Wp Header Logo 291.png

همشهری آنلاین– رابعه تیموری:خانم ابراهیمی هم خوب زبان طلا خان را می‌فهمد و به ناز و نوازش او نطق پسر شیرین زبانش بیشتر باز می‌شود: «لالایی لای… »طلا هنوز جوجه است و تا وقت جفت‌گیری اش مانده، ولی زبان بسته باهوش از آن جا که دیده چند ماه تخم نگذاشتن جفت کاسکوی پرسن و سال سالن از عزت و حرمت آنها کم‌نکرده، یقین دارد مهر و محبت پرورش‌دهندگان مهربانش با عیالوارشدنش کم‌و زیاد نمی‌شود، اما طلا خان نمی‌داند حساب جفت کاسکوی قدیمی از همه طوطی‌های خوش بر و روی سالن سوا است. آنها اولین طوطی‌هایی هستند که برای احسان مالک‌پور جوجه به دنیا آوردند و او را به فکر پرورش طوطی‌های‌آرا انداختند. آن زمان مالک‌پور جوانی بی‌تجربه بود که در مسیر پیش‌رویش حامی و مشاوری دلسوز نداشت، ولی وقتی او و همکارش خانم ابراهیمی تجربیاتشان را روی هم ریختند و به یکی از بزرگترین پرورش‌دهندگان طوطی در کشور تبدیل شدند، تصمیم گرفتند دست جوانان علاقه‌مند را هم بگیرند تا عشق‌شان به طوطی‌سانان دستمایه کار و کسبی نو و خلاقانه شود. آنها با برگزاری دوره‌های آموزشی در دانشگاه‌های معتبر و همکاری با سازمان فنی حرفه‌ای و جهاد سازندگی زمینه کارآفرینی برای بیش از ٧٠٠ جوان جویای کار را فراهم کرده‌اند:

کسب و کار خلاقانه با پرورش طوطی | ۷۰۰ جوان کشور اینگونه شاغل شدند
عکاس: رضا صیادی

جوجه عزیزدردانه

جوجه‌های داخل دستگاه جوجه کشی گوشه سالن همین امروز و فردا سر از تخم در می‌آورند و خانم ابراهیمی باید امشب تا صبح چند بار به آنها سربزند تا موقع تولد آسیب نبینند. هنوز مدتی مانده تا جوجه‌هایی که تازه از تخم بیرون آمده‌اند، بال و پر درآورند و رنگ و لعابی به هم بزنند، ولی با همان جثه نحیف بی‌رمق و تن و بدن بی‌موی‌شان به چشم خانم ابراهیمی زیبا جلوه می‌کنند و تا سرلاک‌های گرانقیمت را با سرنگ توی دهان‌شان می‌ریزد، مادرانه قربان صدقه آنها می‌رود. این جوجه‌ها هنوز جنسیت‌شان مشخص نشده تا برای‌شان اسم انتخاب کنند، ولی کوکو و می‌تو و قرتی و خورشید از آب و گل درآمده‌اند و وقت بازیگوشی‌شان است. قرتی عاشق توپ بازی است و وقتی توپ از لای چنگ‌های ظریفش می‌لغزد، خانم ابراهیمی اگر آب توی دستش است، باید زمین بگذارد و زود و سریع توپ نقلی اش را به او برگرداند. قرمز هم وقتی دورتادور سالن را می‌گردد و به همه‌جا سرک می‌کشد، اگر کسی مانع خرابکاری اش شود یا از فضله پاشی او گلایه و شکایتی بکند، خیلی دلگیر می‌شود و مدتی توی لک می‌رود! بال و پر قرمز خوب قوت گرفته و می‌تواند پرواز کند، ولی او ترجیح می‌دهد قدم‌زنان گوشه کنار سالن را سیاحت کند. خورشید را هم اگر به حال خودش رها کنند لحظاتی طولانی بدون آن که حوصله اش سر برود به پشت می‌خوابد و بازی می‌تو و کوکو را تماشا می‌کند. کوکو و می‌تو از جوجه کاکادوهای سالن هستند و همین‌که چیزی به مذاق‌شان خوش نمی‌آید با باددادن کاکل پرپشت روی سرشان اعتراض خود را نشان می‌دهند. ککو همسن و سال می‌تو است، ولی زودتر از او غیظ می‌کند و به سادگی هم عصبانیتش نمی‌خوابد. وقتی قرتی و جوجه‌های دیگر اطراف خانم ابراهیمی زیاد می‌پلکند و نوبت معرکه‌گردانی را به کوکو نمی‌دهند، کاکل سفید طوطی جغله حسابی پریشان می‌شود تا خانم ابراهیمی مهربان را مجبور کند همه جوجه‌ها را کنار بگذارد و مشغول رسیدگی به آقای کوکوی حسود شود.

