رویداد۲۴| صبح امروز، رسانهها به نقل از خبرگزاری فارس گزارشی منتشر کردند که در آن از «قانون جدید مالیات بر مهریه» سخن گفته شده بود. در این گزارش که به سرعت مورد توجه رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت آمده بود که مهریههایی بیش از ۱۴ سکه طلا مشمول مالیات خواهند شد. بهعنوان نمونه ذکر شده که برای ثبت ۳۰۰ سکه بهعنوان مهریه، بیش از ۳ میلیارد تومان مالیات باید پرداخت شود.
با وجود لحن قاطعانه خبر، هیچ اشارهای به زمان تصویب این قانون، فرآیند ابلاغ، نهاد پیشنهاددهنده یا حتی وضعیت اجرایی آن نشده و صرفاً با استناد به اصلاحات قانون مالیاتهای مستقیم، اعمال مالیات بر مهریههای سنگین را قطعی دانسته است.
ابهامات و سوالات بسیار درباره اخذ مالیات از مهریه
انتشار این اخبار سوالات بسیاری را ایجاد کرد مثلا اینکه نحوه اجرای این قانون چطور خواهد بود؟ مالیات مهریه از چه کسی و چطور اتخاذ خواهد شد؟ این مالیات هنگام تعیین و ثبت مهریه اخذ خواهد یا شد یا هنگام جدایی زوجین؟ همچین مالیات بر مهریههای غیر از سکه چگونه محاسبه خواهد شد و …؟
خبرنگار رویداد ۲۴ برای پیگیری و یافتن پاسخ این پرسشها با مهدی موحدی بکنظر، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور تماس گرفت و مشخص شد که اساسا چنین قانونی در کار نیست.
سازمان امور مالیاتی تکذیب کرد
سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور به صراحت وجود چنین قانونی را تکذیب کرد و گفت: «بحث مالیات بر مهریه از سوی دولت و در غالب لایحه ارائه نشده است، از اینکه در قالب طرح و از سوی مجلس نیز مطرح شده باشد، اطلاعی نداریم».
وی افزود: «تا کنون ابلاغیهای با این مضمون که مهریه شامل مالیات میشود به دست ما نرسیده و همچنان بر اساس ماده ۱۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم، جهیزیه و مهریه اعم از منقول و غیرمنقول را از پرداخت مالیات معاف میدانیم».
موحدی با تاکید بر اینکه «تنها درصورت تصویب قانون جدید مهریه میتواند مشمول مالیات شود» گفت: «طبیعی است نحوه اخذ مالیات و جزئیات اجرای چنین قانونی را تدوین کنندگان و پیشنهاد کنندگان آن باید توضیح بدهند».
ادعای محاسبه پلهای میزان مالیات
با وجود این تکذیب، در خبر «فارس» آمده است که مالیات بر مهریه بهصورت پلهای و براساس تعداد سکه محاسبه میشود و بر این اساس مهریه تا ۱۴ سکه: معاف از مالیات، ۱۵ تا ۱۰۰ سکه مشمول ۱.۱ درصد از ارزش مهریه، ۱۰۱ تا ۲۰۰ سکه مشمول۲ درصد و بیش از ۲۰۰ سکه مشمول ۱۵ درصد مالیات خواهد شد.
گفتنی است، این گزارش حتی شامل نظرات یک وکیل پایهیک دادگستری نیز هست که ضمن حمایت مشروط از این قانون، بر لزوم شفافیت و حفظ حقوق زنان در اجرای آن تأکید میکند.
ماجرای این خبرسازی چه بود؟
حالا، اما با اظهارات رسمی سخنگوی سازمان امور مالیاتی، پرسش اساسی این است که خبر منتشرشده بر چه مبنایی بوده؟ آیا طرحی در دستور کار مجلس یا دولت قرار دارد؟ یا آنگونه که برخی گمانهزنیها مطرح میکنند، این صرفاً یک ایده خام و فاقد ضمانت قانونی بوده که زودتر از موعد رسانهای شده است؟
تا زمان شفافسازی رسمی، ماجرا همچنان در هالهای از ابهام باقی خواهد ماند؛ اما آنچه مشخص است، اینکه بر اساس قانون فعلی، مهریه همچنان از پرداخت مالیات معاف است.
source