاندیناوی) اغلب بهعنوان یک الگوی غذایی سالم شناخته میشود، اما دادههای ما نشان میدهد که بسیاری از زنان باردار هنوز از الگوهای غذایی پیروی میکنند که میتوان آنها را بهبود بخشید تا بهتر از رشد فرزندشان حمایت کند.»
این مطالعه همچنین این سوال را مطرح میکند که آیا زنان باردار توصیههای غذایی موجود را بهدرستی دنبال میکنند و آیا این توصیهها تأثیر مطلوبی بر سلامت کودک دارند یا نیاز به اصلاح دارند.
source