وقت تشکیل خانواده است

وقتی جوجه‌ها بالغ می‌شوند، سرو کارشان با مالک‌پور است و باید در سالن بزرگترها کمی هم آداب زندگی اجتماعی و خانوادگی را بی‌اموزند. البته وقتی بخواهند برای آنها سر و همسری انتخاب کنند، مالک‌پور فقط در تندرستی و سلامت جفت نظر می‌دهد و در مراحل آشنایی و عیاق کردن زوج جوان باید ابراهیمی برایشان مادری کند. محل زندگی ابراهیمی نزدیک سالن طوطی‌ها است و در طول شبانه‌روز چندین بار به آنها سر می‌زند. سالن طوطی‌های بالغ پر از طوطی‌های جورواجور ریزجثه و قوی هیکل است که وقتی تنها هستند، اختلاط‌های خصوصی‌شان درگوشی و آرام است، ولی به‌محض باز شدن در و دیدن مالک‌پور سالن را روی سرشان می‌گذارند. مالک‌پور دیوارها را با آکاستیو پوشانده و هر چقدر طوطی‌ها قیل‌وقال کنند موجب آزار همسایه‌ها نمی‌شوند. به لطف وسایل گرمایشی و سرمایشی مجهز سالن، هوای آن معتدل است و داخل قفس‌های پاکیزه‌شان انواع دانه‌های مقوی یافت می‌شود. بعضی از جفت‌ها تازه تخم گذاشته‌اند و تعدادی هم از تخمگذاری آنها چندان نگذشته است، ولی جفت کاسکوی قدیمی و عزیزکرده مالک‌پور آرام و بی‌خیال توی قفس‌شان جا خوش کرده‌اند و انگار به این زودی خیال تخمگذاری و زادوولد هم ندارند.

کسب و کار خلاقانه با پرورش طوطی | ۷۰۰ جوان کشور اینگونه شاغل شدند

از عشق تا کسب

مالک‌پور از جوانان خوش فکر و خونگرم اهوازی است و سال‌های کودکی اش به بازی با بره‌های ملوس گله گوسفند پدربزرگ و سرگرم شدن با مرغ و خروس‌های خانه باصفای او گذشته است. خیلی زود هم وارد جرگه بزرگان شده و با بزرگ کردن چند باجریگار، طوطی برزیلی و جوجه کاسکو جنم و توانایی اش در پرورش طوطی‌سانان را نشان داده است. وقتی جفت کاسکوی محبوب مالک‌پور اولین جوجه خود را به دنیا آوردند، او یقین کرد که از پس پرورش گونه‌های دیگر طوطی‌سانان هم برمی آید. چند سال بعد که مالک‌پور برای ادمه تحصیلاتش راهی تهران شد، تصمیم گرفت با همکاری سمیه ابراهیمی که از آشنایان خانوادگی اش بودند، کارش را توسعه دهد. پیش از آن پرورش طوطی‌های مختلف برای ابراهیمی بیش از آن که یک شغل باشد، یک سرگرمی جذاب و دوست‌داشتنی بود، وقتی هم یکی از جوجه‌هایش را می‌فروخت مانند مادری که فرزندش را روانه خانه بخت کرده تا مدت‌ها از دلتنگی اش اشک می‌ریخت. حالا هم با آن که دیگر پرورش طوطی‌ها شغل و کسب جدی ابراهیمی و مالک‌پور شده، لحظه فروش جوجه‌ها از سخت‌ترین لحظات کارشان است.

