Wp Header Logo 1004.png

مرتضی حاجی آقا میری رئیس کمیسیون فرش و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با بازارنیوز پیرامون آخرین وضعیت صادرات فرش اظهار کرد: عددهای صادراتی فرش، موضوع بسیار مهمی است، هم برای حوزه صنایع دستی و هم به طور خاص برای صنعت فرش. اما یکی از مشکلات جدی ما، نبود آمار دقیق در این زمینه است. متأسفانه تقریباً در همه حوزه‌ها با نقص آماری مواجهیم، به‌ویژه در تولید فرش.

 رئیس کمیسیون فرش و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این سوال که چرا آمار تولید فرش قابل اتکا نیست، گفت: فرش و صنایع دستی در سراسر پهنه جغرافیایی ایران و در بسیاری از مناطق دورافتاده تولید می‌شوند و گرفتن آمار از این مناطق بسیار دشوار است. آماری که از سوی مرکز ملی فرش و وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام می‌شود، بیشتر تخمینی است. این آمارها معمولاً بر مبنای میزان مواد اولیه وارد یا تولید شده، ظرفیت اسمی واحدهای تولیدی دارای مجوز و پروانه بهره‌برداری ارائه می‌شوند. اما از نظر من، این آمارها چندان قابل اعتماد نیستند.

 وی افزود: وقتی آمار صادرات ما به طور مکرر کاهش یافته، منطقی نیست که تولید ما به صورت مکرر افزایش یابد. این تناقض منطقی نشان می‌دهد که داده‌های تولید، نمی‌توانند بازتاب دقیقی از واقعیت باشند.

 حاجی آقا میری درباره صادرات فرش هم توضیح داد: آمار صادرات کمی قابل اتکاتر است، چرا که مستقیماً از داده‌های گمرک جمهوری اسلامی ایران استخراج می‌شود و اصطلاحاً «هات» (به‌روز) است. اگر نگاهی به روند تاریخی بیندازیم، در سال ۱۳۷۳ صادرات فرش ایران به ۲ میلیارد و ۱۱۲ میلیون دلار رسید. در دهه ۸۰ این رقم به حدود ۹۰۰ میلیون دلار کاهش یافت. در دهه ۹۰، اگر بازه زمانی ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۶ را به عنوان میانگین قبل از تحریم‌ها در نظر بگیریم، صادرات سالیانه حدود ۴۱۶ میلیون دلار بوده است.

 رئیس کمیسیون فرش و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران  تصریح کرد: نقطه عطف، سال ۱۳۹۷ بود؛ یعنی خروج آمریکا از برجام و به هم خوردن توافق، به‌علاوه اجرای سیاست اشتباه پیمان‌سپاری ارزی توسط بانک مرکزی دولت وقت. علیرغم هشدارهای جدی بخش خصوصی، این سیاست اجرا شد که برای صنعت فرش اثر مضاعفی داشت. نتیجه‌اش این بود که صادرات فرش به زیر ۱۰۰ میلیون دلار سقوط کرد و در دو، سه سال اخیر به زیر ۵۰ میلیون دلار رسید.

وی تاکید کرد: در سال ۱۴۰۲ رکورد کمترین میزان صادرات فرش در ۵۰ سال گذشته شکسته شد: تنها ۳۹.۷ میلیون دلار. در سال ۱۴۰۱ هم این عدد ۴۱.۷ میلیون دلار بود. این‌ها ارقامی هستند که خود گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است.

 حاجی آقا میری در پایان گفت: معمولاً برخی مسئولان، به‌ویژه در وزارت صمت، مطرح می‌کنند که این ارقام پایین نیستند و بخشی از صادرات به شکل غیررسمی یا مسافری انجام می‌شود. اما اگر به برنامه‌های پروازی فرودگاه‌های کشور نگاهی بیندازیم و تعداد کم پروازهای بین‌المللی را ببینیم، بعلاوه در نظر بگیریم که هر مسافر فقط مجاز به خروج ۲۴ مترمربع فرش است، متوجه می‌شویم که این استدلال، چندان قابل پذیرش نیست. در واقع، چنین اظهار نظرهایی بیشتر برای فرار از پذیرش واقعیت نابسامان فعلی صنعت فرش مطرح می‌شوند

پایان پیام//

لینک کوتاه:
https://bazarnews.ir/?p=236575
کپی شد

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *