با پیشرفت علوم و تکنولوژیهای مختلف استفاده از مواد پلیمری در صنایع مختلف رواج بسیار زیادی پیدا کرده است و یونولیتها یکی از کاربردیترین آنها به شمار میروند. این ماده به واسطه ویژگیهای منحصربهفردی همچون وزن کم، طول عمر بالا، مقاومت زیاد در برابر فشار و تنش و … کاربردهای متعددی دارد. یکی از مهمترین و بارزترین ویژگیهای یونولیت مقاومت بالا در برابر حرارت و نفوذ صوت است که باعث میشود به عنوان یک عایق کامل در صنایع متعدد استفاده شود. در ادامه مطلب به بررسی کاربرد یونولیت در عایق و مزیتهای آن پرداخته میشود.
يونوليت چيست؟
یونولیت (Jonulite) در اصل نوعی ماده پلیمری است که از استایرن مونومر تولید شده و دارای شکلی متخلخل و وزن بسیار سبکی است. این ماده با نامهای دیگری همچون پلاستوفوم، یونولیت، استایروفوم، آکاسیف و پلی استایرن انبساطی یا EPS نیز شناخته میشود. در حقیقت یونولیت یک ماده بیاثر است و در مواجه با مواد مختلف واکنش و عکسالعمل خاصی نشان نمیدهد و همین امر باعث میشود که میزان جذب رطوبت در آن تقریباً صفر باشد و یک عایق کاربردی به شمار برود. همچنین بیشتر از 95 درصد این ماده از هوا تشکیل میشود و فقط 5 درصد آن از پلاستیک است و این باعث میشود که یک جریان همرفت در آن ایجاد شده و از انتقال حرارت جلوگیری نماید.
مزایای یونولیت به عنوان عایق حرارتی
هر کدام از انواع عایقهای صوتی، حرارتی و رطوبتی باید از ویژگیها و مشخصات منحصربهفردی برخوردار باشند و یونولیتها نیز از این قاعده خارج نخواهند بود. به صورت کلی یونولیتها دارای خواص منحصربهفردی هستند که مهمترین آنها شامل ساختار سلولی خاص و ویژه، وزن بسیار کم، طول عمر و ماندگاری بالا و … هستند. از مهمترین مزیتها و کاربرد یونولیت در عایق حرارتی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
کاهش انتقال حرارت
فوم سقفی، ورق عایق پلاستوفوم، یونولیت بستهبندی، یونولیت ورقهای، یونولیت تزریقی و هر کدام از انواع یونولیتها میتوانند در جلوگیری از انتقال حرارت عملکرد ویژه و مثبتی داشته باشند. این ماده در حقیقت به واسطه ضریب هدایت حرارتی پایین مانع از انتقال گرما بین فضای داخل و خارج ساختمان میشود و این باعث میشود که در فصول مختلف از هدر رفت انرژیهای سرمایشی و گرمایشی جلوگیری شود.
کاهش مصرف انرژی
زمانی که یک عایق حرارتی مناسب در ساختمان استفاده میشود اثرات مثبت بر روی تمامی بخشها خواهد داشت و بسیاری از هزینهها کاهش پیدا میکنند. جلوگیری از هدر رفت انرژی توسط یونولیت میتواند در کاهش مصرف انرژی و سوختهای تجدید ناپذیر نقش پررنگی داشته باشد.
مقاومت در برابر تغییرات دما
یونولیتها امروزه در انواع مختلفی تولید میشوند که بهترین نوع آنها یونولیتهای کندسوز هستند که میتوانند در برابر دما و حرارتهای زیاد تحمل بالایی داشته باشند. این مواد همچنین میتوانند دماهای پایین را نیز تحمل کرده و در شرایط جوی مختلف عملکرد حرارتی منحصربهفردی از خود نشان بدهند.
تثبیت دمای داخلی
به صورت کلی جریان همرفت تشکیل شده در بافت و لایههای یونولیت مانع از انتقال راحت حرارت به داخل و یا خارج از آن میشود و همین امر باعث میشود که در فضای داخلی آن یک تثبیت دمای ویژه اتفاق بیفتد. همین ویژگی باعث میشود که از یونولیتها برای نگهداری مواد غذایی، مواد دارویی و … نیز استفاده شود.