کسب و کار خلاقانه با پرورش طوطی | ۷۰۰ جوان کشور اینگونه شاغل شدند

کسبی سودآور

خرج و مخارج پرورش و بزرگ کردن طوطی‌ها کم‌نیست و باید علاوه بر میوه‌های تازه و مکمل‌های گرانقیمتی که برای وعده‌های شام و ناهار آنها تهیه می‌کنند آجیل و تنقلات گرانقیمت هم تدارک ببینند تا اگر قر و اطواری جذاب از طوطی‌ها سر زد یا حالشان گرفته بود و دل و دماغ ورجه وورجه و شیطنت نداشتند، آنها را با پسته خامی سر کیف بی‌اورند، اما وقتی جوجه‌ها مشتری پیدا می‌کنند، بریز بپاش و خرج و برجی که برای آنها کرده‌اند جبران می‌شود. قیمت جوجه گرینچیک ٣ میلیون و ۵٠٠ هزار تومان، جوجه خورشیدی ٨ میلیون و ۵٠٠ هزار تومان، جوجه کاکادو ٩۵ میلیون تومان، جوجه ماکائوی قرمز ١٧٠ میلیون تومان، جوجه ماکائوی آبی طلایی ٩۵ میلیون تومان، جوجه طوطی اکلکتوس ٣۵ میلیون تومان، جوجه کاسکو ٣۵ میلیون تومان، جوجه لوری ١٠ میلیون تومان، جوجه شاه طوطی ١٢ میلیون تومان و جوجه عروس هلندی٢ میلیون تومان است. مالک‌پور می‌گوید: «سودآوری بالای پرورش طوطی‌سانان و محدودیت‌هایی که برای پرورش این پرندگان در کشور ما وجود دارد باعث شده بیش از ٩٠ درصد این‌گونه‌ها به‌صورت قاچاق از کشور خارج شوند، در صورتی که با حمایت از این صنعت نوپا و زودبازده می‌توان با حداقل سرمایه در دل روستاها برای جوانان جویای کار، بانوان خانه‌دار و افراد مختلف کار و کسبی مناسب ایجاد کرد.»

کسب و کار خلاقانه با پرورش طوطی | ۷۰۰ جوان کشور اینگونه شاغل شدند

موفقیت؛ به شرط داشتن دانش

مالک‌پور داشتن دانش را مهمترین شرط لازم برای موفقیت در پرورش پرنده‌های زینتی می‌داند و می‌گوید: «ما با برگزاری وبینارهای بین‌المللی و تدریس در دانشگاه‌های معتبری مانند دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، دانشگاه رازی کرمانشاه و پردیس ابوریحان اطلاعات و تجربیات خود را در اختیار جوانان قرار می‌دهیم تا بدون علم و آگاهی این کسب دشوار و درعین‌حال شیرین را انتخاب نکنند. وقتی هم تصمیم به راه اندازی این حرفه می‌گیرند، با فراهم کردن امکانات اولیه و تضمین فروش جوجه‌های پرورشی از آنها حمایت می‌کنیم.» تحصیلات مالک‌پور در زمینه مهندسی آی تی و مهندسی عمران است و ابراهیمی هم که در رشته مهندسی آی تی تحصیل کرده، در تحقیق و پژوهش‌های علمی دستی بر آتش دارد. آنها با همکاری تونی سیلوا که از پژوهشگران آمریکایی بنام در زمینه پرورش طوطی‌سانان است، مقالات مختلف چهار گوشه دنیا را جمع‌آوری می‌کنند تا دانش تجربی خود را به روز نگه دارند.
پاکیزه نگه داشتن و نظافت روزانه و وقت و بی‌وقت سالن طوطی‌ها فقط یکی از وظایف شاق مالک‌پور و ابراهیمی است. آنها نباید از طوطی‌های نازک طبع چشم بردارند و اگر یکی از آنها مشغله‌ای داشته باشد، دیگری باید از ١٠٠ طوطی سالن چشم برندارد تا این موجودات حساس آسیب نبینند.
بیشتر بخوانید:ترویج کارآفرینی فناورانه با مدل جدید سرمایه‌گذاری خطرپذیر

source

morqehaq.ir

توسط morqehaq.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *