همشهریآنلاین – مجیدجباری: با انتخاب تبریز به عنوان پایتخت محیط زیستی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵، نگاهها به این کلانشهر شمالغربی ایران دوخته شده تا الگویی برای توسعه پایدار و ارتقاء کیفیت زیستمحیطی در منطقه باشد. مدیرکل محیط زیست استان آذربایجان شرقی این انتخاب را فرصت طلایی برای اجرای برنامههای بلندمدت در حوزه محیط زیست میداند.
محمدحسین حسنزاده در گفتوگو با همشهریآنلاین از انتخاب تبریز به عنوان پایتخت محیط زیستی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵ توسط اتحادیه شهرهای آسیایی خبر داد و این اتفاق را فرصتی بینظیر برای توسعه هدفمند پروژههای زیستمحیطی در این شهر دانست.
او با اشاره به تلاشهای مستمر شهرداری تبریز برای کسب این عنوان گفت: «این اتحادیه هر سال در حوزههایی مانند گردشگری، محیط زیست، فرهنگ و فناوری و… شهرهایی را بهعنوان پایتخت انتخاب میکند. امسال، تبریز و یکی از شهرهای کشور ترکیه موفق به کسب این عنوان شدند. پیش از این نیز شهر شیراز از ایران بهعنوان پایتخت محیط زیست شهرهای آسیایی انتخاب شده بود.»
حسنزاده با تأکید بر موقعیت ویژه تبریز از نظر پاکیزگی، نظم شهری و پایینبودن آلودگی هوا در مقایسه با سایر کلانشهرهای کشور افزود: «اگرچه تبریز از لحاظ شاخصهای زیستمحیطی در وضعیت مطلوبتری قرار دارد، اما انتخاب امسال فرصت طلایی برای توسعه انرژیهای پاک و جایگزین در واحدهای صنعتی، نیروگاهها و بخش حملونقل شهری است.»
توسعه فضای سبز تبریز
او ادامه داد: «در بحث دفن زباله با وجود سرمایهگذاریهای کلان که طی سالهای اخیر انجام شده، هنوز تا دستیابی به بهرهوری مناسب فاصله داریم. این انتخاب میتواند سبب بازنگری در نحوه مدیریت پسماند و ارتقای زیرساختهای بازیافت و تفکیک زباله از مبدا شود.»
او همچنین به وضعیت فضای سبز شهری تبریز اشاره کرد و گفت: «شاید تبریز یکی از فقیرترین کلانشهرهای کشور از نظر سرانه فضای سبز باشد.براسن اساس باید بخش عمدهای از برنامههای پیش رو به توسعه کیفی و کمی فضای سبز، استفاده بهینه از آب خام و بهکارگیری سیستمهای نوین آبیاری اختصاص یابد تا توازن محیطی شهر حفظ شود.»
مدیرکل محیط زیست آذربایجان شرقی با اشاره به برخی چالشهای محیط زیستی شهری از جمله آلودگیهای موجود در مسیلها و رودخانههای عبوری از شهر مانند «ایلیسو» و «آجیچای» تاکید کرد: «اجرای پروژههایی هرچند کوچک، اما هدفمند میتواند زیرساخت زیستمحیطی شهر را به شکل محسوسی بهبود ببخشد و رضایت عمومی شهروندان را افزایش دهد.»
او با انتقاد از بیبرنامگی اولیه شهرداری در مواجهه با این انتخاب گفت: «متاسفانه شهرداری بعد از اعلام این انتخاب، تازه به فکر ساماندهی برنامهها افتاد. در حالیکه باید از مدتها پیش برای چنین فرصتی برنامهریزی میکرد. اکنون فرصت کمنظیر فراهم شده که اگر آن را جدی نگیریم، ممکن است دیگر تکرار نشود.»
انتخاب یا ضرورت؟
حسنزاده تاکید کرد: «اداره کل محیط زیست استان در تلاش است بهعنوان دبیرخانه استانی این رویداد عمل و همه دستگاهها، سازمانها و نهادهای مرتبط را برای اجرای موثر برنامههای زیستمحیطی هماهنگ کند، زیرا توسعه پایدار، امروز دیگر یک انتخاب نیست، ضرورتی برای آیندهنگری و تامین سلامت نسلهای بعد است.»
به گزارش همشهریآنلاین، انتخاب تبریز بهعنوان پایتخت محیط زیستی آسیا در سال ۲۰۲۵ فرصتی مناسبی برای تحول سبز در این کلانشهر است. با برنامهریزی هدفمند و مشارکت نهادهای مسئول، تبریز میتواند الگویی پایدار برای دیگر شهرهای ایران و آسیا در زمینه محیط زیست و توسعه متوازن شهری باشد.
source