مزایای یونولیت به عنوان عایق صوتی
آلودگیهای صوتی در دنیای مدرن امروزی میتواند نقش پررنگی در صلب آرامش و آسایش افراد خصوصاً در کلان شهرها و شهرهای بزرگ داشته باشد به همین دلیل از روشها و راهکارهای مختلفی برای کاهش این آلودگیها استفاده میشود. استفاده از یونولیتها در صنعت ساختمان میتواند تأثیر بسیار زیادی در کاهش آلودگیهای صوتی داشته باشد. به صورت کلی مهمترین مزیتهای یونولیت به عنوان عایق صوتی شامل موارد زیر هستند:
کاهش انتقال صدا
به صورت کلی یونولیتها دارای یک ساختار سلولی ویژه و منحصربهفرد هستند بهگونهای که در فضاهای خالی بین دانههای گرانول استایرن، هوا محبوس میشود. این هوای محبوس شده میتواند باعث جذب امواج صوتی شده و انتقال صدا بین فضاهای مختلف به شدت کاهش پیدا میکند. در حقیقت کاربرد یونولیت در عایق خصوصاً در فضاهای آموزشی، کاری، امنیتی و … به همین دلیل است که میتواند میزان نفوذ و خروج صدا را تا حد بسیار زیادی کاهش بدهد.
کاهش نویز محیطی
یونولیتها میتوانند در ابعاد، ضخامت و مقیاسهای مختلفی تولید شوند و همین امر باعث میشود که در کاهش صداهای ترافیکی، صداهای صنعتی، نویزهای خارجی، صداهای کارگاهی و … نقش پررنگی داشته باشند در تأمین آسایش و آرامش محیط نقش پررنگی داشته باشند.
استفاده در دیوارها و سقفها
یونولیتها به واسطه ویژگیهای متعدد گفته شده میتوانند در ساخت دیوارهای داخلی و خارجی، نماها، سقف و کف و … به کار بروند و در کاهش آلودگیهای صوتی و جلوگیری از هدر رفت انرژیهای حرارتی و گرمایی مؤثر باشند.
مزایای یونولیت به عنوان عایق صوتی رطوبتی
یونولیتها در کنار کاربردهای صوتی و حرارتی میتوانند به عنوان عایق رطوبتی نیز کاربرد داشته باشد. همانطور که گفته شده این ماده به دلیل ساختار سلولی منحصربهفردی که دارد کمترین میزان جذب رطوبت را دارد و احتمال نفوذ و عبور مایعات از آن نزدیک به صفر است. امروزه عایقهای رطوبتی مختلفی همچون قیر، قیرگونی، قطران، عایقهای پیشساخته، پشمشیشه، عایق تیشو، پرایمرها، سیلرها و … در پروژههای مختلف استفاده میشوند اما عایق یونولیتی به واسطه ویژگیهایی همچون قیمت مناسب، نصب و اجرای راحت، ماندگاری بالا و … میتواند انتخاب ایدئالتری خصوصاً در ساختمانسازی، حملونقل و بستهبندی باشد.
قیمت یونولیت
یونولیتها در اشکال مختلفی تولید میشوند و هر کدام از آنها میتوانند ویژگیها و مشخصات منحصربهفردی داشته باشند. قیمت یونولیت میتواند تحت تأثیر فاکتورهای متعددی باشد که مهمترین آنها شامل مواردی همچون میزان دانسیته یونولیت، ابعاد و اندازه یونولیت، حجم و مقدار یونولیت خریداری شده، نوع مواد اولیه و نحوه تولید آن، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی یونولیت، شکل ظاهری و ساختار آن، میزان عرضه و تقاضا، استانداردهای تولید، مدت زمان گارانتی و … هستند.
جمعبندی نهایی
یونولیت یک ماده پلیمری متخلخل و سبک وزن است که میتواند کاربردهای متعددی در صنایع مختلف داشته باشد. از مهمترین کاربردهای این ماده میتوان به استفاده به عنوان عایق حرارتی، استفاده به عنوان عایق رطوبتی و استفاده به عنوان عایق صوتی اشاره کرد.
- اشتراک گذاری
- برچسب ها
به نظر شما این پست خوب بود؟ اگر پسندیدید حتما امتیاز دهید!
source